用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Leys School & Ukiset
go

Leys School & Ukiset [複製鏈接]

請問有考Leys 必須要考Ukiset ? 或可只考Admission tests? 那一樣較易?
   0    0    0    0

dbc421 發表於 17-11-9 11:11
請問有考Leys 必須要考Ukiset ? 或可只考Admission tests? 那一樣較易?

agent 冇講考邊一種?ukiset 要另比 $ 考 wor!  你 用邊間?

除非心儀學校指定要考Ukiset,否則無須花錢考。

回覆樓主

我上星期問過一個agent,佢話the leys唔需要考ukiset.

有得揀, 梗係揀考學校 entrance test, ukiset  唔容易

回覆 bbqueen 的帖子

我諗住自己報

For your reference...

http://www.theleys.net/584/admis ... nternational-pupils

ENTRY AT SIXTH FORM (16+)

The Leys is a UKiset associate school.

UKiset is an adaptive online test designed for international pupils which measures ability over four levels: Non Verbal, Verbal, Quantitative and Spatial Reasoning. All international applicants to The Leys are required to take the UKiset test. It can be taken at approved test centres. Applicants must be registered with The Leys and have paid the registration fee before taking the UKiset test.

有問題再問我啦!

亮燈 發表於 17-11-9 11:42
除非心儀學校指定要考Ukiset,否則無須花錢考。
因為我想幫個仔報18年 Year 9, 但佢又話覺得自己未ready,想遲一年Year 10先去...我又驚Year 10 不是 main entry 大部分學校冇位....唔知點好?越大過去越難有位,入學試又會更難...

回覆 mamafive 的帖子

我知道,但是否只for Sixth form ? Year 9 需要考Ukiset嗎?

dbc421 發表於 17-11-9 12:05
因為我想幫個仔報18年 Year 9, 但佢又話覺得自己未ready,想遲一年Year 10先去...我又驚Year 10 不是 main e ...

首先,要子女自願想去先好出國留學,唔係就會好大鑊。

回覆 亮燈 的帖子

我也明白。只是阿仔在港的成績又不是太好,我驚Year 10 冇學校收啫!有冇D non-selective school 好介紹?

dbc421 發表於 17-11-9 12:51
回覆 亮燈 的帖子

我也明白。只是阿仔在港的成績又不是太好,我驚Year 10 冇學校收啫!有冇D non-selectiv ...

其實成績唔太好,只要唔係揀名校或排名高既學校,都應該唔太難既!
首先你地同阿仔商量下,話佢知有另一條路可以選擇,睇下佢既意願先再決定啦!

回覆樓主

我聽過一個說法,學校未必可以從學生hk 的成績表知道他的能力,考了ukiset 就可以避免初步approach 學校時已被拒絕。

dbc421 發表於 17-11-9 12:05
因為我想幫個仔報18年 Year 9, 但佢又話覺得自己未ready,想遲一年Year 10先去...我又驚Year 10 不是 main e ...

我都系打算幫阿仔報2019年讀Year10,其實系想起香港讀多1年中文同中史,我見其實都唔少人系Year10至過去我估點都容易過Year 12至去既。英國甘多寄宿學校,總會有難有容易既,我半年前開始搜集資料,亦打算考埋個UKISET報多2間增加機會。

heilok 發表於 17-11-9 13:18
我聽過一個說法,學校未必可以從學生hk 的成績表知道他的能力,考了ukiset 就可以避免初步approach 學校時 ...

仔都是預備18年9月Y12,Agent剛剛都都話Leys系要Ukiset,不過提議暫時唔好選佢,因為費用比較費,如要選,就要選多幾間才考,因成績是直接比學校(最多5間),如果只為一間而考,就要考慮是否有需要,因有其他好的學校是不需要的

回覆 yuyueng 的帖子

請問你有沒有甚麼心水學校,可pm 我嗎?

bbqueen 發表於 17-11-9 11:45
有得揀, 梗係揀考學校 entrance test, ukiset  唔容易
del....

samsam123321 發表於 17-11-13 23:52
最大問題是考完都要再比錢考entrance test ,即係比兩次錢。

邊間係咁?  Total 兩個試,要比幾多?

bbqueen 發表於 17-11-14 00:17
邊間係咁?  Total 兩個試,要比幾多?

del.........

samsam123321 發表於 17-11-14 00:30
咁學校話要ukiset 做screening test, 但又要考比錢考entrance exams, 內裹又有aptitude test, 咁其實去AA  ...

其實嗰個係application fee, 而application 要考入學試,那即使唔駛考試,只要apply 間學校就要俾,咁諗可能好d,

‹ 上一主題|下一主題