用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法 ...
樓主: eviepa
go

中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法   [複製鏈接]

其實唔同文化對文學的理解同接受度都應該好唔同, 文學獎評核需跨越種族的審視分野.

好似文學作品,  一般中國人意識上是以婉委為佳,  但美國人習慣尖銳, 英國人習慣隱喻..     政治內容的融入又同個人的政見有關, 好難客觀地評鑑..

唔知人地專業的點評核, 總覺得會同我地呢D普通人的睇法會有唔同.

回覆 YolandaTam 的帖子

香港始終做左殖民地咁耐,中文絕對是冇內地咁有底縕,所以,冇咩必要,唔好拎自己d作品出來晒,除非果件作品攞左大獎。純文學作品難度高武俠小說好多,而倪匡果d,連香港都衝唔出。

香港始終做左殖民地咁耐,中文絕對是冇內地咁有底縕,所以,冇咩必要,唔好拎自己d作品出來晒,除非果件作品攞左大獎。純文學作品難度高武俠小說好多,而倪匡果d,連香港都衝唔出。

倪匡好似係衝出大陸來到香港。如果當時留係大陸,唔知會唔會餓死。

倪匡作品影響力唔好講。金庸嗰啲,如果你唔識啲人物、情節、悟出一些哲理,就真係少咗啲話題。大陸4、5十歲以上的,好多係讀金庸書大的。

Dylanli2017 發表於 17-11-9 08:14
回覆 YolandaTam 的帖子

香港始終做左殖民地咁耐,中文絕對是冇內地咁有底縕,所以,冇咩必要,唔好拎自己 ...
我想倪匡並沒有要衝出哪兒, 他只是純粹喜歡寫作而已, 你看他的作品及日常訪談, 都是很隨性的人, 沒有感到他要幹一番大事業的感覺。至於你所說的「有咩必要, 唔好拎自己D作品出來晒, 除非果件作品攞左大獎」, 我不太明白所指, 但不敢苟同。大家交流觀摩, 為什麼一定非得要最好的東西才拿出來? 大家互相學習, 互相交流, 有什麼問題。

不過, 你指出文學作品難度較武俠小說高這個又是真的, 十分讚成。只是武俠小說較為普及, 所以多人閱讀, 流通更廣而已。曹操一門三傑, 文學上都佔有重要地位, 不過, 最重要仍首推曹丕《典論論文》, 只是看的人肯定較其他兩位大家的作品少而已。

MNIF 發表於 17-11-9 12:02
千言萬語説不盡,我勸君及早教女兒讀經典。人家美國總統外孫女衰衰吔唐詩,三字經都啷啷上口啦。
特朗普引 ...
我有呀, 佢倆好細個已經背三字經、弟子規, 都有背千家詩。本來剛剛過去個暑假開始講解論語, 點知衰老細搞到我開咗一個暑假OT, 所以要押後計劃, 只好叫兩隻嘢自己日日背一篇古詩/古文。聽聞下個暑假又要狂開OT, 真係未見過有咁衰既人。

MNIF 發表於 17-11-9 12:02
千言萬語説不盡,我勸君及早教女兒讀經典。人家美國總統外孫女衰衰吔唐詩,三字經都啷啷上口啦。
特朗普引 ...

小弟鼓吹了母語教育多年,自己亦身體力行,在女兒英文優良的情況下送了女兒入讀中文中學。更有甚之,培養了女兒優秀的寫作能力。再者,本人甚為愛慕中國歷史,中史修養自詡歷史系以外無敵手,真正是一個大中華膠。不過就算是大中華膠也得要面對現實。

美國人學中文,是例外還是普遍?

香港人崇尚英文還是中文?

根據香港過往歷史,一個博通中文而英文平平的人,在職場較為成功還是一個英文了得而中文平平的人?

一個理性的香港學生,應該將時間放在中文多一點還是英文多一點?

