用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC Admission 2018-2019
go

SPCC Admission 2018-2019  

可以 download 申請表了 ...24-Nov 前交表.

記住係雙面, 同埋要用 Blinder Clip 夾住

另外簡介會係呢個星期六 (11Nov), 唔使登記自由席.... 記得舊年好早去個 hall 都係爆, 最後係睇視像

早D入場  坐HALL 氣氛好D 仲可以即場發問

雖然入嘅機會渺茫,但想問九龍去呢間返學的小朋友會否太辛苦,仲要轉小巴

Junjun7 發表於 17-11-6 14:57
雖然入嘅機會渺茫,但想問九龍去呢間返學的小朋友會否太辛苦,仲要轉小巴 ...
九龍新界都一樣咁返呀。地鐵沿線其實都算方便。

東涌線喺香港站有小巴直到門口,荃灣線去到金鐘有巴士直到門口

HappyYH 發表於 17-11-7 16:34
東涌線喺香港站有小巴直到門口,荃灣線去到金鐘有巴士直到門口

幾多號巴士??
咩站?

Thanks

232 發表於 17-11-7 17:02
幾多號巴士??
咩站?
12A (terminal at Admiralty @$4.3) - it runs pretty frequently in the morning from Mon to Fri when students go to school (SPCC and SJC).

Dean2013 發表於 17-11-6 13:49
早D入場  坐HALL 氣氛好D 仲可以即場發問

會有咩嘢聽?!

retriever 發表於 17-11-7 18:29
會有咩嘢聽?!

佢嘅課程內容,教學方式,同埋收生程序 & 資料。
都幾豐富,你亦可以即場填紙發問,或者留低問老師一啲問題

hkmom 發表於 17-11-7 17:59
12A (terminal at Admiralty @$4.3) - it runs pretty frequently in the morning from Mon to Fri when st ...

thanks a lot!

回覆樓主:

今日潘校長沈副校好 efficient 呀,講嘢到 point.

睇咁多間呢間係 present 得最好。

450interview 名額,收 90 個,收嘅應該係精英中嘅精英,簡介會有提會攞 EDB rank order 計分,睇時間 (2月通知錄取) 應該唔夠時間計埋呈二。即係齋睇五年級嘅成績

232 發表於 17-11-8 06:57
thanks a lot!

今日上去嚮金鐘條龍都幾長,第兩架車先上到,連上山時塞一塞,二十分鐘左右。落返嚟就好快 (早咗少少走避開咗條人龍), 十分鐘落到中環

os_ecu 發表於 17-11-11 15:52
今日陳校長沈副校好 efficient 呀,講嘢到 point.

二月通知取錄係级-同特異组别?
三月先正常-般interview?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

os_ecu 發表於 17-11-11 15:52
今日陳校長沈副校好 efficient 呀,講嘢到 point.

成日想知佢地點解會拿到教育局個ranking, 即係校內成績定呈分成績,有冇人知呢?

zitaeric 發表於 17-11-11 16:38
級-果批好似-月已知……

BBCoffee 發表於 17-11-11 16:48
成日想知佢地點解會拿到教育局個ranking, 即係校內成績定呈分成績,有冇人知呢?
...

沈副校講到明係 EDB 嘅 Rank Order. 應該由呈分試成績經調整後嘅學生順位。唔係考試成績本身

zitaeric 發表於 17-11-11 16:38

今日簡介會有張 slide 寫得好清楚”收生”嘅公報時間 :
二月頭係 FD (Financially Disadvantaged) / OS (Outstanding 學校推薦) / YT (Youth Talents)
三月尾係 General Admission

可能想等齊啲尖子 take 唔 take offer 先知有幾多位收一般申請者

os_ecu 發表於 17-11-11 17:25

今日簡介會有張 slide 寫得好清楚”收生”嘅公報時間 :

上年-二月係收級-同特異,但都係有限額,吾係個個级-都收,上年第-輪好似收廿幾人,未在第-輪收級-,就会去第二輪到選,机会仍然很大
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 17-11-11 17:31
上年-二月係收級-同特異,但都係有限額,吾係個個级-都收,上年第-輪好似收廿幾人,未在第-輪收級- ...

咁佢今日又無講過 OS scheme 嘅 applicant 落選後會唔跌落 general Admission 個 scheme 再揀過喎。不過全港幾百間小學間間唔同水平,可能有啲級一出到一拼就渣過人哋啲級五十呢。俾 preference 某啲級一有兩次機會係咪公平真係值得相確。

呢個咁好嘅問題如你今日有去簡介會就可以問了 (總好過問埋啲幾多年級先可以嵩去食飯之類嘅無聊問題)

今日沈副校仲講到明如果間學校五年級上下學期有兩個唔同嘅級一,又或者 overall 同 大考 嘅級一係唔同人。佢哋係會交返俾學校自己處理而唔會收晒兩份application。