用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法 ...
樓主: eviepa
go

中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法   [複製鏈接]

tutik 發表於 17-11-6 22:59
謝謝回覆
即是等佢自己發揮啦,三個月只係量化既一個例子,都沒關係,一樣冇得急。
...
我個人經驗, 除咗如Eviepa一樣由得佢發揮之外, 我會間中(即不是每天, 可能一週一次或一月兩次左右)將我看到的佳句佳段, 同小朋友分享, 告訴她佳在那裡。不過只是分享, 不會要她抄。我要小朋友背的, 都只有古文古詩, 白話無論多好也從來不要求她背。不過小朋友懶惰成性, 要她們天天背一首古詩, 也只是三分鐘熱度, 沒有養成習慣, 否則成果更加顯著。

回覆 eviepa 的帖子

你唔好介意。我發現我買比阿仔果d 二年級作文範本,程度都超越呢篇六年級作文,不過果本是內地小學生既二年級作品。香港既文學水平同內地仍然有一段距離,我地要擴闊自己視野

回覆樓主:

這是小女中一下學期大考作文.請留意老師評語, 似乎老師只看了頭一頁便給分了. 文中所指嘅錯,唔係無喺堂上聽電話,係三番四次嫌阿媽重複致電麻煩而拒絕接電話,引致無法見祖父最後一面。雖然用得不怎麼好,但文中有表達到逐漸加深嘅不耐煩同極力細緻寫出主人翁心理變化,這些完全被老師忽略了。

喺對卷嗰陣老師話文中一講有人死, 佢唔LIKE, 寫得幾好都唔會過60分!老師反而大讚嗰啲寫同朋友鬧翻嘅文: 我聽後不禁為老師嘅質素憂慮: 留得青山在, 哪怕無柴燒, 和朋友鬧翻了, 挽回便是, 精誠所至金石為開, 只有人死了才無法彌補啊!撇開老師審題令人不敢苟同,為甚麼要這麼消極, 少少事就覺得無法彌補呢? 做老師如此負面, 如何教出積極的下一代???

這只是冰山一角.在如此老師煎熬之下, 小女寫作熱情被徹底毁了.學習上, 努力嘅學生, 熱心捧場嘅家長, 肯花心機喺學生身上嘅老師, 缺一不可.

HaYi    發表於 17-11-7 20:58
小時了了    發表於 17-11-7 15:32
MrBeast    發表於 17-11-7 14:29

YolandaTam 發表於 17-11-7 13:53
這是小女中一下學期大考作文.  請留意老師評語, 似乎老師只看了頭一頁便給分了.  

喺對卷嗰陣老師話 ...
印象中, 你阿女間學校, 好似還是不錯添.............

little_yolky 發表於 17-11-7 14:06
印象中, 你阿女間學校, 好似還是不錯添.............

運動方面真的很不錯喺呢度讀書從來都係靠自己。

小時了了    發表於 17-11-7 15:32

Dylanli2017 發表於 17-11-7 11:02
回覆 eviepa 的帖子

你唔好介意。我發現我買比阿仔果d 二年級作文範本,程度都超越呢篇六年級作文,不過果 ...
中國13億人(仍在增長中), 1%人才也不得了, 看看國內給天才小朋友表演的節目, 真係讚嘆水平之高超。不過, 這個並不是普遍水平。不過, 用最高標準給自己定下目標, 仍然是對的。就算達不到, 自己也獲益。

謝謝樓主分享,希望我在不久的將來也能從小兒身上看見閱讀的威力。
自強不息 厚德載物

回覆 YolandaTam 的帖子

曾經討論過,如果 DSE 有人寫咸書情節,但係一睇就令人睇到慾火焚身,目不轉睛,咁是否應該畀高分佢?通常如果係學校作文,學校一定第一時間去捉個學生去心理輔導,然後篇作文會唔合格。DSE 的話,頂盡畀個 5 佢,然後話題材不當。

我好彩有個中文老師對我好好,我寫關於個朋友自殺死,佢都冇壓低我分數。

篇中文題目係咪咩?圖片蒙蒙地,我睇唔清楚。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

這就是題目:

