用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法 ...
樓主: eviepa
go

中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-11-8 11:25
忍耐係兵家必學既心法, 你只需要鼓勵支持佢, 讓佢繼續喜歡寫作, 其他就等佢自己摸索, 等待適當時機再發功。 ...

講起一殼眼淚:而家叫佢寫作慘過叫佢跑十個圈(佢又係運動細胞欠奉嘅人)或計一百題數,佢已經怕咗啦,佢話:我哋中文老師最叻係咩?當然係摧毁同學嘅心血啦!佢講嗰時就笑笑口,背後嘅苦澀真係……

醒目開學勳章

judy 發表於 17-11-8 10:07
只能說教師唔够"鬼佬"冇讚到而己,"鬼佬"真係咩都讚。這教師尺寸和水平有關,和傳統和非傳統有何關係?

...
一啲啲啦,我仔有年俾鬼佬教英文,上堂好嚴肅,莫講話讚,有啲文連tick都無,本地老師反而俾好多comment,學生先會知道自己做成點。

October. 發表於 17-11-8 11:24
你囡囡底好又肯閲讀, 唔駛擔心既, 有冇諗過去補下作文技巧?

多謝你意見,始終佢學校要交學費,財政上要慎重,所以暫時無補習。佢想讀理科,我諗會優先考慮補數學。

YolandaTam 發表於 17-11-8 11:36
講起一殼眼淚:而家叫佢寫作慘過叫佢跑十個圈(佢又係運動細胞欠奉嘅人)或計一百題數,佢已經怕咗啦,佢 ...
咁不如搵下外面既寫作課程, 我記得明報年年有辦一個, 中小學都有, 不過唔記得條link同幾時報名, 搵D好既寫作課程, 唔係為操DSE作文既, 俾佢學習下寫作技巧同興趣。同阿女講, 老師都係人, 一定有長短, 唔好因為別人既缺點影響到自己既長處。

好彩我讀咁耐書無遇過唔好既中文老師啫。

醒目開學勳章

講起一殼眼淚:而家叫佢寫作慘過叫佢跑十個圈(佢又係運動細胞欠奉嘅人)或計一百題數,佢已經怕咗啦,佢 ...
可能傳統名校係咁,因為「傳統優良」幾廿年不變,其實好多新興學校(ek家長最鄙視嗰啲)好鼓勵創作

little_yolky 發表於 17-11-8 11:44
咁不如搵下外面既寫作課程, 我記得明報年年有辦一個, 中小學都有, 不過唔記得條link同幾時報名, 搵D好既寫 ...

我知道啊,中學都有聯校中文創作班㗎,佢死都唔肯報呀!好彩佢對英文寫作尚有啲興趣(不過只限佢比較高分嘅議論文或說明文),否則佢讀英中,中文已失興趣,英文又唔肯寫嘅話就慘啦。

bobbob 發表於 17-11-8 11:46
可能傳統名校係咁,因為「傳統優良」幾廿年不變,其實好多新興學校(ek家長最鄙視嗰啲)好鼓勵創作 ...

我唔鄙視呀,係當初揀小學無想清楚,一心揀津校,咁啱又抽中自己母校,諗住掂晒,點知中伏。到升中,佢自己死都唔肯跳船,明明教得又差佢自己又被欺凌,都係要直升,我同佢爭論咗兩年,終於佢贏,因為讀嘅係佢唔係我,如果我係佢,一定揮一揮衣袖,不帶走一片雲彩。

