用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區band 2中學
go

九龍城區band 2中學 [複製鏈接]

代親友問:親友仔仔在九龍城區應該band 2,請問各位前輩,九龍城區有哪些是band 2 校風較好的學校?
謝謝!

elbar    發表於 17-11-5 18:48
   2    0    0    0

lovelinda 發表於 17-11-5 18:25
代親友問:親友仔仔在九龍城區應該band 2,請問各位前輩,九龍城區有哪些是band 2 校風較好的學校?
謝謝! ...
男仔選擇無女仔咁好, B2較優秀的學校, 只有CSK同何文田官立
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-5 18:57
男仔選擇無女仔咁好, B2較優秀的學校, 只有CSK同何文田官立

請問「男仔無女仔咁好」是什麼意思?
女仔的話有什麼選擇?

lovelinda 發表於 17-11-5 19:00
請問「男仔無女仔咁好」是什麼意思?
女仔的話有什麼選擇?

女仔, B2A既九真同培道, DSE成績都比CSK好一截.

而且, B2女仔, 仲有機會偷雞入到B1既聖羅撒同丘佐榮, 男仔呢, 最多只能同女仔一齊爭偷雞入丘佐榮
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-5 19:02

而且, B2女仔, 仲有機會偷雞入到B1既聖羅撒同丘佐榮, 男 ...

原來如此

回覆樓主

好奇一問,咁其實各區中學的banding可以在哪裡找到?

lovelinda 發表於 17-11-5 19:05
好奇一問,咁其實各區中學的banding可以在哪裡找到?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D1

twhkleung 發表於 17-11-5 22:08
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D1

Thx

而且, B2女仔, 仲有機會偷雞入到B1既聖羅撒同丘佐榮, 男 ...
如在自行階段是band2,入到band1中學的機會太小了。

Arabellahk 發表於 17-11-6 14:19
如在自行階段是band2,入到band1中學的機會太小了。
嚴格嚟講,自行階段...個學生本身係未有banding,自行果兩間學校亦唔會有你banding,只有你嘅相對排名,係計埋呈三在攪珠前,教育局才為學生分banding

你計漏咗, 聖家都有機會偷雞入到, 唔多, 但都有機。所以响九龍城, 真係不重生男重生女。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-6 14:46
嚴格嚟講,自行階段...個學生本身係未有banding,自行果兩間學校亦唔會有你banding,只有你嘅相對排名,係 ...

除非無乜學生申請,攞個EDB學生排位表,都可以估一餐~~~

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-6 22:02

mcl203 發表於 17-11-6 18:59
除非無乜學生申請,攞個EDB學生排位表,都可以估一餐~~~
D學校咁叻,都應該估到嘅

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-6 14:46
嚴格嚟講,自行階段...個學生本身係未有banding,自行果兩間學校亦唔會有你banding,只有你嘅相對排名,係 ...

請問相對排名即係咩?

hkpapa852 發表於 17-11-5 18:57

基道成績都幾好、對嗎?

回覆 koller 的帖子

自行果時,教育局未將學生分banding。學校收晒所有學生申請表後,會畀名單教育局,教育局會畀名單上學生排名。例如有40個學生申請該校,教育局只會畀呢40個學生排名,等學校自己揀學生。

josephbaba 發表於 17-11-7 07:49
基道成績都幾好、對嗎?
近年成績在B2B/C之間

hkpapa852 發表於 17-11-7 09:41

成績大約band 2頭,操行、英文及數學成績好、男仔、想揀教會學校、自行揀CSK及邊間好呢?跨區也可。觀塘聖約瑟、瑪神有機嗎?呂郭你說是band 2B 但聼聞只收band 1生。

hkpapa852 發表於 17-11-7 09:41

請問劉皇發及基道那間比較好及那間比較多活動(運動)?
謝謝

sang@yee... 發表於 17-11-8 14:19

請問劉皇發及基道那間比較好及那間比較多活動(運動) ...
成績暫時應該係劉好D, 至於活動方面我就唔多清楚了!
‹ 上一主題|下一主題