用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

有沒有人有此經驗?適應嗎?感謝分享!
   19    0    0    0

del.

回覆樓主:

有不少人這樣做,但如果有心IS我覺得應從小開始,IS初小幼稚園超開心注重啟發,讀上去性格氣質已形成。
另外樓上説得對,中學才加入的就算所謂名校英文都也有差別,口語和文化要適應, 而且很多是local和local自己玩。朋友在GSIS yr 7有SPCC 和Dgs過去的,也有說他們的英語要參加support class,但一般應付功課考試還是可以的。

回覆樓主

Nevertheless 好多人是這樣做之後亦開心好多,不過到時轉不轉到你想入的學校就很難講,因為而家愈來愈多人這樣做,好過太早送出國

回覆樓主

多謝兩位分享,原來都不少人會行這條路!

回覆樓主

姨甥女由DGJS 轉GSIS ,英文top ,IB Eng HL 7。

kayan37 發表於 17-11-8 17:27
多謝兩位分享,原來都不少人會行這條路!

一直有人中學才轉,希望小學學多D中文,如有此打算,要早D準備,國際學校中一學位一樣難求

Chole 發表於 17-11-8 17:43
姨甥女由DGJS 轉GSIS ,英文top ,IB Eng HL 7。

咁佢screen 完收得又讀了幾年應該ok的,很多人中學去外國讀書也適應到

kayan37 發表於 17-11-8 15:24
有沒有人有此經驗?適應嗎?感謝分享!

識人(男仔)由真道轉去蘇浙國際部讀year 8, 開心好多,但成績一般,現在year 9, 讀唔掂,要請私人補習。英文對答可以,但英文成績非常勉強,因為教法、內容大變,需要適應(如果適應到)

torunpoland 發表於 17-11-8 20:04
識人(男仔)由真道轉去蘇浙國際部讀year 8, 開心好多,但成績一般,現在year 9, 讀唔掂,要請私人補習。 ...

真道IBDP學生以前全部英文考Eng B, 即second language, 而家唔知仲係唔係,DSE英文亦是second language, 如轉去英文用母語水平國際學校,水平有分別

回覆樓主

總之local英文校同國際d英文都係爭d。
好多人local school 去外國讀書,你知唔知道佢地英文完全唔掂,要讀ESL或狂補。我以前讀書見到好多同學係外國連業都畢唔到。就係科科A得英文唔達標。佢哋都係香港嗰幾間公立神校出來。由小学上中學tim.

可能要多睇英文小說,才較容易進步,亞女去到外國都話冇英國人咁叻,但係是唯一一個(中國人和香港人)不用上EsL.

jj100c 發表於 17-11-8 21:15
可能要多睇英文小說,才較容易進步,亞女去到外國都話冇英國人咁叻,但係是唯一一個(中國人和香港人)不用 ...

E家係外國好少學校冇中國人。真係好好彩。英文真係好快進步

behd 發表於 17-11-8 20:48
總之local英文校同國際d英文都係爭d。
好多人local school 去外國讀書,你知唔知道佢地英文完全唔掂,要讀E ...

其實我都係個D所謂神校畢業,會考和A level 英文都是A, 但我D英文自問在native English 叻的人眼中非常失禮囉。我朋友教過SPCC和GSIS 初中生,見過佢地的作文,佢話佢地英文level 起碼相差兩年。我不是想認叻話IS點叻,只是說明English taught as first language vs second language 正如IS學中文,點都有分別要適應的,除了考試適應還有社交方面,人地口語又快講笑你又未必明,不過總有些人適應到。

回覆樓主:

見過一個ESF女孩yr 5作的文,看完真的汗顏我大學畢業也作不出的水平。但她現在yr 8開始學 Eng Lit, 成績也也退步了因為她説不喜歡eng lit, 所以對IB eng A沒有信心, 但佢D英文係超好。

964000 發表於 17-11-8 21:58
見過一個ESF女孩yr 5作的文,看完真的汗顏我大學畢業也作不出的水平。但她現在yr 8開始學 Eng Lit, 成績也 ...

"佢地就係咁唔會像local students 㠖無反顅的埋頭苦讀。"

個個人性格唔同,並非 IS 學生特質。
我識有好多學生,點唔中意某科都讀到有六七分。

964000 發表於 17-11-8 21:58
見過一個ESF女孩yr 5作的文,看完真的汗顏我大學畢業也作不出的水平。但她現在yr 8開始學 Eng Lit, 成績也 ...

我們A Level 英文始終 second language

前del...

nintendo 發表於 17-11-8 23:17
"佢地就係咁唔會像local students 㠖無反顅的埋頭苦讀。"

我意思是,佢唔鐘意就逼唔到佢,不過可能佢仲細,到時殺到埋身就不同。

就系唔適應,至要讀IS。適應的話即系英文已經接近 native speaker 水平,甘仲駛讀IS嘛?(唔計教學模式及唔駛考DSE先)
以前我地個代人,中文小學上英文中學,都要一輪適應期;中學畢業去外國讀書,又要一輪適應期;香港的大學畢業生去外國讀研究院,英文又要重新學過。我有一個老友,系香港的大學工程系畢業,系香港做佐幾年野,被一間美國公司請佐,移民佐去美國做野。初初去到,一口港式英文,好多野又唔知點表達,總之講英文講到一塌糊塗。香港中小學教英文就系教到一個學生學十幾年英文都唔識講。甘可以點呢?咪咬緊牙關,自己努力適應佢。而家過佐20年,佢系美國生活得好好,事業有成。

一個差不多三十歲人,無語言天分的男士,系唔容許犯錯的職場上都可以適應。甘又何須擔心一個十一、二歲的小朋友系學校唔能夠適應呢?

‹ 上一主題|下一主題