用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 重讀K1既學卷問題
go

重讀K1既學卷問題

阿女2014年尾出世,依家做細女讀緊村校K1,黎緊會in幾間K,有offer就做大女。想問下,因為依家讀緊係學卷校,準備in既都有係學卷,如果有學卷校offer既話,咁阿女張學卷係咪繼續係新校用到佢K2,之後K3自動變自費,定我要特別去教育局申請d文件既?有無媽媽有類似經歷可以分享一下?謝謝!

回覆樓主

我都想知!

lp0268 發表於 17-11-5 08:05
阿女2014年尾出世,依家做細女讀緊村校K1,黎緊會in幾間K,有offer就做大女。想問下,因為依家讀緊係學卷校 ...

可以喺11月既時候去教育局網度申請一張臨時註冊證喺一月交俾你2018/2019既K1學校,咁K3就係自費喇

我以為只係係依家既K攞返張注冊證俾新個間K?

因為我朋友話到時K3要寫信俾教育局解釋,仲話到時唔係我肯自費讀K3就一定有得讀,想知真係咁麻煩?朋友係係間新報既K既校長口中聽到,俾個校長話今年應該讀N,讀K浪費左一年注冊證咁wor

lp0268 發表於 17-11-5 14:32
因為我朋友話到時K3要寫信俾教育局解釋,仲話到時唔係我肯自費讀K3就一定有得讀,想知真係咁麻煩?朋友係係 ...

因為我小朋友都係想出年重讀,佢話而家張證要放到完左呢個學期先可以攞走,所以要申請一張臨時既喺一月做註冊用。但你意思指到時K3想自費都唔得?定係循例寫信去留record? 因為讀到K3突然唔俾人讀再出去搵私家讀?

lp0268 發表於 17-11-5 14:21
我以為只係係依家既K攞返張注冊證俾新個間K?

張證唔可以攞走住

chengpopo 發表於 17-11-5 15:20
張證唔可以攞走住
好在問下jar,唔該晒!咁係咪都係填同一份form(即第一次申請個份)?

chengpopo 發表於 17-11-5 15:19
因為我小朋友都係想出年重讀,佢話而家張證要放到完左呢個學期先可以攞走,所以要申請一張臨時既喺一月做 ...
其實我唔知係咪溝通上既誤會,我知如果因學習需要而要延長張注冊證(即3年變4年),就應該要特別寫信,但張證過左期我一路以為就當我無證俾全費啫,但朋友又講到唔係咁,所以想睇下有無媽媽有類似經歷可以講講

lp0268 發表於 17-11-5 16:58
其實我唔知係咪溝通上既誤會,我知如果因學習需要而要延長張注冊證(即3年變4年),就應該要特別寫信,但張 ...

我都未完全可以肯定但我覺得可以打電話/email 問,因為應該一定有人做過,我小朋友都係2014年12月(emoji)

回覆樓主:

學券只可以用三年,如果你因為佢係細b以重讀k3,k3嗰年係要自費。
但係如果因為學習遲緩或者第二啲身體問題,係需要醫生證明,資助就仲有效。
所以通常啲媽媽寧願佢遲一年入學都好過重讀。你問清楚教育局好啲。

SandyBabyChu 發表於 17-11-7 17:09
學券只可以用三年,如果你因為佢係細b以重讀k3,k3嗰年係要自費。
但係如果因為學習遲緩或者第二啲身體問題 ...

考慮到年幼兒童的身心發展,教育局認為學童不應同時入讀上午班及下午班。原則
上參加幼稚園計劃的幼稚園只可錄取持有有效「幼稚園入學註冊證」或「註冊信」
的學童。如家長已向一所參加幼稚園計劃的幼稚園提交其子女的「幼稚園入學註冊
證」/「註冊信」和註册費並已完成註冊手續,而該家長欲讓其子女同時入讀第二所
參加幼稚園計劃的幼稚園,因而未能向第二所幼稚園提交「幼稚園入學註冊證」/
「註冊信」,即使願意繳付全額學費,第二所幼稚園也不可錄取其子女。簡單而言,
所有參加幼稚園計劃的幼稚園,不論任何班級,只可錄取持有有效註冊文件的學童
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/preprimary-kindergarten/free-quality-kg-edu/Admin%20Guide%20Chi%201718%201.0.pdf

阿女2014年尾出世,依家做細女讀緊村校K1,黎緊會in幾間K,有offer就做大女。想問下,因為依家讀緊係學卷校 ...

總之有三年學卷可用,你現已用了一年,之後repeat學卷K1的話,即最後一年K3要自費。
除非有醫生證明是有健康需要重讀,則可向教署申報多一年學卷。

回覆樓主:

k3 自費應該ok

回覆樓主

要留意有點學校交表見你係大b,就會問你有沒有用過學卷,我交表迦南(九龍塘)時話用左一年學卷,第四年自費都不會接受申請。

我都係同你一樣、不過未知新學校可否k3自費讀

想知有無媽媽可以再分享一下讀學卷幼轉做大b的手續