用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
樓主: kayan37
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

GreenMaDad 發表於 17-11-14 13:33
如果小朋友不太出眾,在不是一缐的國際學校讀,將來讀的大學會是那類呢?   (外國三、四缐大學?)  畢業 ...

我相信不是一線的Is出路會好過一般的LS或成績不好的名校生掛。

GreenMaDad 發表於 17-11-14 13:33
如果小朋友不太出眾,在不是一缐的國際學校讀,將來讀的大學會是那類呢?   (外國三、四缐大學?)  畢業 ...
For me, I don't care what university she'll enter (or even if she will enter one at all). I believe as long as she has the right atittude and lives her life to its fullness, I have given her the best already. Her fate is hers to go after. You don't worry about something you can't predict in 20 years' time.

MGTM    發表於 17-11-14 22:20

回覆 bonbon1106 的帖子

握個手先 我女都係from女私校

雖然我自己都係天主教女校畢業, 都唔記得自己係點樣捱得過果15年, 而家見到咁嘅情況, 都要幫阿女用腳投票

kwclau 發表於 17-11-14 14:50
For me, I don't care what university she'll enter (or even if she will enter one at all). I believe  ...

對!
將來可入甚麼大學不是可預期!現在最重要係建立一個好嘅mind set,愉快學習經歷而又有所得為重要。

kwclau 發表於 17-11-14 15:02

諗以前冇而家咁癲,而家又較快

kwclau 發表於 17-11-14 15:02

我都係天主教女校畢業,正正因為咁,好想知道點解is可以令學習有興味得嚟唔係死做爛做。

skmibb 發表於 17-11-14 15:24
我都係天主教女校畢業,正正因為咁,好想知道點解is可以令學習有興味得嚟唔係死做爛做。
...

同埋點樣可以開開心心咁打好個底,將來考公開試成績又幾見得吓人喎。

kwclau 發表於 17-11-14 15:36
同埋點樣可以開開心心咁打好個底,將來考公開試成績又幾見得吓人喎。

is確有系統,有辦法, year1教 phonics, year2自然就讀自己閱讀。另學校有大哥哥姐姐陪讀,常常係圖書課陪讀,寫作課教寫。不必為“分數”去跑數。又成日有嘉賓去學校說故事

skmibb 發表於 17-11-13 18:54
我也有類似的情況。

大小朋友最初讀本地出名小學,最初看看是否應付到,但讀了2年,越嚟越唔對路,課程無謂的 ...
大家都見到讀IS孩子在愉快學習中的進步,但 點解本地學校做唔到呢?
我問 我思巧這個問題好耐,但也找不\到答案!!

freespeech 發表於 17-11-14 17:43
大家都見到讀IS孩子在愉快學習中的進步,但 點解本地學校做唔到呢?
我問 我思巧這個問題好耐,但也找不到 ...

係!唔知點解!

問題係初小學好似好hea(本地學校家長覺得),但去到高小,反而覺得課程比本地程度更深,好多我當年中學先學嘅嘢,高小就要涉及。

ILoveAA2017 發表於 17-11-14 18:05
主要原因是本地津貼中小學殺校制度及小學升中的派位制度,導致學校排名分組別,小學生校內排名及程分,這些 ...

本地有啲一條龍名直資,私校亦然。

freespeech 發表於 17-11-14 17:43
我問 我思巧這個問題好耐,但也找不\到 ...
資源,師資,家庭配合。

ILoveAA2017 發表於 17-11-14 18:30
真正一條龍的學校其實是極小極小數。

而家陸陸續續有好嘅直資中學話要同原本的小學脫龍,所非何事呢?

ILoveAA2017 發表於 17-11-14 20:51
那些所謂結龍學校,根本就與小學是完全不同的管理團隊,因此中學管理曾根本就不能控制結龍小學出品之質素 ...

所以我都唔明,外國啲公立都有一條龍,人地做到,點解香港做唔到。

ILoveAA2017 發表於 17-11-14 20:51
那些所謂結龍學校,根本就與小學是完全不同的管理團隊,因此中學管理曾根本就不能控制結龍小學出品之質素 ...

謝謝你的分享!

現在 要贏在起跑線的心態, 過早的催谷, 根本打沉了很多好有potential的學生。
還有那tsa的爭論, 很多教育界的人士, 竟然會說 ,不評估學生 ,怎樣知道教學成果、學生水平! 這根本上是落後的想法, 也是催谷學生的幫兇。 專業的老師日日對著學生,看著他們學習,為何不了解他們的水平? 要靠幾個鐘頭的考試才能知道學生的水平, 真係超廢的想法。 我見到香港有這種教育工作者, 就覺得香港教育無希望。

freespeech 發表於 17-11-14 23:17
謝謝你的分享!

現在 要贏在起跑線的心態, 過早的催谷, 根本打沉了很多好有potential的學生。

非常認同!香港的教育令小朋友忙得沒有了開心的童年,但又不見得有什麼成效!
‹ 上一主題|下一主題