用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 妳地以前啲小學老師係咪都會打學生?
go

妳地以前啲小學老師係咪都會打學生? [複製鏈接]

我讀小學時,曾經俾英文老師用間尺打手掌,飛本簿落地下,要我去執返。而原因只不過是我抄寫生字時,本來有5個生字要寫在另一版,唔知點解當時我諗住慳位,就寫在footage個位,佢就勁鬧。嗰陣覺得勁無辜,覺得我又唔係無寫,解釋咗,佢再話仲有咁多版你用得晒咩?又試過有次男同學摸我大脾同心口,我大聲話: 你再摸我告你非禮㗎! 點知就俾老師聽到,捉咗我兩個出去,會惡咁問我,你要知道非禮係好嚴重嘅指控吓! 佢係咪真係有摸你,摸你邊度,你好講啦!我當時好驚,就話都係無事啦~佢再話我講大話,呢啲嘢唔准亂講。之後另一個男同學又摸我同其他女同學心口幾次,我地見佢就用手遮住心口同走開,無人話俾老師聽。呢間唔係名校,只是地區一間幾多家長追棒的小學,但只留給我好唔愉快嘅經歷。希望而家已改善。
   0    0    0    0

Charlie妹 發表於 17-11-8 08:30
我讀小學時,曾經俾英文老師用間尺打手掌,飛本簿落地下,要我去執返。而原因只不過是我抄寫生字時,本來有 ...
你當時應該要話俾家長聽, 俾我今時今日有咁既事, 我唔會放過任何人, 包括老師同個男同學。

回答你問題:是的, 我讀小學時老師係會打人的。

我讀小學時,只見過校長用間尺打一個同學。當年校長係好得人尊重的謙謙君子,個同學係好有問題的小朋友,我而家仲記得佢個名

回覆樓主:

我老公當年試過俾小學老師扭耳仔至流血,結果99去校長度投訴。呢件係做佢新抱以來聽過佢做得最啱,最有型嘅事。

little_yolky    發表於 17-11-8 10:49

little_yolky 發表於 17-11-8 10:24
你當時應該要話俾家長聽, 俾我今時今日有咁既事, 我唔會放過任何人, 包括老師同個男同學。

回答你問題:是 ...

我有話俾媽咪聽,但我當時叫佢唔好同老師講,因為怕老師會嬲我。而家件事對我已無影響,但現在到我女兒開始上小學,(她沒有任何事情發生),心裡忽然又出現呢件事。

回覆樓主

我記得以前老師會飛粉刷或粉筆去不留心上課的同學,曳的會的去校長室好大力打手拍,因見過一次個男同學俾打手拍,打完個同學個樣好似痛到飛起咁,最記得一次個PE老師代班主任準備放學,人人執書包,但我執書包就俾佢好大力咁拍左頭一下,話我好咁快執好書包放學,好唔鐘意學校咩,果時自己體能差上PE課比較輸蝕,個PE老師只喜歡在運動會攞到獎的同學,對果d同學係兩個様

講體罰要提埋幾多年前bor~

我廿五年前既小五、小六, 係仲有間尺打, 不過打黎打去都係嗰幾個~

Charlie妹 發表於 17-11-8 10:42
我有話俾媽咪聽,但我當時叫佢唔好同老師講,因為怕老師會嬲我。而家件事對我已無影響,但現在到我女兒開 ...
即係內心深處對你有影響囉。平時同小朋友傾多D偈, 了解下學校情況。

至於非禮,如果個同學咁離譜,摸你心口和大腿,難得老師發現咗,梗係講出來。你因為怕事,所以話無事,雖然不幸,但亦好難怪老師。另外,指控男仔非禮亦真係好嚴重的指控,唔係講笑的。

去到你女,記住教佢乜嘢係對與錯,要保護自己,點樣stand up for yourself,自信、堅強、據理力爭,呢d唔係驚非禮都有用。

Jane1983 發表於 17-11-8 10:39
我讀小學時,只見過校長用間尺打一個同學。當年校長係好得人尊重的謙謙君子,個同學係好有問題的小朋友,我 ...

當年。。。

老師係用 米尺 打手板,有約1CM 厚的木尺。

打屁股用兵乓球拍。 好正架,學生可選突膠粒,定反膠粒。

諗起都好回味。。。 呵呵。

Jane1983    發表於 17-11-8 12:10

Jane1983 發表於 17-11-8 10:48
至於非禮,如果個同學咁離譜,摸你心口和大腿,難得老師發現咗,梗係講出來。你因為怕事,所以話無事,雖然 ...
唔可以怪樓主, 當年佢咁細個, 老師咁惡, 好驚的。佢以為自己做錯事。

回覆 little_yolky 的帖子

唔係怪樓主,只係我小學都有遇過不平事,但即刻縮晒唔係常態,尤其自己完全無錯。

回覆樓主:

我小學,中學都未見過老師打學生。曳同學最多被罰企課室外。

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-11-8 11:27
當年。。。

老師係用 米尺 打手板,有約1CM 厚的木尺。
乜講到bxsm咁

醒目開學勳章

樓主年紀唔細?我記得幾廿年前已經禁咗體罰,而家更加無可能

Jane1983 發表於 17-11-8 12:13

唔係怪樓主,只係我小學都有遇過不平事,但即刻縮晒唔係常態,尤其自己完全無錯 ...
因為係非禮呢D事, 對於女仔嚟講壓力係好大既, 俾人咁兇, 縮都好正常。

Jane1983    發表於 17-11-8 12:43

唔係怪樓主,只係我小學都有遇過不平事,但即刻縮晒唔係常態,尤其自己完全無錯 ...

因為我媽咪話著泳衣的部分唔掂得,廣告都咁講,咁佢摸我大脾,我當時係覺得自己理虧,加上老師咁惡(我而家覺得佢唔想有咩事要驚動校長)。其實係個別老師問題。

Jane1983    發表於 17-11-8 12:42

Charlie妹 發表於 17-11-8 12:28
因為我媽咪話著泳衣的部分唔掂得,廣告都咁講,咁佢摸我大脾,我當時係覺得自己理虧,加上老師咁惡(我而家 ...

100%係老師問題。

BTW, 我小朋友件泳衣好似潛水衣咁喎。

little_yolky 發表於 17-11-8 12:30
100%係老師問題。

BTW, 我小朋友件泳衣好似潛水衣咁喎。

我而家做人媽咪梗係知道點處理啦~
關係年紀問題,打手板係初小嘅事,只記得後來無再打了。

你無聽過好多風化案, 女仔唔想報警, 唔想俾人知。依家係宣傳多咗至好咗D。
‹ 上一主題|下一主題