用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC Admission 2018-2019
樓主: os_ecu
go

SPCC Admission 2018-2019   [複製鏈接]

222magmag 發表於 17-12-12 13:48
不是呀,她未逢標的。連女拔也沒有份測試,但奇怪SPCC得,可見先!

唔知點解,硬係覺得 SPCC 相較易入過 神校。

級一神校無 second, SPCC 收咗

os_ecu 發表於 17-12-12 14:04
唔知點解,硬係覺得 SPCC 相較易入過 神校。

級一神校無 second, SPCC 收咗
我也覺得,可能位較少。又加上揀其他技能,又揀小學。相對co ed重學業多。
我個人認為,有時候難免走寶。

222magmag 發表於 17-12-12 14:35
我也覺得,可能位較少。又加上揀其他技能,又揀小學。相對co ed重學業多。
我個人認為,有時候難免走寶。
但出嚟成績又勁, D1 又擸晒, 吹佢唔脹.

os_ecu 發表於 17-12-12 15:15
但出嚟成績又勁, D1 又擸晒, 吹佢唔脹.
Sorry, 什麼是D1??

222magmag 發表於 17-12-12 15:54
Sorry, 什麼是D1??
學界比賽 Division 1

os_ecu 發表於 17-12-12 15:56
學業成績我見SPCC不錯。DSE和 IB也有狀元。
SPCC我喜歡其中一原因是有IB, 現在大趨勢,呀女四年後可以有選擇。DGS如果有IB就perfect!

os_ecu 發表於 17-12-12 15:56
學界如果你女兒不是學界運動,不大吸引。

222magmag 發表於 17-12-12 16:39
學業成績我見SPCC不錯。DSE和 IB也有狀元。
SPCC我喜歡其中一原因是有IB, 現在大趨勢,呀女四年後可以有選 ...
IB 就唔覺佢有,
但 S4 有得揀 DSE or  GCE A level and IGCSE (Chinese). A level subject 舊年佢都有 6成人攞 A

IGCSE n GCE A Level是否到外國讀書啱D?在香港讀U, 也只看DSE n IB? 是嗎?

222magmag 發表於 17-12-12 17:55
IGCSE n GCE A Level是否到外國讀書啱D?在香港讀U, 也只看DSE n IB? 是嗎?
呢層我就唔太清楚, 校長解釋係 另類 curriculum

Dse成績都可以報海外大學嘅。IGCSE中文係小學程度。

ABC-DAD 發表於 17-12-12 18:23
Dse成績都可以報海外大學嘅。IGCSE中文係小學程度。
劉校長有提過IGCSE(Chinese)係為咗啲 非本地學生 (非中文為母語) 而設的.

os_ecu 發表於 17-12-12 18:43
劉校長有提過IGCSE(Chinese)係為咗啲 非本地學生 (非中文為母語) 而設的.
我只係講IGCSE中文嘅程度係小學四年級。最近先收好多非本地非華語生咩 ?不得而知。 佢地一向有學生category C 嘅外語成績好好格。唔通唔係?

用三年時間讀GCE A Level 同IBDP都係好嘅策略。

唔係DSE嘅話,就經nonjupas 非聯招入大學,對手包括埋post grad 嘅學生/外地A 香港L 生/IS 學生/國內聯招生,係咪硬橋硬馬,自己考慮,有信心讀得好就去馬啦。係香港考AL報外國U 係So嘅重要等到今時今日咩,底子好,中四已經過英國山名six form劍指russell group universities啦。
我覺得心儀DGS,就唔好去coed,屈就左就唔好啦

222magmag 發表於 17-12-12 13:48
不是呀,她未逢標的。連女拔也沒有份測試,但奇怪SPCC得,可見先!

收體藝生唔一定只收超強體藝成績,位列D1收番少量有成績既體藝生,保住D1無須做升降機,可能亦係目標之一~~~

os_ecu 發表於 17-12-12 10:46
運動員原是要額外付出, 要有成績睇下學校有無配合.

神校劉校講過佢哋有配套 配合訓練 (e.g. 放學租埋coas ...

聽你語氣,真心覺得Coed唔係你杯茶,只係你小朋友質素高,不妨去DGS搞下門。

mcl203 發表於 17-12-12 19:10
收體藝生唔一定只收超強體藝成績,位列D1收番少量有成績既體藝生,保住D1無須做升降機,可能亦係目標之一 ...
一向都唔會為keep D1去 煩。有又開心,無又繼續鬥心。你留意下,學界項目,Coed參與嘅唔算多。

ABC-DAD 發表於 17-12-12 19:23
一向都唔會為keep D1去 煩。有又開心,無又繼續鬥心。你留意下,學界項目,Coed參與嘅唔算多。 ...

我見網友講緊係游泳~~~

mcl203 發表於 17-12-12 19:24
我見網友講緊係游泳~~~
我會講得全面啲。
單講游水,近年似乎係有啲游水有成績,讀書又好嘅家長睇中coed多左,C grade有新血加入係事實,可能無交成績嘅壓力啩。
‹ 上一主題|下一主題