出來幹活都一樣會遇到類似情況,就當反面教材吧,另外可和小朋友分享自己小時一些經歷

bobbob 發表於 17-11-8 11:36
一啲啲啦,我仔有年俾鬼佬教英文,上堂好嚴肅,莫講話讚,有啲文連tick都無,本地老師反而俾好多comment, ...
我都遇過個惡,即cut,唔使同佢客氣,當然學校老師冇得換⋯

little_yolky 發表於 17-11-8 11:25
忍耐係兵家必學既心法, 你只需要鼓勵支持佢, 讓佢繼續喜歡寫作, 其他就等佢自己摸索, 等待適當時機再發功。 ...
拿,這要學d高人講野,一兩句高深莫測的話,等佢明與唔明之間自己領悟

little_yolky    發表於 17-11-8 12:05

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-11-8 12:05
拿,這要學d高人講野,一兩句高深莫測的話,等佢明與唔明之間自己領悟  ...
高人通常3幅被

little_yolky 發表於 17-11-8 11:26
補完, 就只會寫樣板戲。你問下Eviepa Evie有無去補過中作。
學技巧既目的係為左符合評分要求, 令到篇文個個項目都通過技巧吻合到要求, 改卷員冇得挑錯處, 都係一個取分方法, 有時大家同一水準,你唔補人地補, 差別就那麽一點.

little_yolky 發表於 17-11-8 10:04
驚同學仔有負面思想, 做出不當行為丫嘛。

教語文要教埋做人呢?。教語文要教埋做人都唔緊要,比分唔好用主觀做人的價值觀便可。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 judy 的帖子

難道諾貝爾文學獎莫言及高行健唔是內地人?請問香港出過咩作家?除左武俠小說d作家

回覆 judy 的帖子

中文作文好容易離題架,好多陷阱/地雷,唔係的話點解年年都有咁多人都衰作文。仲有好多人畀人話結構鬆散,扣好多分架(雖然我冇出現過離題/結構問題)。

Dylanli2017 發表於 17-11-8 15:34
回覆 judy 的帖子

難道諾貝爾文學獎莫言及高行健唔是內地人?請問香港出過咩作家?除左武俠小說d作家 ...

諾貝爾文學獎嘅評審準則唔只文學造詣咁簡單,否則村上春樹應早已得獎。莫言同高行健得獎有部份原因係佢哋敢冒險寫反映當代中國問題嘅作品。香港終究文化底蘊比較薄,好難出到諾貝爾文學得獎者,金庸倪匡已是十分難得。

HaYi    發表於 17-11-8 18:35

YolandaTam 發表於 17-11-8 16:17
諾貝爾文學獎嘅評審準則唔只文學造詣咁簡單,否則村上春樹應早已得獎。莫言同高行健得獎有部份原因係佢哋 ...
都係你勇敢, 我唔敢覆, 驚引起爭拗, 我好河蟹。

YolandaTam 發表於 17-11-8 16:17
諾貝爾文學獎嘅評審準則唔只文學造詣咁簡單,否則村上春樹應早已得獎。莫言同高行健得獎有部份原因係佢哋 ...
我哋中文底差其中一個原因, 又係因為由細到大要學雙語, 一人一日24小時, 咁學多咗英文, 自然少咗時間學中文。弊!要受靶了, MNIF快D出嚟救我。

little_yolky 發表於 17-11-8 17:26
我哋中文底差其中一個原因, 又係因為由細到大要學雙語, 一人一日24小時, 咁學多咗英文, 自然少咗時間學中文 ...

我勉強救一救你
說真的,語言學得越多,樣樣精通嘅機會就低好多。好似我以前學校咁,重英輕中,以為中文係母語容易學就冇咁多資源投放,A Level 又唔洗讀中文。結果一改制 DSE,大家都呱呱叫,學校先意識到原來咁多學生中文差到連合格都未必有,但係為時已晚,葬身考試,死得慘烈。

little_yolky 發表於 17-11-8 17:21
都係你勇敢, 我唔敢覆, 驚引起爭拗, 我好河蟹。

咁我講事實啫。根據諾貝爾獎官網引述諾貝爾最後遺囑,佢遺產一部份係獎勵一啲寫出傑出文學作品,仲要係響理想方向(one part to the person who shall have produced in the field of literature the most outstanding work in an ideal direction),所謂ideal direction 係能增進全人類福祉,從呢方面睇,莫言同高行健勇敢揭示中國當代社會問題,無疑揭開中國神秘面紗,令國際上更注意此崛起大國嘅管治、人權,得獎可算實至名歸。
‹ 上一主題|下一主題