用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝vs培僑
樓主: Nee001
go

王錦輝vs培僑  

punlik 發表於 18-5-28 12:50
你有沒見過非直資Band2中文中學經過學校努力變成Band1英文中學?

至少有以下呢D:

觀塘呂郭碧鳳(雖然已經無B1水平,但仲係全英中)
將軍澳宣基
葵青陳兆民
東區港島民生
......

以前全部都唔係B1英中,而家全部係英中,部份更達B1水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

twhkleung 發表於 18-5-28 11:29
請問知不知b1小六生率? 会考TSA吗?
嚴格嚟講, 呢兩間學校既小學部都無呈分, 所以學生唔會有Banding

所以B1%=B2%=B3%=0%

佢地直資中學, 一定要安排考Pre-S1, 學校如會公佈Pre-S1成績, 未知收到番嚟既學生係咩水平囉!

不過我暫時未見過呢D資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 18-5-28 17:06
好似都是2010個批轉,  之前或之後都沒點聽過了..
之後EDB都話暫緩調整英中名單, 官津中學都無得再轉, 咁點會有學校轉到呢?

punlik 發表於 18-5-28 17:18
多謝資料, 下次再見到中中轉英中, 要等到2022-2023年了.
EDB如果唔再改, 2/3年後應該會有新名單

punlik 發表於 18-5-28 13:48
今時今日,例如去加拿大讀中學.去到個邊.發現一大班中國同學.
仲會發現大6勝在人多,小小%的考試機器都足以令好多港人失藤。

siden 發表於 18-5-28 10:08
淨係呢個forum, 都已經唔止一兩個住附近嘅家長對wkf小朋友整體嘅行為有負面印象,事出必有因。我自己都「 ...

agree 就係親身見過