要學好中文,一定要學很多的古文嗎?(要學好英文,一定要學好拉丁文嗎?)我的古文根基、中國歷史、中國文學史、中國文化遠勝我女兒,但我女兒的寫作能力遠勝爸爸,何解?

eviepa 發表於 17-11-9 12:36
小弟鼓吹了母語教育多年,自己亦身體力行,在女兒英文優良的情況下送了女兒入讀中文中學。更有甚之,培養 ...
要學最高層次既中文, 要先學好古文, 我認為是一定的。再講, 讀四書五經, 實在唔止為學好中文咁簡單。同樣地, 我俾阿女睇咁多書, 都唔係為咗想佢考好科中文, 佢依家科中文唔錯, 只係bonus。佢其實長期以嚟, 科英文係高分過中文好多的。

同樣地, 我也認為要真正學好英文, 係必須要學英國文學的。

MNIF, 快D出嚟救命。

little_yolky 發表於 17-11-9 12:47
要學最高層次既中文, 要先學好古文, 我認為是一定的。再講, 讀四書五經, 實在唔止為學好中文咁簡單。同樣地 ...
//要學最高層次既中文, 要先學好古文, 我認為是一定的。//

但我相信絕大部分家長覺得文章寫得有我女兒那麼好、中國文化認識得有我女兒這個程度已經收貨,不奢望更高。如果目標「僅此而已」,這樣就叫做「學好中文」的話,「學好中文」必定要學好古文就是一錯誤命題了。

//同樣地, 我也認為要真正學好英文, 係必須要學英國文學的。//

但學拉丁文這種歐洲古文就是必要呢?

當然,要培養一個中文「大國手」,大量背誦古文是必要的,但我們是否有權要求孩子做中文「大國手」,連我女兒這種中文程度也看不上眼;同時,英文做沙士比亞;同時,數學做丘誠桐.........?

中文重要,難道英文不重要?數學不重要?天文地理.....統統不重要?

如果每個學科都按照最高規格去訓練,孩子只會被壓得油盡燈枯。如果只是中文用最高規格去訓練,漠視其他科目,那麼真的要有一個合理解釋為何中文的重要性遠大於其他學科了。

....

回覆 MNIF 的帖子

//歴史上下五千年,中國都是第一。其中失落只不過稍作休息而已。//

中國在過去幾千年來國綜合國力平均而言排第一是顯而易見的事,所以作為華人,讀起中國歷史時很有自豪感,容易培養對中華民族的感情。這種國力的背後,就被一種無堅不摧的優良文化支持著。過去,無論五胡亂華、契丹女真入侵、蒙古人和滿洲人統治漢人,最終都是學習中華民化。

不過,成也蕭何,敗也蕭何,這種成功了幾千年的文化到今天卻成為包袱,使我們看不見洋鬼子們悄悄地發展了一套比中華文化更高級的文化,阻礙了中國的現代化,致令中國過去百幾年來非常衰弱。

我很同意歷史學家唐德剛在他的《晚清七十年》系講的,中國現代需要的,是以西方文化做標準,將中國所有文化因子過濾一次,去蕪存菁,才有機會完成現代化,有資格再度崛起。

eviepa 發表於 17-11-9 13:12
當然,要培養一個中文「大國手」,大量背誦古文是必要的,但我們是否有權要求孩子做中文「大國手」,連我女 ...

有道理。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

....

MNIF 發表於 17-11-9 13:39
Eviepa兄,你所言不無道理。無奈你思維還是比較偏孰,不懂變通。嘅然係你回帖,我亦大膽跟你直言。
多閲讀 ...

你同 eviepa 的分别是甚麽?  eviepa 做大量觀察,推論,分析,例子,十分有條理。雖未致於滴水不漏,但總好過和有說服力過你的只講一個方法,便「當成」真理,例子也不多,亦沒有講清楚例子的特别之處。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 17-11-9 14:03
我小兒全班第二,全級十三。成績單上十幾個科目,中英數常,音樂、美術、體育 ,聆聽,普通話等全部A級或A+ ...

你明白嗎?  影響一個孩子科科A可能有不同原因,你是認為「專攻古文」是孩子科科A的主要原因?  理由?

somoon 發表於 17-11-9 13:54
之前好似有篇報導寫五千年中國好似係得唐漢時期比較領先……
不過又不一定要做最強才學的,認識歷史文化是 ...
不是的, 起碼八九千年以前, 我們玉器工藝技術, 已經節節領先, 背後蘊藏著象徵意義, 造就日後的中華文化, 是一脈相承的。我們的稻作農業也早於九千年前出現了, 這些全部都是文化內涵, 是人民生活的智慧積聚。漢唐也只不過是武功了得吧了。
‹ 上一主題|下一主題