用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一數學練習(南冇好介紹?)
go

中一數學練習(南冇好介紹?) [複製鏈接]

阿仔第一次數學試成績唔好,想買本比佢自己操吓,最好有埋解釋。先謝!!
   2    0    0    0

rita1208 發表於 17-11-5 09:06
阿仔第一次數學試成績唔好,想買本比佢自己操吓,最好有埋解釋。先謝!!
...
首先要了解點樣成績唔好法。係概念唔清楚?定係唔小心?定係做得慢?

...

對症下藥;效果見效;複發甚微;加補加操;容後決定

吾清楚你小朋友是英數還是中數, 成績吾好, 要攪清楚什麼原因, 原因不明, 做多少本練習也是浪費時間.

一般因素 (1) 如英數, 英文吾好, 解題困難 (2) 沒有原全理解課本內的知識, 吾明又吾問, 中學課本一般有例題亦詳列步驟, 很易理解 (3) 懶散沒有加以練習................等等

找出原因, 對症下藥才有用

CheungAA 發表於 17-11-6 10:08
吾清楚你小朋友是英數還是中數, 成績吾好, 要攪清楚什麼原因, 原因不明, 做多少本練習也是浪費時間.

一般 ...
對症下藥

數學真係有別於其他科目,導致數學差的原因實在很多,唔好好認真找出原因,只用百搭療方做練習,會是事倍功半.

學校的數學教科書做懂了沒有 ?
問題通常不出在練習不足,而是沒有明白。那再多的題目也幫不上。

如果真的需要買練習,我會提出一個獨特的建議:試買另一個出版社的教科書看。有兩種稍微不同的角度去講述同一個課題,會對學習有幫助的。

losir0227 發表於 17-11-9 03:58
學校的數學教科書做懂了沒有 ?
問題通常不出在練習不足,而是沒有明白。那再多的題目也幫不上。
呢招我都有用,同網友買其他學校用緊既書。

...

做錯邊題,重做!

如果係初中,其實最簡單係去下載啲中三TSA試卷,教到邊做到邊。

skkeung 發表於 17-11-9 13:02
做錯邊題,重做!
做錯邊題,重做邊題睇落唔錯,但係前題係重做之前要解釋俾佢知點錯法。

CheungAA 發表於 17-11-6 10:08

一般 ...

仲有一個原因:學校功課淺,考試題目超難,時間又短。小女學校用 New Century Mathematics, 考卷題目係 Mathematics for Able Students 程度,測驗factorization, 30分鐘要做10題 lq 加 5題 mc.

YolandaTam 發表於 17-11-9 19:20
仲有一個原因:學校功課淺,考試題目超難,時間又短。小女學校用 New Century Mathematics, 考卷題目係 Ma ...
其實間間都係咁,總有一、兩題超級難。

王家爸爸 發表於 17-11-9 22:21
其實間間都係咁,總有一、兩題超級難。

唔係一兩題,係近四成,所以測驗合格率很低(少於一半),但大考又冇咁難。

YolandaTam 發表於 17-11-9 22:23
唔係一兩題,係近四成,所以測驗合格率很低(少於一半),但大考又冇咁難。
...
會唔會係老師特登出深啲,等啲小朋友唔好鬆毛鬆翼,以為自己好叻?

王家爸爸 發表於 17-11-10 10:13
會唔會係老師特登出深啲,等啲小朋友唔好鬆毛鬆翼,以為自己好叻?

小女陰謀論地認為測驗因為佔分少, 故意出深嚟"試 水位", 如果大家做到, 考試就照出咁深, 否則出淺啲, 費事整死大家喎,我認為:  一定係, 除非唔係.佢呢間文科比較好嘅女校,啲數同男仔冇得鬥囉.等佢哋見識吓真正嘅數係點都係好事嚟嘅. (我老公睇過啲卷, 話佢當年讀大角咀聖芳濟就係計啲咁程度嘅數, 我心諗: 唔怪得之佢哋會考啲數咁易A啦, 咁鬼深)

王家爸爸    發表於 17-11-10 16:42

回覆樓主:

謝謝各位。我再研究吓(其實我自己也好驚數學科,咁我當然冇講出口)

萬丈高樓從地起, 最緊要根基穩固, 概念清楚.

CheungAA 發表於 17-11-11 17:14
萬丈高樓從地起, 最緊要根基穩固, 概念清楚.
概念清楚好重要。

‹ 上一主題|下一主題