用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法 ...
樓主: eviepa
go

中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-11-16 14:27
回覆 little_yolky 的帖子

阿媽把口係唔講衰野唔安樂,習慣了。因為我阿媽生得似李若彤咁,眼大大 ...
哇!你阿媽咁靚架?我後生果時都只係俾人話似陳秀雯(後生如你應該唔知係邊個), 你阿媽似小龍女, 勁呀!

不過, 叫阿媽唔駛咁大打擊。我打擊仲大, 生阿大好靚, 佢好靚好標緻, 真係人見人愛車見車載果D, 個個見到佢都會話:哇, 好靚女呀。然後再望下我, 話:一定係似爸爸喇(縱使C6唔响身邊)。咁我個打擊咪仲大。

就因為咁, 我DNA咁優秀, 無理由陀得咁辛苦, 個女似晒C6既。於是再生阿細, 我話明生到似我為止(所以阿細出咗細, C6鬆咗口氣)。阿細真係好似我既, 但係, 大大下, 望住佢, 發覺............乜原來我個樣咁衰既咩?...........我打擊係咪比你阿媽大好多呀。

little_yolky 發表於 17-11-16 14:37
呢兩年都串到吓字

可能每個人要求唔同啦,我標準中以初中生嚟講“串到吓字”=應付到初中歷史, IS 唔會因串錯字扣分咁囉。有時小學默書串到字唔等於記得實嘅,我女有啲同學識 phonics,默書好高分架,但中學寫Integrated humanities, History 啲文一樣白字連篇。

YolandaTam 發表於 17-11-16 14:57
可能每個人要求唔同啦,我標準中以初中生嚟講“串到吓字”=應付到初中歷史, IS 唔會因串錯字扣分咁囉。有 ...
唓!即係100分係合格既標準囉。

little_yolky 發表於 17-11-16 14:59
唓!即係100分係合格既標準囉。

唔係呀,而家初中  History 同 IS 嗰類科,關鍵字串啱,啲 points 齊就俾分㗎啦,老師係唔太介意文法錯或者唔太嚴重嘅 spelling mistakes 㗎。

YolandaTam 發表於 17-11-16 15:18
唔係呀,而家初中  History 同 IS 嗰類科,關鍵字串啱,啲 points 齊就俾分㗎啦,老師係唔太介意文法錯或 ...
真既? 咦, 咁其實阿女如果上到英中, 背下D生字, 都應該OK跟得上喎。

little_yolky 發表於 17-11-16 15:22
真既? 咦, 咁其實阿女如果上到英中, 背下D生字, 都應該OK跟得上喎。 ...

係呀,語文要浸,呢啲科靠勤力。

陳秀雯都清秀幾靚下,有睇亂世艷陽天
阿媽打擊係父母雙方一齊出動,我畀人話可愛,一望父母,然後問「係咪你姪女?」之後就會聽到人問係咪收養。

如果阿爸/阿媽其中一個在場,其他人會問「女女爸爸/媽媽係咪外國人?」(因為我皮膚黑+個樣完全唔似兩老)

BTW,你大女讀英中應該唔大問題,佢肯背書上堂聽話,到時候高中讀歷史、地理等呢 d 背書材料高嘅科目就得。除左英文科,文法已經唔重要,最重要係 Keyword。

1998Ruby1998 發表於 17-11-16 16:02

陳秀雯都清秀幾靚下,有睇亂世艷陽天
但係你話除咗條眼眉其他似爸爸喎, 點解D人咁無品。我大女都好黑的, 我同C6都好白, C6成日賴我陀佢時無飲牛奶。

其實可能自己唔會覺得似, 因為我成日好奇怪, 點解校長會知道我兩個女係邊個(我好少响學校出現), 學校幾百個學生, 佢兩個又唔係叻, 點會認得。我質問兩隻馬騮係咪响學校做好多衰嘢, 所以俾校長認得我。佢兩個衰到不約而同咁話:你成日投訴, 校長咪記得囉!

