用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有玫小offer,仲去LMC second in嗎?
樓主: Dmama2012
go

有玫小offer,仲去LMC second in嗎?   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-11-16 20:19
作為一個旁觀者,觀察如下
在2、3年前,玫小仍算冷門之選,什至無咩點聽過家長會話「考左先搏抽獎」。所以 ...

唔鍾意唔去選讀 當然係冇問題
之但係,有啲路人甲乙丙,既然唔鍾意 唔選讀 ,都唔好去踩人哋學校
我睇咁多次forum, 硬係啲路人好鍾意狂踩RHS
仲要來來去去果幾個
反而其他學校佢哋呢幾個人又唔出嚟踩
箇中原因,只有呢幾個人心中有數

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

舊帖搵出黎,俾你見識下咩叫踩。2010年講港同VS xx,再古老d嘅帖有d說話仲難聽
唔鍾意咪唔揀囉,唔駛咁丫!

結果果位樓主真係揀港同棄xx,從無後悔過—重點咪就係揀果個唔後悔咪得囉

Dmama2012 發表於 17-11-9 15:49
多謝各位嘅意見。

我今日早上繼續search咗兩間學校嘅其他資料。

#1 玫小剛剛小六畢業個班只有30人,派位ok,但現在小一已經120人,其實不可以直接比較。升中派位是看前四年Pre S1成績,不是馬上可以改善。而且有很多成績好既學生會中途轉校,派位成績未全面反應教學質素。不過,學校不斷擴充,有很多老師比較新,個人覺得課程內容幾好,不過要睇小朋友能力,學校唔會俾壓力,主要睇家長有冇主動對小朋友有要求,應該有幾多家長都幾着緊

#2 中學同初小返放學時間唔同,所以直情冇接觸,返而是同幼稚園一起返放學

Charlotte_mom 發表於 17-11-16 22:43
舊帖搵出黎,俾你見識下咩叫踩。2010年講港同VS xx,再古老d嘅帖有d說話仲難聽
唔鍾意咪唔揀囉,唔駛咁丫! ...

咦...... 個帖個位某某當日後咪話緊妳呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

講真,入邊間都好,到頭來都唔可以靠哂學校,好多時學生叻係家長背後發功。搵間配合自己教育理念及小朋友進度的學校更重要。見過唔少機關算盡的父母,成功將子女送入神校又如何?一、兩年已經現形,部分直頭勉強無幸福,想轉校都太遲。樓主親身去多了解學校,同兩間學校的現役學生和家長,甚至工人姐姐傾下偈,可能會體會更多。

多謝各位。
我最後無去到LMC面試。
祝大家都搵到心儀嘅學校!

回覆 Dmama2012 的帖子

最緊要大家都能去心儀的學校讀書,雖然A心儀的學校在B心中不好,但只要A家長知道自己想要什麼就可以。每個孩子是不一樣的,每個家庭也都不一樣情況。分析清楚就會廓然開朗。

Baby.caroline33 發表於 17-11-16 21:08
唔鍾意唔去選讀 當然係冇問題
之但係,有啲路人甲乙丙,既然唔鍾意 唔選讀 ,都唔好去踩人哋學校
我睇咁 ...

我都覺得好搞笑,一出現玫小post,就特別多人踩。我自己諗,其實玫小點會唔知自己在市場定位、點會唔知好多人當自己係水泡丫。收得咁貴學費,我相信而家校長都努力想學校升呢,想俾用家覺得值回票價既。例如將西班牙文轉做正規課程,英文語境,自由風氣同時又靠測考提升學術(非靠功課),有教無類(或者打手話佢係人都收),都好正確丫,所以而家吸引多左人報玫小。
至於又話升band1率低,我諗校方都好想改善既,不過我相信,真係叻、認真讀書果班,只要去到唔太差既學校,一樣可以發揮到。
現實生活亦都遇過讀讀下被神校淘汰既人,都係果句啦,大家都係幫小朋友搵合適學校姐。

利申:玫幼用家

manmangerger 發表於 17-11-17 21:16
我都覺得好搞笑,一出現玫小post,就特別多人踩。我自己諗,其實玫小點會唔知自己在市場定位、點會唔知好 ...

完全同意

聽日小朋友就開始上預備班。希望可以趁機再了解學校多D! 亦希望自己選擇正確,搵到既合適既學校比小朋友

megwong1 發表於 17-11-17 23:31
聽日小朋友就開始上預備班。希望可以趁機再了解學校多D! 亦希望自己選擇正確,搵到既合適既學校比小朋友 ...

麻煩您哋上完預備班幫手update一下
幫間學校一雪前恥

Baby.caroline33 發表於 17-11-18 01:06
麻煩您哋上完預備班幫手update一下
幫間學校一雪前恥

期待分享

上完第一日預備班,學校安排都暢順。staffs 都ok.但完全唔知上堂程況如何。小朋友話佢果班連埋佢有16人(唔知可唔可信)。佢話鍾意上堂都開心。之後問多佢幾次第二時小一就讀呢間好唔好,佢話好。。。
接放學時發現一班外籍小朋友响library,係西班牙文班既,令我有衝動想日後揀Spanish 班,因為想小朋友多接觸外籍小朋友。但又怕佢讀唔掂 ,而我又唔識Spanish唔只點帮佢。

megwong1 發表於 17-11-18 23:11
上完第一日預備班,學校安排都暢順。staffs 都ok.但完全唔知上堂程況如何。小朋友話佢果班連埋佢有16人(唔 ...

面試那天,我們家長聽簡介會,外籍老師話西班牙文堂會慢慢教,小朋友不明白的話,老師會用英文幫小朋友,西班牙文的功課通常會在學校做完,叫家長不用擔心。
‹ 上一主題|下一主題