用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝vs培僑
樓主: Nee001
go

王錦輝vs培僑  

joygigi 發表於 17-11-7 13:49
回覆 Nee001 的帖子

我對2間都有興趣,感覺培僑應谷少少,但王就喜歡佢數學可以跳級上課 ...

PKC 都有英語跳级上課, 如小朋友本身英語好。

醒目開學勳章 王國長老

brrbaby2007 發表於 17-11-9 11:46
培僑唔知,但據WKF用家講,不少學生到中學階段就到外國讀書

咩叫不少?正常直資、傳統名校,中學階段俾仔女去外國都好常見。有無數據顯示wkf特別多?
出國就係出國,dse就係dse,無得搵藉口話數字不能比較。聖喇拔一樣年年好多人出國,公開試成績一樣亮麗

Charlotte_mom 發表於 17-11-10 07:51

咩叫不少?正常直資、傳統名校,中學階段俾仔女去外 ...

你或有你的道理。到底Wkf係train人考Dse還是其他試,還是為其他?則不得而知了,返正香港教育就係現實。

利中: 有小朋友在讀傳統小學。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

sof_mama 發表於 17-11-10 04:58
校長話可以引薦入 北大 清華

PKC 另有升英大學試課程俾學生, 外地升學出路都好。

Rubycocoruby 發表於 17-11-7 14:06
回覆 joygigi 的帖子

你係講WKF定培僑?

dim731 發表於 17-11-9 19:15

講得好啱,我仔讀學卷幼稚園,英普都無底子,返咗王錦輝兩個 ...

想請問wkf係咪較少注重品德 德育既教育,眼見學生行為同聽返來 有咁感覺

回覆樓主

如非打算出國

一定揀培僑

無論成績及學生品行,都比wkf優勝

siden 發表於 18-5-28 09:15
如非打算出國

一定揀培僑

品德兩間都冇問題, 成績就PKC 較好。

assado 發表於 18-5-28 09:31
品德兩間都冇問題, 成績就PKC 較好。

淨係呢個forum, 都已經唔止一兩個住附近嘅家長對wkf小朋友整體嘅行為有負面印象,事出必有因。我自己都「見」過同「受」過唔少。
例如:https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3638054See #21

特別強調係整體印象,每間學校都有乖同頑皮學生,分別只在比例。

如有得罪wkf fans, 請多包涵。

醒目開學勳章 王國長老

punlik 發表於 18-5-28 09:54
From
http://eclass-ps.hkbuas.edu.hk/h ... 20of%20A-School.pdf

個人意見,親唔親生仔其實參考價值唔大
某一個半個親生仔讀得好,固然好,証明小學中學都教得ok
但中學整體成績,親唔親生仔又點呢?小學唔會100%直上中學(正常龍校走嘅都係勁人);中學亦年年有人走年年有外校生插入,呢個情況以前有,以後都會有,去到中六「親生仔」都唔知仲佔幾多%

siden 發表於 18-5-28 10:08
淨係呢個forum, 都已經唔止一兩個住附近嘅家長對wkf小朋友整體嘅行為有負面印象,事出必有因。我自己都「 ...

我都是住附近, 我都吾見到, 最好的是直接問用家。

Charlotte_mom 發表於 18-5-28 10:14
個人意見,親唔親生仔其實參考價值唔大
某一個半個親生仔讀得好,固然好,証明小學中學都教得ok
但中學整 ...
其实个情况好正常, 非神級直資龍校, 如小朋友到小六時是B1a, B1b, 又有更好官津直收的話, 90%都会走. 到中六時还有的親生仔, 可能極小部份是1ab或沒有了. 大部份是中一后进来和親生的1c或b2/3(再培養到1ab水平), 等等
这不是只有W面对这情况, 相信培什致港同也一样, 一看3322率得60几70%就知一定有一批B2b或己下的學生了.

所以, 親生可能並不那样重要, 重要的是学校有沒有能力把大都份B1c/B2推上变成B1abc. 否则3大8大率便很难有>35%和> 80%了.

间單講, 小学目标是要能培養学生到1ab水平, 然後走人
中学要有能力推学生上1ab水平,不管收的是那水平学生(如龍校中学部有这能力如港同, 当然选直升)

punlik 發表於 18-5-28 10:58
沒親生仔,未有成績前, 中學如何吸引到Band1學生入讀?幾間新直資中學都是要靠親生仔出來後先睇到成績,例如 ...
如有錯唔, 請指正.
其实大多非神级直資龍校如培/港, 到中一時都收约三分一外来生, 加上中二致中六不段有学生出国, 如培有大於 40%出国, 再收外来生, 到中六時, 其实親生还有百份之多少?

回覆樓主:

wkf 成日轉小學校長, 俾人感覺吾太好。

李大人 發表於 18-5-28 11:26
培僑中學部,下年好難收外來生,因小學部有五班直升
請問知不知b1小六生率? 会考TSA吗?