用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 被學校懷疑過度活躍/專注力不足
go

被學校懷疑過度活躍/專注力不足 [複製鏈接]

想問下呀仔學校輔導組老師打電話比我2次, 話今年小一的呀仔上堂成日旭身旭世, 已經多次提示, 但沒有改善, 已被安排坐在老師的正前面! 輔導組老師話我仔的雙班主任有多年教小一的經驗, 現在懷疑呀仔專注力有問題, 令佢上堂不停旭! 但另一方面學業成績唔錯, 兩個月內的功課和考試都全部達80分以上, 所以我們一直都冇懷疑仔上堂係冇專注而聽唔到書! 因佢回家後可自行處理當日的功課, 我們亦發現佢係明白當日學習的內容!

其實我自己都覺仔是一直比同齡的小朋友活躍, 鍾意旭身旭世, 坐唔定! 幼稚園老師在佢k2時有提過呀仔是好多小動作, 坐唔定, 仲影埋相比我睇呀仔的情況! 但3年幼稚園的老師同時亦表示呀是聰明, 領悟能力強, 記憶力好好, 情感語言能力強! 所以我們覺得仔冇特別需要, 覺得佢只是比較活潑好動的小朋友!

我想在此請教下各位, 我現在應如何入手? 因小學輔導組主任希望我們跟進一下呀仔的情況, 主任話仔已開始到影響到其他小朋友學習的情況, 主任話1擔心如再遲d跟進會影響呀仔的情緒發展! 同時主任亦話唔排除仔可能係資優! 想問下各位, 如小朋友是過度活躍症/專注力不足的小朋友上學是否會真跟唔到學校學習進到呢? 我們可向咩機構求助? 去確定仔是有專注力不足/過度活躍呢?
謝謝解答
   1    0    0    0

回覆樓主:

有ADHD唔一定跟唔到學校進度,除非學校唔比足夠支援。以你咁講,小朋友暫時學習上冇問題,仲有可能double exceptional只係比較好動。但以學校既角度,如果佢影響到周圍既同學,但有需要處理。長遠嚟講,如果小朋友既學校十分傳統好谷既,對仔仔之後既學習可能有影響,因為太一成不變,太靜態,仔仔未必太投入到,如果學習得唔到滿足感,甚至覺得被壓抑,佢既需要得唔到釋放,就有可能出現情緒問題,更難解決。

回覆樓主

首先樓主要明白,每個小朋友性格同學習方法都唔同,有小朋友淨聽書可以學得好,有啲小朋友必須動手做,就算大人都有啲會覺得來回踱步對記憶有幫助。就算真係有特殊需要,例如adhd,都唔一定代表會學得差,或者會麻煩。只需要你同仔仔一齊搵出最適合自己既方法。

至於ADHD,你可以多啲喺屋企留意呢幾點,仔仔平時喐身喐世係有冇pattern? 有冇做野或者工作範圍凌亂冇條理?你同佢講野時,佢會唔會冇心聽你講,甚至會打斷你?有冇容易被四周事物分心? 你可以將你既觀察同老師討論。

最後,如果仔仔真係有需要喐動,可以買個fidget spinner 比佢,等佢喐動既需要被釋放,自己冇咁騷擾其他同學,係真係有用,學校既professor 係SEN專家都係咁教我地做。不過要事前同學校溝通,亦要話俾仔仔知呢個唔係普通玩具,以免被同學攞咗嚟玩

roybird 發表於 17-11-10 03:13
首先樓主要明白,每個小朋友性格同學習方法都唔同,有小朋友淨聽書可以學得好,有啲小朋友必須動手做,就算 ...

多謝你的分享!

呀仔郁動似要有節奏, 做功課時枱面是比較亂, 多言, 好喜歡問問題, 問我U型管度點去水? 點解扭旦機的齒輪, 同車的motor 咁似但扭旦機唔會自動旭? 喜歡打斷別人的話, 冇耐性, 好急, 一諗到就要問/做... 一咪衝衝衝(emoji)

Miffy_Joey 發表於 17-11-10 23:58
多謝你的分享!

呀仔郁動似要有節奏, 做功課時枱面是比較亂, 多言, 好喜歡問問題, 問我U型管度點去水? 點 ...

睇嚟做吓評估都係一個選擇,雖然知既唔多,但你講既都有ADHD/資優既traits, 唔影響學習當然冇問題,但喺制度下就要去解決,發現咗真係有需要的話,學校先有原因幫手,如果唔係只能被迫將你仔仔shape到佢地覺得係”好學生”既模樣。
之前講既fidget spinner, 用to-do list同唔同folder 分類文件,如果佢太衝動可以教佢調節呼吸,同比仔仔多啲自主既探索,相信對佢都會有幫助,都可以多啲同佢從其他人既角度諗,訓練同理心

回覆樓主:

會唔會係資優呀?資優都有機會上堂唔專心,因為課堂教嘅嘢佢覺得已經識

taviatsui 發表於 17-11-16 21:28
會唔會係資優呀?資優都有機會上堂唔專心,因為課堂教嘅嘢佢覺得已經識
...

有朋友講過, 但我唔知資優係點... 仔算聰明, 記性好好, 大多講一次就明白, 喜歡睇書, 喜歡問天馬行空的問題, 人性急, ... 其實資優仲有咩特徵?

Miffy_Joey 發表於 17-11-17 08:18
有朋友講過, 但我唔知資優係點... 仔算聰明, 記性好好, 大多講一次就明白, 喜歡睇書, 喜歡問天馬行空的問 ...

go to do an assessment then will know
‹ 上一主題|下一主題