無法彌補,的確寫「生死」係最貼切,朋友鬧番的話,如果寫到「彼此心中仍有芥蒂」,也可高分,不過題材太過普遍,非常需要靠文彩得分。
不過女女要學會避重就輕,將情境改為「同朋友聚會」,因個人一時高興,所以唔聽電話,覺得父母會掃興催回家。如果係學校,父母通常都會打電話畀校務處,而非打電話俾自己女女,所以我都明白老師點解「不服」。但 56 分低左 d,如果果批得到大讚嘅同學有 70 分,我會畀 59-62 分左右。
不過我覺得最後一段可以再寫得好 d,間接交代會更有效果。例如話:「冷風無情地刮著我的臉,病房裏靜寂一片,而我的視線也越來越模糊。」之類。

如果我寫呢條的話,我應該會寫我因為教妹妹,妹妹點幾都唔明,又唔太聽話,我嬲起上黎動手刮佢。我之後道歉,媽媽勸解之下妹妹「原諒」我,但係佢成晚都唔出聲,就算同我玩都保持一段距離,明顯玩得唔盡興。夜晚佢訓著果陣我發現妹妹塊面仍有紅腫,我摸佢額頭,佢顫抖同埋冇冷汗。身體瘀傷過幾日便會好,但係妹妹已經唔再係以前嘅妹妹。(不過文中嘅我咁暴力,老師應該都唔 like

1998Ruby1998 發表於 17-11-7 15:55

無法彌補,的確寫「生死」係最貼切,朋友鬧番的話,如果寫到「彼此心中仍有芥蒂」 ...

多謝你意見,好有見地。
其實分數好小事,喺呢件事上我憂慮嘅係老師嘅態度:
1)無心機改文,學生嘅一番努力,原來佢只睇第一頁,跟住因個人喜好唔鍾意某款題材而忽視文學技巧。
2)人生觀負面

又唔會人生觀負面,不過我一早接受學校功課作文都係「Seen」,老師肯加兩句評語已經還神(我年年英文作文都係一個大 tick+Seen,多句都冇...)。不過初中老師比較少做高中老師,唯有期望下年老師賞析自己。

1998Ruby1998 發表於 17-11-7 16:14

又唔會人生觀負面,不過我一早接受學校功課作文都係「Seen」,老師肯加兩句評語已 ...

你睇得開,好豁達,但又好積極努力。後生女嚟講好難得,欣賞你!

這是小女中一下學期大考作文.請留意老師評語, 似乎老師只看了頭一頁便給分了. 文中所指嘅錯,唔係無喺堂 ...
老師只是在文未有評語嗎?

我仔老師基本上每一個段落都會有評論或感想, 佳句好詞仲會圈出來給贊.

最后,會每一個項目評分, 然后先得出總分.

October. 發表於 17-11-7 16:25
老師只是在文未有評語嗎?

我仔老師基本上每一個段落都會有評論或感想, 佳句好詞仲會圈出來給贊.

只係文末咋。

經歷得多,自然都睇化左,尤其我呢類「壞學生」遇上「乖女學校」,大部份對我好嘅老師都係中五先出現。中學 6 年我都係得 1 個中文、2 個英文老師非常賞析我作文。所以無須執著於呢次作文,來日更多作文,下次避重就輕,考慮下 other possible options(例如唔寫呢個情境,可以換咩情境/人物)。

這是小女中一下學期大考作文.請留意老師評語, 似乎老師只看了頭一頁便給分了. 文中所指嘅錯,唔係無喺堂 ...
好似話教局有指引,必須係正面思維先可列為上品,負面等題材寫得幾好都唔會高分。阿仔最喜歡寫黑色故事,成日俾唔同老師話。

akys 發表於 17-11-7 16:40
好似話教局有指引,必須係正面思維先可列為上品,負面等題材寫得幾好都唔會高分。阿仔最喜歡寫黑色故事,成 ...
咁老師早講丫嘛。

回覆 October. 的帖子

正吖個老師!!我班老師有時候寫個 Seen 都覺得麻煩,chop 個 Seen/閱就算,連 tick 都慳返!

1998Ruby1998 發表於 17-11-7 16:52
回覆 October. 的帖子

正吖個老師!!我班老師有時候寫個 Seen 都覺得麻煩,chop 個 Seen/閱就算,連 tic ...

你地名校個個咁醒, 可能唔駛老師點教導指點褂?
‹ 上一主題|下一主題