用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教中大醫的收生規則
樓主: wendyw
go

請教中大醫的收生規則

熱血勳章

wendyw 發表於 17-11-9 07:57
以我的理解,是最低要求4c+2X,咁如果有3x+M1或M2或有雙修化學及生物的,會多很大優勢,可能會補4C某些 ...

你夠42分咪入到囉,人地用7科成績先做到,你6科都攞42,超人啦,一定收你!

EASTCOAST 發表於 17-11-9 08:36
你夠42分咪入到囉,人地用7科成績先做到,你6科都攞42,超人啦,一定收你!
...

互相討論,亦大家互相尊重!請您再多了解清楚一些!

CU最新公布的收生規則

wendyw 發表於 17-11-9 08:46
互相討論,亦大家互相尊重!請您再多了解清楚一些!

咁樓上都無講錯,min requirement 係 4c+2x,但中大計分會計7科的分 ( 4c+3x) ,如只考了6科,那第7科就是零分咁計,那競爭力就大減。

http://www.med.cuhk.edu.hk/eng/main/Admissions_Notes_2017.pdf

上面網友提供的這條 link 的文件第6頁話2018年預計總分要41分才有 interview,咁你考得6科的話,即係要幾多粒星呢?都可以估計到,同考7科的比較,只考6科,成績要科科都好標青才具競爭力。咁當然唔係話 4c+2x 無可能入到啦又。

中大醫科這個 4c+2x 同 港大的醫科計 4c+2x   係唔同。(有錯請指正)

港大2017已計best 6.2018會對M1/M2可以跟core Maths作綜合考慮,具體可參考返港大醫學院收生資料。

fion6406    發表於 17-11-9 18:45

fion6406 發表於 17-11-9 13:50
咁樓上都無講錯,min requirement 係 4c+2x,但中大計分會計7科的分 ( 4c+3x) ,如只考了6科,那第7科就是 ...
坦白講, 目標如果係要入醫科, 其實一定有信心可應付考3X既能耐
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-9 16:48
坦白講, 目標如果係要入醫科, 其實一定有信心可應付考3X既能耐

其實我就係要咨詢係唔係已改制變4C+2X,因如果係咁對文科弱的相當不利。(家小朋友修4C+3X+M2,理科人)

ABC-DAD 發表於 17-11-9 15:12
港大2017已計best 6.2018會對M1/M2可以跟core Maths作綜合考慮,具體可參考返港大醫學院收生資料。
...

多謝回復,KU已了解清楚,thx!

fion6406 發表於 17-11-9 13:50
咁樓上都無講錯,min requirement 係 4c+2x,但中大計分會計7科的分 ( 4c+3x) ,如只考了6科,那第7科就是 ...

我還未搞清楚。但隔離版有位(家有一位今年中大醫科生)的家長回復是4C+2X

wendyw 發表於 17-11-9 17:23
其實我就係要咨詢係唔係已改制變4C+2X,因如果係咁對文科弱的相當不利。(家小朋友修4C+3X+M2,理科人)
...
所謂雙軌制, 以我理解其實係指全校不同科唔會再硬性用同一標準去計分

2018年CUHK既JUPAS Admission Requirements其實好清楚, 再睇埋個別選修科既計分權重:

http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/selection_principles_2018.pdf

http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/programme_requirements_2018.pdf

有D係4C+2X, 有D係Best 5/Best 6

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-9 17:30
所謂雙軌制, 以我理解其實係指全校不同科唔會再硬性用同一標準去計分

2018年CUHK既JUPAS Admission Requir ...

多謝回復!因英文能力有限,理解得不是很透徹。係唔係可以咁講,2018年中大醫收生4C+2X,但係如果有3X/M1(M2)或者有齊生物及化學的選修就有優勢,咁放榜前的面試就要求要41(可以是4C+3X),以我理解,是不是最后收生計分都是在4C+3X里面取4c+2X(best)來計算分數,見有2017年中大醫的收生資料是4C+2X分數段(38-36)。這是不是有別於往年傳統的4C+3X?有錯請指正,多謝!

wendyw 發表於 17-11-9 17:26
多謝回復,KU已了解清楚,thx!

無論那種收生6科41分你估要M1/2起到作用,4C要咩成績?M1/2,要咩成績,對學生而言,係要明白報得兩大醫學院嘅,無不是渾身肌肉,練好六舊七舊定八舊腹(肌)係一種策略,幾難取捨。

PG/CO/actual results要攪清楚,兩大都係好,一定會有選擇同競爭。

wendyw 發表於 17-11-9 18:03
多謝回復!因英文能力有限,理解得不是很透徹。係唔係可以咁講,2018年中大醫收生4C+2X,但係如果有3X/M1 ...

「見有2017年中大醫的收生資料是4C+2X分數段(38-36)」 - 遵理的資料你唔好信十足喎,點計分點解唔睇返學校網頁呢?
「因英文能力有限,理解得不是很透徹。」- 學校網頁講收生計分用英文,你唔明,就交給阿仔去理解啦,有心有力讀醫的,還需要阿媽操勞找資料咩....

回覆 wendyw 的帖子

理科人4!C+3X加埋考M1/2 ,相信在醫學院外還有目標?

以我現在的理解,中大醫現制收生是最基本收生必須4C+3X的學生,但最後計分比較錄取分時是4C+2X(best),即是有1X不計入錄取分比較中,這就有別于傳統的4C+3X的收生機制,對于3X選修科都標青的學生比較不利。比如,4C+3X=41,可以是20+21,但如果以4C+2X計算,該學生只能是20+14=34,咁就入唔到了,但如果以傳統的4C+3X計算,41中大醫是有機會入讀的。咁我都有見到資料,17年收生是計分以4C+2X或4C+1X/M1(m2)計算分數,18年收生已改為以4C+2X,M1或M2可以跟一科比較弱相加再取平均數。有錯請有清楚了解的家長指正,多謝!

安心預備好個考試好過,一切都睇PG同成績。

fion6406 發表於 17-11-9 18:30
「見有2017年中大醫的收生資料是4C+2X分數段(38-36)」 - 遵理的資料你唔好信十足喎,點計分點解唔睇返學 ...

多謝你回復,咁網頁真係寫4C+2X哦,做家長的,邊個唔係為自己小朋友操勞!現在小朋友在關鍵時刻,想盡量安心預備考試為要。

ABC-DAD 發表於 17-11-9 18:41
安心預備好個事考試好過,一切都睇PG同成績。

多謝你!

wendyw 發表於 17-11-9 19:18

多謝你回復,咁網頁真係寫4C+2X哦,做家長的,邊個唔係為自 ...

利申:我並不是「清楚了解的家長」,路過8下啫