用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 請教各德望家長意見
go

請教各德望家長意見

請各家長分享,提供意見 (emoji)
(小朋友不是德幼生)

1)每學年測驗考試次數
2)聞說課程較深,外補是否非常普遍?
3)如小朋友真的追不上學校程度,會否被勸退?
4)上中學既比例? 是否越來越低?
5)如未能上德中,中學校網如何?
6)lunch 安排?
7)校車會到將軍澳嗎?
8)家長會被要求非常高的參與嗎?
9)我們是非常草根 …… 德望比我感覺好“貴族” …… 實際情況如何?

謝謝

pandap 發表於 17-11-9 12:49
請各家長分享,提供意見 (emoji)
(小朋友不是德幼生)

希望幫到你:

1)每學年測驗考試次數 - 不定期測驗,考試兩次
2)聞說課程較深,外補是否非常普遍?- 小一課程頗深,但末至於要外補,但家長一定要有時間睇功課同同佢溫書。
3)如小朋友真的追不上學校程度,會否被勸退?- 學校話唔會,但當你小朋友長期測驗唔合格,我相信家長會自己退。
4)上中學既比例? 是否越來越低?- 五成?無一個官方數字。
5)如未能上德中,中學校網如何?一般
6)lunch 安排?好好,學校自己有廚房,又平、又環保、又好味
7)校車會到將軍澳嗎?有,3條缐
8)家長會被要求非常高的參與嗎?不會,學校要小朋友獨立,反而要家長放手。
9)我們是非常草根 …… 德望比我感覺好“貴族” …… 實際情況如何?這問題關乎個人感受,好難答。只要不和別人比較,小朋友能接受現實,不是問題。

謝謝

請問知唔知美孚幾點上落校車呀?
我同人講阿女出年讀德望,佢哋第一個反應就會話,嘩德望讀書好辛苦啊!好多功課架!又好嚴的!請問真的是這樣嗎?

回覆 Christine520 的帖子

通常呢D comments都唔係from德望家長

Christine520 發表於 17-11-22 23:04
我同人講阿女出年讀德望,佢哋第一個反應就會話,嘩德望讀書好辛苦啊!好 ...

其實好睇小朋友本身既能力,眼見有小朋友讀得好輕鬆好開心,有小朋友讀得好吃力。其實功課頗深,量就時多時少,如果小朋友是専注及自動自覺既,做完功課仲有好多時間玩。但同時有小朋友星期六日都係屋企溫書做功課。測驗一D都唔淺,有d小朋友唔合格,但同時亦有小朋友攞滿分。眼見係小朋友一定要專心、自律同愛學習,會讀得開心。嚴㗎,天主教女校嘛,但小朋友會變得好有禮儀同禮貌囉。

回覆 Christine520 的帖子

功課量不時太多,但內容頗深。若果小朋友尊注力較好,相信會輕鬆些。

多謝你們的解答,希望囡囡小一後仍然可以愉快學習!

Christine520 發表於 17-11-22 23:04
我同人講阿女出年讀德望,佢哋第一個反應就會話,嘩德望讀書好辛苦啊!好 ...

我問咗,美孚6:45....聽完暈咗!

回覆 glorialee923 的帖子

上學時間為7:30,所以6:45上校車差唔多。

噢…6:45
唔該哂!

回覆 kbi 的帖子

very true.

7:30返學咁幾點放學呢? THX~

kin0202 發表於 18-1-25 09:49
7:30返學咁幾點放學呢? THX~

應該是3:00pm

glorialee923 發表於 17-11-28 14:53
我問咗,美孚6:45....聽完暈咗!

番7:30

6:45 係好唔錯嘅時間

siden 發表於 18-2-9 16:33
番7:30

6:45 係好唔錯嘅時間

讀GH最緊要係唔好住得太遠, 萬一有課外活動返到屋企做埋功課就會好攰!

同意