用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 趙Sir的一個提示
樓主: tkinwong
go

趙Sir的一個提示   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-11-8 17:45
我無咁意思喎,加時加錢可以詳細D分析啫,萬無一失嘛~~~
其實,我當時有搵佢做諮詢嘅打算。不過,見佢甘嘅態度,啦啦聲彈開啦。

hkpapa852 發表於 17-11-8 15:55
咁駛唔駛得閒莊幾柱香俾上咗神檯既人?

上左神檯不食人間煙火咁耐,離地係好正常,但都不應遺禍人間...

回覆樓主

趙Sir在YouTube 講基華(九龍塘)係有直屬中學(emoji)聽到呢個point, 就覺得佢唔清楚又要講囉!

回覆樓主:

終於有關於教育演員的討論(若電視上的財經分析員戲稱做財經演員),現在資訊流傳得這麼方便,所有資料都放於網上,他們還在各大報章網站講些大家都知的資訊,有冇咁行貨呀

趙sir 講野錯又悶,大部分家長很容易知道,反而禍害不大

但肥仔(大頭仔)因為好多網上點撃率和説話流利,普通家長以為他有什麼絕世攻略,但原來他的講座都是陳腔濫調⋯⋯

不知有冇人參加過他講座有冇同感?(收費講座)

(他是不是在EK任職過嗎?)

se6b03 發表於 17-11-8 15:57
https://www.hk01.com/sns/article/131698 你都快d租個寫字樓開個人輔導啦,人地個別面談收緊$1800兩個鐘 ...
我成日覺得佢d料只係抄bk.
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

conniemar 發表於 17-11-8 10:13
呢位人兄簡直係學界神棍(emoji)

唔知以前做神校副校時, 係未都神神地棍?

Charlotte_mom 發表於 17-11-8 07:08
可以知道的只有「有幾多學位」。好想請教趙sir呢位高人點樣推算自己中籤率
...

佢退休前教邊間中學?咁高人嘅!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-11-11 10:40
佢退休前教邊間中學?咁高人嘅!

大喇叭前副校

所以大家應該明白佢點解升唔到上校長個位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-8 16:02
我認為當所謂"意見"涉及利益衝突時, 就唔會再客觀

其實我認為幼稚園選校也好, 小一選校也好, 中一選校也 ...

我都十分同意,有利益衝突,就會可能出現偏差的意見!

都有EK網友勸我做升學顧問,但自己知自己事,我只是掌握一小部分資訊及分析,沒有魄力跟你一樣去做較大型的數據整理,無謂亂講害人!所以我在PM推咗不少我不熟識的學校分析,反而轉介給真正用家家長!(現正不要再搵我轉介!)

我反而做過幾場高中及大學選科的半日講座,唔收$,限制人數,要父母子女一同出席。我將自己用於兒子的方法,用於其他學生,結果都唔錯,最重要是幫他們搵到自己的興趣,喜歡的科目,搭建安全網,大部分都找到自己的出路!

反而有EK家長提議我幫二三線中學的學生做生涯規劃,他們較無助,學校及家庭亦不能提供協助。暫時未有時間,遲些才考慮!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 17-11-11 10:49
大喇叭前副校

哈哈,估企唔到!

不過,有調查顯示大部分副校長不想升校長,人工高少少,工作及壓力多N倍。

他都蠢晤哂!

ANChan59 發表於 17-11-11 11:06
哈哈,估企唔到!

不過,有調查顯示大部分副校長不想升校長,人工高少少,工作及壓力多N倍。

可能大喇叭就係知佢會成日亂噏嘢,所以唔俾佢坐正呢!

Soundervolt 發表於 17-11-11 12:13
可能大喇叭就係知佢會成日亂噏嘢,所以唔俾佢坐正呢!

如果當日俾佢坐正..... 我諗今時今日, 話擔心做唔到全英中既男校, 唔止港華一間了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題