用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC Admission 2018-2019
樓主: os_ecu
go

SPCC Admission 2018-2019   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 17-11-14 10:47
有目標,肯付出,腳踏實地。
獎學金當然得來不易,第一年如是,往後每年都如是,沒有僥倖。 ...
肯付出,腳踏實地     學校非常注重語文科, 有同學中英了得, 其他各科成績普通,尤於中英文科考試成績*2計,同學輕易取得獎學金!!!  可喜可賀!!!  果真踏實地

有人話難又有人話易,平常心,對獎學金太重視,成為負擔,不如好好計劃下預備選科升學好過啦。

回覆 ABC-DAD 的帖子

Q34890

請問有無家長交過 supplementary information 補充資料 ? 係咪都係要 by hand 攞上去的呢 ? 謝謝 !

os_ecu 發表於 17-11-20 14:15
請問有無家長交過 supplementary information 補充資料 ? 係咪都係要 by hand 攞上去的呢 ? 謝謝 ! ...

你所指supplementary info例如係啲乜? 若交申請表時可一併交埋,若交了申請表後要補充咪quote清楚申請編號(校方收申請表時會給你,之後要一路keep住唔好唔見,第時上網check嘢要靠呢個號碼)。

點交? Fax到最好,唔得就可以寄,怕寄失可親自拎去。

os_ecu 發表於 17-11-11 18:22

有人問過啦,校長說會看rank order, 所以第一round不收的就自動入下一round同其他申請人一齊。而第一round收的20個左右一定是top of the top啦。我諗校長呢一點一定想到嘅啦!

222magmag 發表於 17-11-21 06:28
有人問過啦,校長說會看rank order, 所以第一round不收的就自動入下一round同其他申請人一齊。而第一round ...

Thanks for your reply.

可能佢講嗰陣時瞓著咗 ....

咁呢 20 個真係 尖中之尖, 我諗唔 take 既可能性都幾低.

cornelius 發表於 17-11-20 21:01

你所指supplementary info例如係啲乜? 若交申請表時可一併交埋,若交了申請表後要補充咪quote清楚申請編號(校方收申請表時會給你,之後要一路keep住唔好唔見,第時上網check嘢要靠呢個號碼)。

點交? Fax到最好,唔得就可以寄,怕寄失可親自拎去。
Thanks !

有一啲result真係啱啱攞到手, 所以想交埋.

佢唔似其他神校咁講明可以交 supplementary (e.g. P6 成績表) , 睇嚟都係親身拎上去穩陣.

os_ecu 發表於 17-11-21 08:54
Thanks for your reply.

可能佢講嗰陣時瞓著咗 ....
世事無絕对……係有的~

Yanamami 發表於 17-11-21 09:00
世事無絕对……係有的~
好多人恨到流晒口水,但頭 part 收咗又唔要,教人情可以堪

不過唔緊要,SPCC 該應大把好嘢,多多尖子都有.

os_ecu 發表於 17-11-21 09:06
好多人恨到流晒口水,但頭 part 收咗又唔要,教人情可以堪
常言道:最好未必最適合嘛……

Yanamami 發表於 17-11-21 09:38

如果頭 part 係全部經 OS scheme, 明知自己唔適合又攞咗學校個 recommendation 個 quota,個人覺得對其他想讀嘅人有點不公平。

os_ecu 發表於 17-11-21 09:58
如果頭 part 係全部經 OS scheme, 明知自己唔適合又攞咗學校個 recommendation 個 quota,個人覺得對其他 ...
有時候好難講,咁apply一定唔止一間,考第一,有recommendation letter又真係未必一定得!又如果DGS和SPCC也一齊收咗,又點揀?!真的好難決擇!

Yanamami 發表於 17-11-21 09:38
同意!

222magmag 發表於 17-11-21 11:11
有時候好難講,咁apply一定唔止一間,考第一,有recommendation letter又真係未必一定得!又如果DGS和SPCC ...
其實我唔係話嗰啲有得揀既 case, 兩邊都收有取捨真係無可厚非.

我知有啲人係"集郵心態",想證明自己實力而去考下,根本無諗過讀, 仲要"牙"住個位唔放;嚮升小時見唔少了.

os_ecu 發表於 17-11-21 11:47
其實我唔係話嗰啲有得揀既 case, 兩邊都收有取捨真係無可厚非.

我知有啲人係"集郵心態",想證明自己實力 ...

如果你瞭解升中遊戲規則,就知考直資無得“牙”住个位,同期只能簽一间,所以你可以放十二万个心,無得集郵。考直資(果幾间1A)都係六年級上学期,合資格者考哂禁多间实熟閒事。無人可以寫包单边间-定收硬自己,考齐收左先再考慮無可厚非。

os_ecu 發表於 17-11-21 09:58
如果頭 part 係全部經 OS scheme, 明知自己唔適合又攞咗學校個 recommendation 個 quota,個人覺得對其他 ...

学考recommendation只係俾級-,全級就只有-个級-~級-放棄唔去,学校亦唔可以薦級二去,根本無你講既唔公平。
C. School Nomination Scheme (Outstanding Students)
1. Students may be nominated for admission if they rank first in the whole class level and have
grade B or above in conduct (based on P5 results and confirmed in the headteacher’s
nomination document).

Yanamami 發表於 17-11-21 13:11
如果你瞭解升中遊戲規則,就知考直資無得“牙”住个位,同期只能簽一间,所以你可以放十二万个心,無得集 ...
係呀,中學公平D,無得好似小學咁霸住幾間!哈哈,我也希望呀女和我可以唔知點揀!!!

Yanamami 發表於 17-11-21 13:14
学考recommendation只係俾級-,全級就只有-个級-~級-放棄唔去,学校亦唔可以薦級二去,根本無你講既唔 ...
我明之前個媽咪是說比如我間普通小學的級一其實等如人哋神校的級五十。但又有得in先,所以不公平呀!
‹ 上一主題|下一主題