用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
樓主: kayan37
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-11-9 11:04
識英文好叻的本地學校學生,共同點都係有個英文好勁/native speaker的亞媽傍住,日日言傳身教,唔係靠學校 ...

所言甚是,我識有個DGS girl英文很流利,her father is a BBC who can speak fairly fluent Cantonese too,佢同幾個差不多背景的女同學是互相說英文的。
這令我想起,學校學一個語言,家裏有語境再學一個語言是沒有問題的(就算是郷下話)

Jane1983    發表於 17-11-9 14:46

回覆 964000 的帖子

呢點我都非常同意,我6299都唔係廣東人,同佢地whatsapp經常鬧出不少笑話...

torunpoland 發表於 17-11-9 12:38
利君雅是土生土長的香港人。
補充一點,利小姐的中文比英文好,她一直是做中文記者。如果以這裡大家的雙語標準,她的英語是未達標的。

My friend sent his son to ESF but I will not as I want my sons to know more Chinese to such a standard that they can read the old Chinese literature. As for English, I am quite happy with your so-called "close to native" level. We make choice and trade off something for another all the time in our life!

ACE2126    發表於 18-3-30 11:19

其實我覺得口音都其次,最唔同係mind set。一個小朋友自細係IS讀書,佢思想時(包括自言自語時)係用英文,佢係直接諗英文講英文。而小朋友係LS大,就算佢嘅口音幾咁native,佢諗嘢係用中文諗,跟住先翻譯返做英文講出來,呢個先係最大嘅分別。

little-pig-pig 發表於 17-11-9 18:59
其實我覺得口音都其次,最唔同係mind set。一個小朋友自細係IS讀書,佢思想時(包括自言自語時)係用英文, ...

其實很多mind set自小都不同

little-pig-pig 發表於 17-11-9 18:59
其實我覺得口音都其次,最唔同係mind set。一個小朋友自細係IS讀書,佢思想時(包括自言自語時)係用英文, ...

完全同意。

你睇Miss HK十優麥小姐喺YouTube 嘅英文訪問就正正反映呢個問題。
https://youtu.be/RLZzypACwW8

相對另一港姐冠軍陳凱琳就完全無咁情況。
https://youtu.be/w9oEZ2NBtuA

Activehealth 發表於 17-11-9 20:29
完全同意。

你睇Miss HK十優麥小姐喺YouTube 嘅英文訪問就正正反映呢個問題。

完全同意,其實揀得讀國際學校嘅點會係口音咁簡單。認同嘅仲有係國際學校訓練小朋友思想嘅思維, 教育模式 ,同本地學校完全唔同

唔同的culture 有唔同的mindset 好正常。
One Miss HK 有Chinese accent 好正常,因為她出自本地學校。
The other Miss HK 冇Chinese accent 亦好正常,因為她來自國際學校。

同理,one Miss HK 有很好的中文根基,另外一個Miss HK 只是一般,其實也很正常,因為出自唔同學校。

單單口音並不能反映一個人的真才實料,口音我認為重要,但是不是衡量一個人最重要的標準。

ahjoechan    發表於 17-12-5 12:47

73662710 發表於 17-11-9 20:47
One Miss HK 有Chinese accent 好正常,因為她出自本地學校。
The ...

其實口音或說英文是否native在職場有幾大影響?當然每個行業不同,或者每人经歷不同,看法亦有分別。我自己對行內大行senior partners總有期望他們說得一口流利/native英語,但事實有D真係好香港英文,即係話他們升到如此高位,定有其個人本事,口音也阻不了

回覆樓主

口音等同,在香港聽到一些帶有鄕音的廣東話人仕,大家都會笑她譚仔口音...佢地一樣溝通到架,如果口音唔大問題,點解社會咁多人用黎做笑話?

The ...

我嘅意思唔係單只口音,最重要係語法,用中文諗野,講英文時要中譯英問題,英文變咗Chinglish.

dbchu 發表於 17-11-9 21:12
口音等同,在香港聽到一些帶有鄕音的廣東話人仕,大家都會笑她譚仔口音...佢地一樣溝通到架,如果口音唔大 ...
因為有啲人比較膚淺。另外也要看看有鄉音那個人是什麼人。

b3410    發表於 19-4-28 16:25

Activehealth 發表於 17-11-9 21:18
我嘅意思唔係單只口音,最重要係語法,用中文諗野,講英文時要中譯英問題,英文變咗Chinglish.
...
如果是運用上出現問題,已經是水平上出現問題了。

The ...

agree// TED上很多不同口音的人,重要的是他講的內容質量,如果內容引人思考,觀眾就會被完全帶入,忽略了ta是什麼口音。

ACE2126    發表於 18-3-30 12:56

英文表達能力和流利到一定程度,就唔睇英文,說話的内容先緊要。但未到果個水平,英文的不足就幾致命。

ACE2126    發表於 18-3-30 12:57

本地名校讀到高小,除非家長完全無要求,一心好早出國,否則多數係辛苦,而且係無必要地辛苦。

今日見到我女大一兩年的波友,講最近三星期的温習生活,個女仔除沉重學業外,仲有補習和體藝,見佢瘦咗一圈,有神無氣,真係我見猶憐。個女仔好乖的,咁chur佢,佢咁辛苦,但唔見得佢得到特别多,唔值得。

MGTM    發表於 17-11-10 13:30

唔單衹英語水平、口音、mindset, 仲有一個文化認同問題。
如果細細個就讀 IS, 明明本身系土生土長的中國人,但系中文就半桶水,對中國歷史文化一知半解,聽的流行曲、看的歌星、明星、電視、電影又與主流社會唔同,品味、價值觀又唔夾。其實長大後,會唔會覺得自己唔系香港人?但又唔知系嘜野人?

poonseelai 發表於 17-11-9 20:56
其實口音或說英文是否native在職場有幾大影響?當然每個行業不同,或者每人经歷不同,看法亦有分別。我自 ...

唔去過外國讀口音好難好,我的朋友在四大做senior Partner/ partner都冇本地口音。

kwunpa 發表於 17-11-10 02:16
唔但衹英語水平、口音、mindset, 仲有一個文化認同問題。
如果細細個就讀 IS, 明明本身系土生土長的中國人 ...

中文是否半涌水,不是單靠學校,家庭教育亦好主要。
讀得IS就係想小朋友有多角度嘅視野,不止限於本地(香港)文化,反而係各地文化都會認識到。

我亦不見得本地學生對中國文化歷史比國際學生為多。本地學生除了叻(band 1學校出身),實行左dse都唔係個個修中國歷史/文學。反觀is有世界歷史(當中包括中國歷史部分)。
‹ 上一主題|下一主題