用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC Admission 2018-2019
樓主: os_ecu
go

SPCC Admission 2018-2019  

ABC-DAD 發表於 17-12-12 19:08
唔係DSE嘅話,就經nonjupas 非聯招入大學,對手包括埋post grad 嘅學生/外地A 香港L 生/IS 學生/國內聯招生 ...

去 CoEd 都算屈就嘅話,你俾我屈下啦

ABC-DAD 發表於 17-12-12 19:28
我會講得全面啲。
單講游水,近年似乎係有啲游水有成績,讀書又好嘅家長睇中coed多左,C grade有新血加入係 ...

我估,就係因為上左D1,所以都要收番D Grade C, ps,我知果DD學生已經唔係游Grade C~~~

ABC-DAD 發表於 17-12-12 19:18
聽你語氣,真心覺得Coed唔係你杯茶,只係你小朋友質素高,不妨去DGS搞下門。 ...

你又知coed 唔係我杯茶 ? 我自己都未知喎

呢間神校係邊個杯茶,有得 in  & 收你先至算啦

入到中學,投入左,適應下就明白架啦。
個個人經歷都唔一樣。

ABC-DAD 發表於 17-12-12 19:33
入到中學,投入左,適應下就明白架啦。
個個人經歷都唔一樣。

Thanks

os_ecu 發表於 17-12-12 19:30
去 CoEd 都算屈就嘅話,你俾我屈下啦
每年都有人最後放棄Coed 去DG HY QC LSC DBS。

ABC-DAD 發表於 17-12-12 19:08
唔係DSE嘅話,就經nonjupas 非聯招入大學,對手包括埋post grad 嘅學生/外地A 香港L 生/IS 學生/國內聯招生 ...

哈哈,需則兩間都未收,但如果兩間也收都要認真考慮。去co ed我個人認為不是屈就!我知有人會放棄DGS去co ed的。

mcl203 發表於 17-12-12 19:32
我估,就係因為上左D1,所以都要收番D Grade C, ps,我知果DD學生已經唔係游Grade C~~~
...
我覺得CoEd學界比賽欠左啲火,無友校咁熱血,或者多啲新血會唔同,畢竟傳統上友校學界發展得好。

ABC-DAD 發表於 17-12-12 19:41
我覺得CoEd學界比賽欠左啲火,無友校咁熱血,或者多啲新血會唔同,畢竟傳統上友校學界發展得好。 ...

今年好多項失利HY, HY应該係学界未來之星~

222magmag 發表於 17-12-12 19:37
哈哈,需則兩間都未收,但如果兩間也收都要認真考慮。去co ed我個人認為不是屈就!我知有人會放棄DGS去co  ...
咁又係,重有放棄coed 去 DG ,中4去coed讀IB tim.好平常,行自己啱嘅方向啫。

ABC-DAD 發表於 17-12-12 19:36
每年都有人最後放棄Coed 去DG HY QC LSC DBS。
一定有,好多嘢想,自己女兒,地區,男女校,喜好,學費.....好多嘢!

我自己,偏向SPCC ... 但未問呀女

Yanamami 發表於 17-12-12 19:42
今年好多項失利HY, HY应該係未來之星~
咁一時俞亮,各領風騷嘛。

222magmag 發表於 17-12-12 19:43
一定有,好多嘢想,自己女兒,地區,男女校,喜好,學費.....好多嘢!
安定左就無問題嘅,過來人明白個中困擾。

ABC-DAD 發表於 17-12-12 19:41
我覺得CoEd學界比賽欠左啲火,無友校咁熱血,或者多啲新血會唔同,畢竟傳統上友校學界發展得好。 ...

這個當然,學校風格都有分別~~~

os_ecu 發表於 17-12-12 19:33
你又知coed 唔係我杯茶 ? 我自己都未知喎

呢間神校係邊個杯茶,有得 in  & 收你先至算啦

我嗰男仔,無得去DG, 早年我都話收嘅我一定去格。
後來唯有死死氣係coed 學嘢,咁又過左6年。

ABC-DAD 發表於 17-12-12 19:46
咁一時俞亮,各領風騷嘛。
睇怕以後难翻身~这边廂收少40人(位有限又唔可以只收有特異功能人,高form畢業又後继無人……),那边廂開盡位收各校精英。

Yanamami 發表於 17-12-12 19:57
睇怕以後难翻身~这边廂收少40人(位有限又唔可以只收有特異功能人,高form畢業又後继無人……),那边廂開盡 ...

打多少左幾隻字,各領風騷(二十年)
十年河東。 十年河西

Yanamami    發表於 17-12-12 20:41

mcl203 發表於 17-12-12 19:50
這個當然,學校風格都有分別~~~
無錯誤啦

回覆 222magmag 的帖子

女女自己喜歡最緊要,學校生活真係唔會有好大分別。