用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生 interview
go

民生 interview

大概考幾耐,考d咩,會問父母咩問題,希望有經驗的可以報料,謝謝

回覆 shootingstars 的帖子

張校長分享面試Tips:

• 面試分別以小組和個別形式進行,大概半小時。
  • 14、5個考生一組,由一名家長陪同入內,一個課室會有5至6位老師負責觀察小朋友玩遊戲。
  • 繼而,老師會個別到不同位置與小朋友面談,如問叫什麼名字、認顏色、數字、英文字,或圍繞生活習慣問問題。張校長舉例說:「例如有支筆,就會問小朋友這是什麼,繼而再問什麼顏色。」但張校長笑言:「識答不一定要收,因為識的人好多,來到學校我們都會教。」
  • 為了讓幼兒在短暫的30分鐘內有效地表現各方面的能力,老師們均不會特別提問家長,所以亦沒有語言的限制,家長只需要填妥及繳交一份問卷就可以了。老師亦絕對不會抗拒家長簡單地跟老師交流。
  • 優勢:大B比細B比較有優勢,視乎當天面試表現。

回覆 socosally 的帖子

好難想像14-5個考生一齊GROUP IN...

yimfion0126 發表於 17-11-10 12:25
回覆 socosally 的帖子

好難想像14-5個考生一齊GROUP IN...

其實第一part 係3-4個小朋大一張枱(家長坐隔離)各自玩枱面上既玩具⋯每張枱會有一位老輪流同每一位小朋友玩⋯
例如問佢咩字⋯咩顏色⋯叫佢將啲野放去邊咁!
第二part 就係十幾位小朋友聽故事睇反應!
完全唔會問家長問題

vickiwingkiki 發表於 17-11-19 15:15
其實第一part 係3-4個小朋大一張枱(家長坐隔離)各自玩枱面上既玩具⋯每張枱會有一位老輪流同每一位小朋 ...

無反應是否唔收?但只答給媽媽聽,老師有刻意叫小朋友名答,但又不是個個叫名,唔叫你名,又是否老師無興趣呢個小朋友?

bonnieleong 發表於 17-11-20 11:30
無反應是否唔收?但只答給媽媽聽,老師有刻意叫小朋友名答,但又不是個個叫名,唔叫你名,又是否老師無興 ...

呢個問題好睇個別老師喎⋯點先收⋯點先唔收唔收我都想知(emoji)

回覆樓主:

雖然我小朋友individual in答哂,但故事環節無反應,應該知無行了(emoji)

bonnieleong 發表於 17-11-21 10:33
雖然我小朋友individual in答哂,但故事環節無反應,應該知無行了(emoji)

請問想咩故事? 中定英?

vickiwingkiki 發表於 17-11-19 15:15
其實第一part 係3-4個小朋大一張枱(家長坐隔離)各自玩枱面上既玩具⋯每張枱會有一位老輪流同每一位小朋 ...

請問想咩故事? 中定英?

回覆 rickchan108 的帖子

我舊年考係中文

bonnieleong 發表於 17-11-21 10:33

我都好緊張,係咪月尾會放榜