用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 趙Sir的一個提示
go

趙Sir的一個提示   [複製鏈接]

節錄自趙sir在Topick的文稿

https://topick.hket.com/article/1248217/小一派位大作戰%E3%80%80趙Sir精選「最有價值校網」

留意子女隨機編號及學校學額

趙sir表示,家長除了考慮校網外,還應考慮到子女的隨機編號,並且亦應考慮學校有幾多個學位,方能得知子女「中籤」的成功率。

教育局網頁顯示,家長替子女遞交統一派位表格後,電腦程式會為每一名申請人編配一個「隨機編號」,號碼排行愈前,「中籤」機會愈高。

我真心想問阿sir, 我點知random number排先排後。

hppa    發表於 17-11-8 02:07
   4    0    0    1

回覆樓主

佢啲嘢一向都係得啖笑㗎啦!難得仲可以呃飯食!

cattz288    發表於 17-11-8 15:41
fionaytwong    發表於 17-11-8 10:00

99dogdog 發表於 17-11-8 00:42
佢啲嘢一向都係得啖笑㗎啦!難得仲可以呃飯食!

我知,但咁都好意思登出來。

tkinwong 發表於 17-11-8 00:47
我知,但咁都好意思登出來。

緊張氣氛中娛樂大家!

少少離題:我唔知依家仲有冇,不過我之前小一,去教育局度遞表申請我有首名分,果陣想有個好彩頭嘅 number,就去埋民政處,個職員就畀幾頁 number 紙,任選。

mayyylai    發表於 17-11-8 10:38

1998Ruby1998 發表於 17-11-8 01:08
少少離題:我唔知依家仲有冇,不過我之前小一,去教育局度遞表申請我有首名分,果陣想有個好彩頭嘅 number ...

你指自行定大抽獎?

回覆 99dogdog 的帖子

大抽獎,申請自行果個係另一件事。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

可以知道的只有「有幾多學位」。好想請教趙sir呢位高人點樣推算自己中籤率

Charlotte_mom 發表於 17-11-8 07:08
可以知道的只有「有幾多學位」。好想請教趙sir呢位高人點樣推算自己中籤率
...

我幾鍾意趙蛇。

佢唔係講咩貼士,雖然好多人期望呢樣。佢係講好多建制既野,好多媽咪唔識,只係聽朋友講以為呢樣個樣。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

申請表number同電腦隨機number好似係兩樣嘢

[/url

fionaytwong 發表於 17-11-8 09:19
回覆 1998Ruby1998 的帖子

申請表number同電腦隨機number好似係兩樣嘢

係,所以你中意份表咩number絶對可以任選。

hppa    發表於 17-11-8 12:15
fionaytwong    發表於 17-11-8 09:58

'還應考慮到子女的隨機編號'
點樣可以考意慮?

hppa    發表於 17-11-8 12:14

醒目開學勳章 王國長老

原本好鬼眼訓, 睇完呢位乜 sir 既野即時大笑, 等我唔使隊多杯咖啡落肚

cattz288    發表於 17-11-8 15:42
hppa    發表於 17-11-8 12:15
fionaytwong    發表於 17-11-8 09:59
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

twotwoshing 發表於 17-11-8 09:32
'還應考慮到子女的隨機編號'
點樣可以考意慮?
可能你俾錢佢聽佢講, 會有D意想不到既資料話你知呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 17-11-8 01:08
少少離題:我唔知依家仲有冇,不過我之前小一,去教育局度遞表申請我有首名分,果陣想有個好彩頭嘅 number ...
張 form 你拎幾多張都得, 掟埋聖杯睇下邊個 no 旺你先拎都得, 因我知有人真係咁做

hppa    發表於 17-11-8 12:16
fionaytwong    發表於 17-11-8 09:59
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-11-8 09:53
可能你俾錢佢聽佢講, 會有D意想不到既資料話你知呢!
你幾時派 "餓底" 去啫

miriam 發表於 17-11-8 09:54
張 form 你拎幾多張都得, 掟埋聖杯睇下邊個 no 旺你先拎都得, 因我知有人真係咁做
...
我識人搵XX師傅摘時辰填表添...... 最後又係派去寶校

scarlettlai    發表於 17-11-8 16:48
Felix223    發表於 17-11-8 14:26
hppa    發表於 17-11-8 12:16
mayyylai    發表於 17-11-8 10:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 17-11-8 09:55
你幾時派 "餓底" 去啫
根據我太太既資料, 佢以前有一位朋友之前成日好信呢位名校前副校既意見.

不過好次話佢朋友係有次聽完佢個Talk, 私下走去問咗佢幾句之後, 就放棄咗佢了.....

hppa    發表於 17-11-8 12:17
fionaytwong    發表於 17-11-8 10:06

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-11-8 09:56
我識人搵XX師傅摘時辰填表添...... 最後又係派去寶校
有無玩埋扶乩丫, 可能呢樣先最準丫

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-11-8 10:00
根據我太太既資料, 佢以前有一位朋友之前成日好信呢位名校前副校既意見.

不過好次話佢朋友係有次聽完佢個T ...
"餓底" 倒左幾多錢落海呢

‹ 上一主題|下一主題