用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝vs培僑
樓主: Nee001
go

王錦輝vs培僑   [複製鏈接]

Nee001 發表於 17-11-8 11:05
其實兩間中學banding都係1c~2a, 好難用banding去揀,出路就培僑勝,吾知語文方面wkf會否優勝些?
...

Wkf 一向冇公開DSE成績,何以介定它的banding?

Ocean419 發表於 17-11-8 11:18
Wkf 一向冇公開DSE成績,何以介定它的banding?

請不要介意,我知wkf沒有呈分,6年新校也未有trough train學生考DSE成績,現時中學收生也不是親生仔,所以真的不應著眼於banding. 我所說的兩間都有上進空間。

其實兩間中學banding都係1c~2a, 好難用banding去揀,出路就培僑勝,吾知語文方面wkf會否優勝些?
...
以公開試成績計, WKF一定未有B1C水平..... 應該連B2A都未達
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...
出路培僑有咩優勢

wkf好似有親生仔啦

boyboy_mama 發表於 17-11-8 12:22
wkf好似有親生仔啦

應該出年先有喎

自認wkf 用家, 希望以下資料對樓主有少少參考價值:

Liberal arts用廣東話教, 中文用普通話教, 其他所有科目用英文教, 包括音體視.
好似今年小四有多一種外語修讀.
比起每日10樣功課的學校, wkf係唔會有咁樣情況出現. 但某些功課不是易做.
多project-based learning, presentations. 可能因為多present, 比較一般(地區性)津校黎講, 他們用英普溝通時, 較自信, 流利.
自己這兩年都有參觀某些(地區性)官津小學, 感覺wkf小朋友的英語溝通能力, 發音不錯. grammar呢, 因以reading為主, grammar可能未必及一般官津校. 不過可能亦都是因為不靠死記grammar, 感覺他們英文作文活潑一點, 可讀性高一點.
數學, 可跳級. 中英都好似得, 不過這類人實在不多 (可能較數學難identify出來).

kat0318 發表於 17-11-8 13:39

Liberal arts用廣東話教, 中文用普通話教, 其他所有科 ...

謝謝各位意見,希望一陣wkf大家都有好消息!

kat0318 發表於 17-11-8 13:39

Liberal arts用廣東話教, 中文用普通話教, 其他所有科 ...
其實2間學校學生大部份均以海外大學為目標,卻給人加了banding
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 17-11-8 14:14
其實2間學校學生大部份均以海外大學為目標,卻給人加了banding
2間學校學生大部份均以海外大學為目標

你肯定?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hoivy 發表於 17-11-8 15:07
WKF可能係,但培僑都有好多入到本地大學。WKF的透明度太低,難免讓人覺得佢d成績唔掂。 ...

王錦輝多年嚟一直都只係話成績一年比一年好, 到上年終於有少許資料出咗:

http://eclass-ps.hkbuas.edu.hk/home/download_attachment.php?target=%2Fhome%2Fjunior%2Fjunior20%2Fintranet20%2Ffile%2Fnotice%2Ftbrbthu6db5or99ad1ij9di1f1.1473661844.2596%2FA%20New%20Decade%20of%20A-School.pdf

好定唔好? 自己諗

回覆樓主

尋日同舊同事食飯傾偈,佢因為返學距離問題,囝仔讀咗NPL一年轉咗去WKF,佢話囝仔喺NPL成績屬中游,過咗去WKF屬前列,自信心返哂嚟。

hkpapa852    發表於 17-11-9 10:27

回覆樓主:

WKF 小學部是好, 但中學部要多努力。

hkpapa852 發表於 17-11-8 14:19
2間學校學生大部份均以海外大學為目標

你肯定?

培僑唔知,但據WKF用家講,不少學生到中學階段就到外國讀書
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Soundervolt 發表於 17-11-9 10:19
尋日同舊同事食飯傾偈,佢因為返學距離問題,囝仔讀咗NPL一年轉咗去WKF,佢話囝仔喺NPL成績屬中游,過咗去W ...

自信心對讀書好重要.
例如英文, WKF班小朋友係好敢講, 寫文亦反映到他們的創意(就算天馬行空), 可能學校鼓勵他們多閱讀, rather than drilling on grammar掛.
老師評核不會成日圈錯別字, 他們亦會評核作文內容, 俾回應小朋友, 有讚有回饋, 小朋友就算能力較弱, 但在正向教育下, 自然不會怕某些科而逃避, 亦不會怕錯而不嘗試.

kat0318 發表於 17-11-9 13:58
自信心對讀書好重要.
例如英文, WKF班小朋友係好敢講, 寫文亦反映到他們的創意(就算天馬行空), 可能學校 ...

所以百貨應百客,只要唔好祈望錯配,就係一間對自己係好嘅學校。

volar    發表於 17-11-9 18:29

Soundervolt 發表於 17-11-9 14:10

所以百貨應百客,只要唔好祈望錯配,就係一間對自己係 ...

完全正確。

Soundervolt 發表於 17-11-9 14:10

所以百貨應百客,只要唔好祈望錯配,就係一間對自己係 ...

講得好啱,我仔讀學卷幼稚園,英普都無底子,返咗王錦輝兩個月,兩種語言都熟習咗,完全唔怕講
不過本身底子好嘅小朋友應該會覺得課程過淺,不過要適應小一生活,課程淺啲真係有幫助

boyboy_mama 發表於 17-11-8 12:20
出路培僑有咩優勢

校長話可以引薦入 北大 清華
‹ 上一主題|下一主題