用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談6—齋噏閱讀派
樓主: eviepa
go

文法雜談6—齋噏閱讀派  

woyj 發表於 17-11-8 10:24
中文書7本左右,每本幾百/千多字咋,無咁多。英文書要花多D時間,篇幅較長。
...
中文書一本點止幾百/千多字? 一本100頁, 一頁200字都二萬字了。好多仲唔止呢個數。

little_yolky 發表於 17-11-8 10:27
中文書一本點止幾百/千多字? 一本100頁, 一頁200字都二萬字了。好多仲唔止呢個數。 ...

是嗎?因我見內偶有圖畫,所以推斷應冇萬字。返家再確認吓先

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-11-8 10:27
中文書一本點止幾百/千多字? 一本100頁, 一頁200字都二萬字了。好多仲唔止呢個數。 ...
睇下咩書啦,有啲橋樑書100幾頁但得幾千字咋

bobbob 發表於 17-11-8 11:28
睇下咩書啦,有啲橋樑書100幾頁但得幾千字咋
wojy小朋友應該唔係睇果D程度既書。百幾頁幾千字果D係俾小一二既橋樑書嚟。

醒目開學勳章

woyj 發表於 17-11-8 09:19
現睇39 clues 系列,之前睇了Percy Jackson. 我想佢睇non fiction , 要試吓反應
non fiction最緊要投其所好,帶佢去書局/圖書館自己揀

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-11-8 11:31
wojy小朋友應該唔係睇果D程度既書。百幾頁幾千字果D係俾小一二既橋樑書嚟。 ...
所以咪要睇下咩書囉,頁數唔代表乜

bobbob 發表於 17-11-8 11:56
所以咪要睇下咩書囉,頁數唔代表乜
小朋友D橋樑書有得100頁, 都唔嘢少了。小一二果D應該無100頁, 所以我估計wojy細路睇既唔係果D。

bobbob 發表於 17-11-8 11:56
non fiction最緊要投其所好,帶佢去書局/圖書館自己揀

帶佢去,佢實揀fiction.
依家大個左,吾再任我舞喇

ar_mak 發表於 17-11-7 09:35
關上電視,放下手機,孩子會從廚房拿刀出來將我斬死!
點解去到關電視, 放手機, 孩子就會斬死你既地步至改變? 如果孩子仲係小學生, 你關上電視, 放下手機, 話同佢去玩, 佢一定愛死你。但如果關上電視, 放下手機, 然後叫孩子做功課, 做練習, 咁佢一定斬死你。如果孩子去到中學, 可能真係有D遲了。

我這個阿媽真是不合格。原來中文書約3萬字左右,縱使程度不深

little_yolky    發表於 17-11-9 08:21

woyj 發表於 17-11-8 20:37
我這個阿媽真是不合格。原來中文書約3萬字左右,縱使程度不深
都話啦, 野獸爸爸話齋, 童書有時頁數都可以係指標, 上得一百頁, 無一定程度既小朋友頂唔住, 要伴讀, 叫阿媽連讀一百頁, 阿媽都頂唔住, 所以一定有返咁上下程度, 無可能得千幾字。阿女百幾頁本書, D字細到好似報紙咁, 我要戴返副老花鏡至睇到。

little_yolky 發表於 17-11-9 08:24
都話啦, 野獸爸爸話齋, 童書有時頁數都可以係指標, 上得一百頁, 無一定程度既小朋友頂唔住, 要伴讀, 叫阿媽 ...

same here. 我都有老花呢!
好羨慕你女兒睇紅樓夢這些文學鉅著,仲要睇幾次
我個睇射鵰第一本,到中段已經放棄

woyj 發表於 17-11-9 08:28
好羨慕你女兒睇紅樓夢這些文學鉅著,仲要睇幾次
...
唔需要羡慕, 佢係一種癖嚟。佢只鐘意戲曲、小說、歷史, 閱讀層面相當狹窄。阿妹睇書無佢深, 但層面就廣好多。不過, 小朋友喜好會改變既, 我等緊阿大有新既興趣, 睇下其他嘢。

little_yolky 發表於 17-11-9 08:33
唔需要羡慕, 佢係一種癖嚟。佢只鐘意戲曲、小說、歷史, 閱讀層面相當狹窄。阿妹睇書無佢深, 但層面就廣好多 ...

之前,我個一味睇小說。我想佢改變,就借了漫畫形式的科學書及中文語文書。係飢餓的情況吓,佢唯有照睇。

woyj 發表於 17-11-8 14:59
帶佢去,佢實揀fiction.
依家大個左,吾再任我舞喇

我都覺得小朋友閱讀喜好好多時會側埋一邊,通常一系列地看,好少廣泛地會看東看西。

帶去圖書館只選fiction,我試過話一定要借其他,佢就應酬下我,借些看幾分鐘便看完的。

幸運的是當初初小我想到中英文分開不同類型去增加她閱讀的興趣。

所以現在她英文看小說,中文看傳記歷史,科普我便讓她看電腦中某些網頁。算是平衡各方面吧!

Rachelmummy2008 發表於 17-11-9 12:53
我都覺得小朋友閱讀喜好好多時會側埋一邊,通常一系列地看,好少廣泛地會看東看西。

帶去圖書館只選ficti ...
英文看小說, 中文看歷史, 咪又係側重文史類........

woyj 發表於 17-11-9 08:39
之前,我個一味睇小說。我想佢改變,就借了漫畫形式的科學書及中文語文書。係飢餓的情況吓,佢唯有照睇。
...
因為我家有個唔合作既C6, 會靜雞雞上網買書俾佢!!!!

little_yolky 發表於 17-11-9 12:57
因為我家有個唔合作既C6, 會靜雞雞上網買書俾佢!!!!

唉……所以話教育要由小做起

woyj 發表於 17-11-9 08:28

我哋買唔到大字版射鵰, 絕咗版, 所以只買咗神鵰俾佢, 佢依家睇完話想睇射鵰, 都唔知邊度搵俾佢。