用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有玫小offer,仲去LMC second in嗎?
go

有玫小offer,仲去LMC second in嗎?   [複製鏈接]

各位好,我現有玫瑰崗offer,亦收到林文燦的second in通知,依家心大心細,系度研究緊要唔要去林文燦面試。

1.林文燦同玫瑰崗都係英小,都係無中學back up,六年後都係要搏過。

2.玫小成日見大家話得1/3去B1,林文燦太新,其實未有好穩定的升中數據支持,其實都差唔多。

3.校風方面,雖然大家話玫中系爛仔學校,但係so far聽到朋友的朋友(用家)話,都幾開心,校風OK;LMC校風一定好。

4.學校方面,玫小校舍大,但係我覺得爛爛地又唔係好有心維護甘;LMC就真係細啊。

5.返學時間方面,玫小返學遲D,我比較中意。

6.我個系仔,以後target男女校,兩邊校網好似都幾好(呢個我真係未開始研究)。

所以想問問大家意見,如果學費同返學距離都唔係考慮因素,你地會take 玫小定LMC。

因為我覺得,如果無心讀,就唔好湊熱鬧去second in了,比返D機會比有需要的人。而且亦唔想自己小朋友甘攰了。

依家手上得玫小一個offer,仲有1個路人甲乙丙的waiting。

多謝大家! ! !
   4    0    0    0

另外,我也不考慮大抽獎,謝謝。

回覆樓主:

樓主住邊區?        點解唔搏大抽獎?可以手揸玫瑰崗再等抽獎吖。林文燦係直資冇得抽,感覺上玫小可以抽獎好d.

Dmama2012 發表於 17-11-9 01:43
各位好,我現有玫瑰崗offer,亦收到林文燦的second in通知,依家心大心細,系度研究緊要唔要去林文燦面試。 ...

要左玫小offer先,再去大抽獎。
基本上大部分二線官津小學都會比玫小好

Dmama2012 發表於 17-11-9 01:51
另外,我也不考慮大抽獎,謝謝。

如不抽獎,去LMC 2nd 啦

晴晴小B 發表於 17-11-9 08:05

要左玫小offer先,再去大抽獎。

為什麼會比玫小好?

薑炳人 發表於 17-11-9 08:33
為什麼會比玫小好?

大部分最終選讀玫小既家長,不是抽中寶校加叩門失敗,就是一心想去外國升學前,搵間學校讀住先。

如果目標係本地升學,咁要搵間不差既官津讀又一啲都唔難,何必要自找煩惱

薑炳人 發表於 17-11-9 08:33
為什麼會比玫小好?

如果真心認同玫小,又何需要考慮。
要考慮咁多,即係...

回覆樓主

我覺得如果樓主唔準備大抽獎,不如去試下LMC,因為玫小辦佐咁多年成績都不過咁上下,以後未必能有大改善,反而LMC有保良局資源同TSL嘅學習經驗,日後可能會有發展。以上僅係我個人猜測,不喜勿插

各位好,我現有玫瑰崗offer,亦收到林文燦的second in通知,依家心大心細,系度研究緊要唔要去林文燦面試。 ...
其實你對小學同中學有咩要求/期望呢?

以後target男女校

係指小學定中學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝各位嘅意見。

我住油塘。

點解我會揀玫小,事實上系我無得揀啊,考咗七八間學校,只有玫小有offer...我唔系太擅長持久戰嘅家長,如果一直等call waiting等叩門,我覺得會頂唔順

當然,當時我報名考玫小都有研究咗一下,譬如小班教學、雙班主任、英文語境好、普教中、校巴到我屋企、返學時間相對無咁早、用家話開心(但係無comment學術),都係令到我報考佢嘅因素。

LMC我都覺得唔錯,所以先報考。但係宜家hold住玫小嘅offer,再考慮LMC,心態有D唔同。一來覺得,都無中學back up(我當玫小無中學),其實6年後都係得餐考。其實系面試嘅時候已經feel到,LMC更加用心,但係佢又因為新,而且話老師流失率高(我都係爬文知道架咋),無咩check record...所以都係得個搏字。

仲有我比較擔心,LMC校舍好細,唔知道各位爸爸媽媽有無考慮過呢個問題,我覺得小朋友小學階段,系唔系校舍大D,跑跑跳跳多D,會好D呢?

