用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
樓主: kayan37
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

dbchu 發表於 18-4-4 13:32
其實到中學先轉IS,正青春期,發現原來讀書方法係可以咁唔同,同學之間文化可以咁唔同,我相信小朋友如果反 ...

身邊例子,local gifted kid,超乖仔,中學轉了一家不錯的IS,因以前習慣了大量功課spoon feeding,換環境後不會自主學習,無意挑戰自己。學校反饋寫作差,但他無閱讀習慣,單靠補習也難以提高。青春期叛逆,現在每天回家不學習只抱筆記本玩,家長幾頭痛。

只是提一個個例,當然每個孩子都不同。對家長來說做好心理準備是沒什麼壞處。

kayan37 發表於 18-4-4 14:13
完全明白,但我真係諗到頭爆都諗唔到完美的方案,點都要選一個自己認為較好的方向行,而且我身邊確有幾個 ...

無乜可能兩存其美,Western education comes with western values.  無乜理由接受自由的西方教育同時,又是一個傳統中國人思想的人。

唯有兩害取其輕。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

kayan37 發表於 18-4-4 14:13
完全明白,但我真係諗到頭爆都諗唔到完美的方案,點都要選一個自己認為較好的方向行,而且我身邊確有幾個 ...
中西各有不同,難以兩存其美。從樓主的回覆,想像到樓主已思前想後良久、深思熟慮的決定!

ACE2126 發表於 18-4-4 15:46
西方教育與西方價值觀是否一定綑綁?就算有, 是否IS之間western values也有程度上差異?

ISF SIS 也講仁義

難道西方沒有仁義道德?

Education and values come together.   If the education encourages free expression of ideas and foster challenges of authority with critical thinking, will students at the same time believe in 君君臣臣父父子子?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ACE2126 發表於 18-4-4 15:46
西方教育與西方價值觀是否一定綑綁?就算有, 是否IS之間western values也有程度上差異?

ISF SIS 也講仁義
嘩,玩到咁大。等我比少少個人睇法。
如果只講行為同紀律,國際學校從來唔會鼓勵小朋友反叛,好多家長總有個錯覺,國際學校等於無咁聽話。事實上,外國有部分教育可能仲嚴過香港。西方教育同傳統文化並無沖突,國際學校唔係叫小朋友唔理屋企。

國際學校重點唔係學習西方文化同價值觀,我自己俾小朋友讀國際學校,主要原因係,唔想俾香港考試制度,謀殺左我小朋友嘅自身才華。

如果漢基,GSIS要考DSE,仲用佢來決定升班同分班,你係西方教育系統又好,行IB又好,最後都會變質,這是我說了很多次,香港制度有一種好強大嘅地心吸力。

如果一間學校唔深信「考唔到好學校唔等於失敗」,即使佢係哈佛都會謀殺小朋友天份。如果本地學校做到「人人生出來都是天才」,本地學校都會變劍橋。

我聽得最多家長講: 「讀唔到書搵唔到食」(下一句係,所以要補習)。小朋友除左不停複製名校學生嘅人生外,天份同喜好都無晒。真係個個小朋友都要拉大提琴嗎? 你小朋友可能叻做 棟篤笑? 不過 棟篤笑無証書,放唔到入resume。所以唔學。

小朋友唔係家長第二人生,唔好覺得讀唔到書,等於搵唔到食。

ACE2126 發表於 18-4-4 16:39
為什麼要強調孝?因為孝就是中國人(或漢文化)的特質。中國人重視人倫關係,孝悌是最基本的應有之義。西方人 ...

我唔覺得西方文化無尊敬父母,也沒聽過跟耶穌可以唔要老母。太誇張了吧。

香港早期學校係宗教學校,同東方學堂扑扑齋差好遠,我唔見100年前個d男拔仔會唔要老豆。

係100年前中國人眼中,男拔校長呢d就係你所講只有brother同sister。

ACE2126 發表於 18-4-4 16:39
西方人不會覺得什麼,因為他們重視的是人與上帝的關係。為了跟耶穌,可以拋棄父母。 ...
I doubt if the Christian religion is a factor. "Honour thy father and thy mother" is Commandment number 5 in the 10 Commandments, it even comes before "Thou shalt not kill" (Commandment number 6).
It is also unfair to say Westerners will simply forsake their parents. They do care for their parents, just that they don't see it as much as a "duty" as Orientals do. The Western philosophy is, you have enjoyed the love and care your parents gave to you when you were a child, you can of course requite your parents but it is more important to love and care for your own children, so they in turn will love and care for their children and so on. Their emphasis is more on "passing on" than "passing back".

ACE2126 發表於 18-4-4 17:13
"我唔覺得西方文化無尊敬父母"
我指無中國人咁尊敬父母。我們在比較文化差異。例如,我們叫爸爸不會名他的 ...

你用,為了跟耶穌,可以拋棄父母。

拋棄呢個字真係唔可以咁用。John 同James, Sitting in a boat with their father, 仲有net。其實係有錢仔來。(那個時代有船同你家陣有樓一樣)

有錢仔追逐耶穌同你講拋棄父母明顯有分別。

我識少少唔敢扮代表,放鬆下,香港人。

ACE2126 發表於 18-4-4 18:05
Christian religion is a deeply rooted factor but of course not an overwhelming factor.
In the order  ...

我知你想表達乜,但係離開父母同拋棄係兩個概念,神父牧師去東方傳道都會寫信或者寄手信俾父母。

中國人都有一樣野比父母大,那叫義,所以有,大義滅親。東西方對神概念不同,中國人講天人合一,捨生取義。

ACE2126 發表於 18-4-4 18:15
唔好意思,扯得太遠。
我會咁做:幼稚園國際,小學最好揀龍校或中文強的國際,中學早點出國。
  ...
大家分享下姐。

ACE2126 發表於 18-4-4 18:05
I wasn't going too far to mean it "forsake"  ...
"為了跟耶穌,可以拋棄父母" <-- You probably should have used "離開" instead of "拋棄"
But even that, I don't think the Christian religion actually "teaches people to leave their home, family to pursue their dream, which is ultimately heaven" as you say, but I'll leave that to our Christian friends to answer if they wish to.

ACE2126 發表於 18-4-4 16:21
中國傳統上有好的東西,也有壞的,傳承下去,當然是教他們分辨那些是好,那些是壞。common sense and criti ...

中國人和西方人在各樣文化,價值觀上係明顯有分別。

教育,和在學校同學,朋友,家長,也對孩子的價值觀有重大影響。

認為讀正統1s的孩子可以有傳統中國人價值觀,是太樂觀了。
‹ 上一主題|下一主題