用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五補英文策略
樓主: tutik
go

小五補英文策略

tutik 發表於 17-11-5 22:31
小兒一向在英國文化協會上英文,算係給他一個語境幫助聽、講咁,但我覺得唔夠針對性,佢學校英文成績OK, 其 ...

語文係聽,講,讀,寫四部份组成,難得小朋友喜歡,聽同講有效期,應該繼續,聽同講熟練,對讀寫,理解有幫助。比只應付考試式外補好。

回覆樓主:

BC 如金鍾上, 計埋車程, 要花上半天, 如效果不好就不值得上。

lifefullofjoy 發表於 18-1-17 14:25
如果一班maximum 6 人是最好的~ 老師可以專心留意每個小朋友ga 缺點,之後可以改進

有意的話,可以試下我 ...

6個多了些, 如班上4個就較合適。

lifefullofjoy 發表於 18-1-17 14:25
如果一班maximum 6 人是最好的~ 老師可以專心留意每個小朋友ga 缺點,之後可以改進

有意的話,可以試下我 ...

請pm 我

回覆樓主:

見大家都有同樣煩惱,或者小朋友未呈分培養一下英文,BC ok 架,我小朋友多嘴,性格主動,會增取課堂答問題,但我知部份小朋友唔肯開口,只會各自各傾偈(唔知家長知唔知),就算老師刻意照顧,十幾人一班邊理得咁多,相當浪費時間金錢。
另外試緊大型補習社,志在攞notes, 唔對路除時停都可以。

tutik 發表於 18-1-18 08:16
見大家都有同樣煩惱,或者小朋友未呈分培養一下英文,BC ok 架,我小朋友多嘴,性格主動,會增取課堂答問題 ...

如果吾介意多少少錢 (比班上多1/3 - 1/2價錢), 1 對 1 針對弱項教是最好。

assado 發表於 18-1-19 07:15
如果吾介意多少少錢 (比班上多1/3 - 1/2價錢), 1 對 1 針對弱項教是最好。

一對一撞手神,且大都没有預設教材,因呀仔校本課程,即是估佢唔到下個chapter教乜,什至未派工作紙都唔知學校想點,學校話: 文法麻!我地慢慢、逐少、螺旋式滲入課程。果然學咗都唔覺!見唔對路所以小三咪放佢入BC. 惦知又係學咗都唔覺!是旦啦,我係緊張人,測考預咗自己夾佢。
話是话大型補習社十幾人一班都差不多三佰一堂,真係貴。

tutik 發表於 18-1-19 08:06
一對一撞手神,且大都没有預設教材,因呀仔校本課程,即是估佢唔到下個chapter教乜,什至未派工作紙都唔知 ...

是的, 上門教老師是撞手神, 好老師難遇上。

IloveJJ 發表於 18-1-19 10:36
要多機會講,請Net單對單就會好點。我仔小一開始單對單net教,因為佢份人怕羞慢熱。但上堂時,都係老師講 ...

net 單對單幾多錢?

tutik 發表於 18-1-19 08:06
一對一撞手神,且大都没有預設教材,因呀仔校本課程,即是估佢唔到下個chapter教乜,什至未派工作紙都唔知 ...

我有私人老師教小朋友英語, 教授內容不跟隨學校課程教, 這樣, 英語才學好, 可以用故事書, 寫作, 文法教導, 理解....。

IloveJJ 發表於 18-1-19 14:06
我嗰個$350一小時

又好似唔貴,補習中心都要二百幾一堂,仲要一對6.

little_kid 發表於 18-1-21 07:26
又好似唔貴,補習中心都要二百幾一堂,仲要一對6.

現在吾得, NET 收$500/hr, ABC 都$400-450/hr。

assado 發表於 18-1-21 07:54
現在吾得, NET 收$500/hr, ABC 都$400-450/hr。

係囉。如果我兩個小朋友都想補,每月花多好多錢,仲要唔保證有成效。

回覆樓主:

我现果位, 收$500/hr. 但有教材準備。

assado 發表於 17-11-11 15:47
有間miniminds, 在銅鑼灣, 教英作好好。

好貴哦

回覆樓主:

我兩個在BC 上,佢地鐘意架。但兩個上堂都少講嘢。大個果話小组討論用廣東話添。老師又管唔到咁多。