佢哋真係衰到無朋友。

C6話, 原來外人睇我同阿妹係好似, 就算兩個唔同場, 人哋都會認得阿妹係我個女。我雖然覺得似, 但無似到咁誇張。正如我覺得阿大同C6好似餅印咁, 分別只係有帶眼鏡同髮型唔一樣, 但係C6居然唔覺得似。

似阿爸黎又唔太似,中和得太好,結果變成四不像,反而同阿媽果邊親戚 d 女非常似樣。中學家長日,除非係見過面,否則老師同學係完全認唔到邊個係我阿媽。加上我阿媽次次去學校都衣著莊重,人地個個著便服,阿媽著皮褸、有踭鞋,白 lace 衫,氣質同我差左 9 條街。阿爸同樣都係唔認得,所以真係諗過我係咪執返黎。
阿媽陀我飲好多奶,我出世果陣都好白,點知唔曬太陽都越大越黑,依家同班英國阿拉伯人北印度人一樣膚色。佢地話本來我都仲 OK,返左香港之後就黑返曬

deleted

deleted.

回覆 somoon 的帖子

我見好多個 IS 學生,都係讀好多書,成個書架都係小說,仲要去附近圖書館,一借就十幾本,本本有厚度,一星期內已經睇曬換畫,仲要有時間打機、各類興趣班。換作本地小學,好少學生可以做到咁!我有幾個學生讀相對地很輕鬆唔谷嘅學校,就算有興趣睇得快,閱讀量都唔及 IS 學生。

1998Ruby1998 發表於 17-11-17 06:22

我見好多個 IS 學生,都係讀好多書,成個書架都係小說,仲要去附近圖書館,一借就十幾 ...
我覺得is 會多些時間,若想看會看到比local多。身邊有例子,爸媽外國回流,小朋友超多興趣班,見親佢都是pad不離手,從未見過佢揸本書睇,所以學校只是塊田,農夫才是最重要

回覆 MrBeast 的帖子

IS 好多都早放學,平均 3:00-3:30 就返到屋企,甚至 2:30 都有(我都呆左,點解個家長可以叫我 3:00 開始補,任何返學日子都得,早 d 都冇問題,難道真係可以咁早放學?!)。好多學校都仲上緊堂,返到屋企最快都要 3:30,仲未計功課量同溫書。一日 24 小時,已佔左一半以上時間係訓覺同返學。田已難耕,農夫若然手腳慢,資質平庸的話,就更麻煩。國際田平坦而近河流,已有較優越嘅先天條件,就睇農夫造化。

deleted.

唔係講緊我果間。我補好多個學生都係要 4:00-4:30 先返到屋企。因為個個都遲返屋企/有興趣班/多功課,係得 IS 永遠時間最鬆動,可以好早上堂,可以畀我跑多幾場,但係有時候諗點解可以咁得閒咁早放,然後有好多時間去發揮/休息。P1 睇 HP 好多 DG 女都做到,字字理解,不足為奇。不過如果講「感觸」的話,我覺得 15、16 歲睇係最能夠有深刻感受。以前中二睇,勁唔鍾意第五、六集,之後睇返,覺得先係最好睇。 班小朋友問過我最鍾意邊個人物,我答 Narcissa Malfoy,佢地都同我理論。

1998Ruby1998 發表於 17-11-17 08:42

唔係講緊我果間。我補好多個學生都係要 4:00-4:30 先返到屋企。因為個個都遲返屋企/ ...

對,係心智,人生經驗和理解故事意義方面不足,不是英文字面的問題。

6/7歲童,除非有10歲心智,otherwise they can't even begin to understand deeper meaning.

HP 通常 classified as pre teen or YA.  正常智力6歲港童,如何欣賞到寫比正常智力的英美10/12歲童?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

deleted.

MrBeast 發表於 17-11-17 06:42
我覺得is 會多些時間,若想看會看到比local多。身邊有例子,爸媽外國回流,小朋友超多興趣班,見親佢都是pa ...
…農夫搞好d泥播了種/插了秧後就坐低守株待桃,真的可以咁慳水慳力嗎?若當子女是蒲公英,當然都可以生到遍田階是

MrBeast 發表於 17-11-17 09:19
…農夫搞好d泥播了種/插了秧後就坐低守株待桃,真的可以咁慳水慳力嗎?若當子女是蒲公英,當然都可以生到遍 ...

我就是守株待兔的人板。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題