用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好感恩入到港同
go

好感恩入到港同

回覆樓主:

讀得開心就好

回覆樓主

可否詳細一點分享?因為好多學校都可以令小朋友喜歡上學,想比較一下。

語境怎様?

回覆樓主

可以分享3rd in 的表現嗎?是著重小孩或是家長的表現?

19841984 發表於 17-11-7 23:23
小朋友十分喜歡上學,愛學校愛老師愛同學,每天回家享受做功課、閲讀和練習樂器,每天有說不完的校內趣事分 ...

樂器班是否學校學,學費包括了?

有無已包含的課外活動?

19841984 發表於 17-11-8 00:15
小朋友英普進步不少,同學中也有英/普母語的小朋友,加上閲讀氣氛濃厚,明顯比以前更愛閲讀
...

閱讀氣氛濃厚⋯⋯即係有幾厚?可詳細分享嗎?
天助自助者,  別再怨天尤人

19841984 發表於 17-11-8 00:15
小朋友英普進步不少,同學中也有英/普母語的小朋友,加上閲讀氣氛濃厚,明顯比以前更愛閲讀
...

樓主每次只是表達自己情感上感覺女兒愉快地學習,可否「具體」描述當中學校的課程內容細節,有什麼可到小朋友更有動力繼續學習?能令大家更了解港同。

Felix223 發表於 17-11-8 08:23
樓主每次只是表達自己情感上感覺女兒愉快地學習,可否「具體」描述當中學校的課程內容細節,有什麼可到小 ...

睇唔過眼, 我認真地覺得呢位[明天]的post, 冇point之餘又冇閱讀價值!

Felix223 發表於 17-11-8 08:23
樓主每次只是表達自己情感上感覺女兒愉快地學習,可否「具體」描述當中學校的課程內容細節,有什麼可到小 ...

繼「迷思」系列後,來個「感恩」系列......感恩可以交稅、感恩可以讀港同

Felix223    發表於 17-11-8 12:26
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主

前幾天才問第三次面試要注意什麼?今天就好像已經入讀好耐咁(emoji)

may850307 發表於 17-11-8 09:46
前幾天才問第三次面試要注意什麼?今天就好像已經入讀好耐咁(emoji)
前幾天係以過來人身分提醒大家要多閱讀。

hoivy 發表於 17-11-8 10:24
這位家長想晒命啫, 不過若這家長成為港同個29.4%不達3322仲會唔會咁happy啫… ...

如果同一個POST,家長說感恩入到的學校不是港同,而是一間3、4線學校,你仍會說他「晒命」?

不過,我認同一些家長的看法,樓主出POST沒有甚麼特別資料提供,可讀性很低。

滿意小朋友的學校,當然係好事。但好怕一d好歌功頌德、周圍唱好學校的家長,尤其讀咗無耐的。無名的、強烈的愛好容易轉化爲極端的恨。第日小朋友讀得唔好,或者有咩同學之間爭執、老師處理唔合心水等,出來狂數學校的,又係佢哋,好無謂。

Mrs.Luckycat 發表於 17-11-8 09:40
繼「迷思」系列後,來個「感恩」系列......感恩可以交稅、感恩可以讀港同
...

感恩今次默書合格,測驗理想,升班有望............

Mrs.Luckycat    發表於 17-11-8 11:22

ChocoMilk33 發表於 17-11-8 10:29
如果同一個POST,家長說感恩入到的學校不是港同,而是一間3、4線學校,你仍會說他「晒命」?

不過,我認 ...

其實如果他出post時間不對,以及又太hard sell港同,但又無實際內容,我相信大家對自己所揀的小學都會心傳感恩,但也不會特意出post。如不是做宣傳,就像線人在收料(emoji)