學術方面,我系對LMC比較有信心,但係我又怕好谷。然後,谷完一輪,6年后,都係得個吉。當然你哋可以話,用6年時間努力,點會唔好。但係事實就係,龍年競爭咁激烈,今年深有體會,我自認為自己都有做好多準備,結果卻強差人意。

至於我對小朋友有咩期望。就係小學同中學都係target男女校。我唔揀派位,系因為我覺得普遍比較谷,而且好難同時fullfill到小班教學+中英文語境好+活動多呢幾樣嘢,同埋,我自己都好怕好谷,我希望小朋友系小學階段,仍然有時間同我一齊做下其他親子嘅活動,而唔系日日都監佢做功課。

未來我仲未考慮好,可能考DSE,亦可能出國。

當然,你可以建議我可以拎到LMC嘅offer再憂心都未遲,但係我覺得,如果一開始就無咩意向讀,就唔好人考我考喇,不如同小朋友去下公園玩半日仲有意義。所以就想系禮拜六之前,做個決定先。

多謝大家比意見我,真正到要選擇嘅時候,確實好搖擺。

fionaytwong    發表於 17-11-9 11:27

Dmama2012 發表於 17-11-9 10:03
多謝各位嘅意見。

我住油塘。

不要以為直資/私立小學一定比官津小學輕鬆, 尤其係無中學可直升, 要學生參加香港中一派位既小學.

如果中學目標係男女校, 留係九龍城區日後無論B1/B2/B3都多選擇.

妳住油塘, 小學網同中學網都係觀塘區, 相比之下無LMC既九龍城區咁好, 所以值得去LMC second in.

升中既表現, LMC(估計)同玫小(呢間好肯定)應該相差不遠, 都係同區內二線官津小學相若.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

其實玫小升band 1比例較低真係比較奇怪。英小及多默書測驗。我想到有兩個原因。1. 有非華語學生拉低pre-s1中文成績。2. 生源問題。叻的已考入其他直私,派不到又扣不到門最後才入。
六年後同一班人再爭真係頭都大埋。但入玫小其中一個擔心係放學遅,要再外補是不可能的。而功課堂好似管束不夠嚴謹,有學生做不到功課,其實是浪費時間。

回覆樓主

上面都講得好仔細。
LMC second in 當然要去,如果不考慮大抽獎,他日有LMC offer 會揀LMC , LMC 個學術英文語境升中都同玫小差不多,位置在九龍區,他日升中有多不同banding 中學可供選擇。相信學費不是問題,不過LMC 的學費、車費(不用過海)相信都可慳一部份,少數怕長計,留返D$比小朋友學下其他野都唔錯。

Dmama2012 發表於 17-11-9 10:03
多謝各位嘅意見。

我住油塘。
我都係住油塘,本來都有報LMC, 但最終無去IN.  我個人覺得校舍太細, 同油塘上車要6 點幾, 如果讀我會搬去果頭! 學術我估LMC 好D, 語境亦差不多,學費平好多......
不過我個人喜好玫小 - 小班教, 地方大, 上車遲好多......唯獨而家問緊多D資料係咪都係超谷.  
你不如IN左先再作決定! In 既時候又可以襯機會再了解下間學校!

提提妳, LMC有兩個校舍, 一個俾初小用, 一個俾高小用

不過兩個都係細同舊

megwong1 發表於 17-11-9 11:53
我都係住油塘,本來都有報LMC, 但最終無去IN.  我個人覺得校舍太細, 同油塘上車要6 點幾, 如果讀我會搬去果 ...

校舍大非常重要,否則好多活動做不了,又或舟居勞動搵埸地
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 17-11-9 12:05
校舍大非常重要,否則好多活動做不了,又或舟居勞動搵埸地
校舍大, 設施多, 唔代表所有學生都一定有得用

hkpapa852 發表於 17-11-9 12:15
校舍大, 設施多, 唔代表所有學生都一定有得用

有道理,但連有需要用果d都要外求就好慘了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

玫小係一間比較奇怪既學校! 响我搵關於呢間學校資料既過程,發現有一批人係特別唔鍾意甚至憎! 唔知係咪有過好差既實際經歷所7以有咁既反應! 我相信無一間學校十全十美,亦無一間學校係完全無可取之處! 況且每個人要求唔同, 所以只可盡比/盡搵資料! 有人重視學校BANDING, 有人重視學校資源! 有人怕谷,有人怕HEA....所以我建議有理無理IN左先,再一路搵多D資料! 我本身都希望小朋友上到玫小預備班, 襯機又了解下間學校同小朋友情況,之後再作決定!
‹ 上一主題|下一主題