用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀IB 學校是否日後去外國升學係必然選擇? ...
go

讀IB 學校是否日後去外國升學係必然選擇?   [複製鏈接]

小兒(K1)非常活潑、坐唔定,但醒目!傳統教育我怕唔太啱佢,想考慮IB 學校,但我地只是普通小小中產,有沒有平民些又不俗既IB 學校推介?(小學/幼稚園),IB 既唯一出路是否出國?在港升學是否很困難?million thx!
   12    0    0    0

IB係外國學制, 如果讀IB多數都係去外國讀啦, 考返本地大學唔係唔得, 不過係難過讀本地學制好多, 一來函接難, 二來IB考本地大學只可以經non-jupas, 學額少好多,

升本地大學唔係大問題,NON-JAPUS位少D,但亦少人爭,係米難入左都好難講。
問題係讀IB既學校都唔平,少量平既直資又幾千人爭。
而且讀IB既同學仔個個都係諗住外國升學,討論緊去英美定澳加,你一心本地升學既係異數,怕唔怕小朋友自卑先?

honick 發表於 17-11-4 23:52
小兒(K1)非常活潑、坐唔定,但醒目!傳統教育我怕唔太啱佢,想考慮IB 學校,但我地只是普通小小中產,有沒 ...

讀IB 一樣有人香港升學,不用諗太多。你個仔只K1,不如你到考小一嘅時候,考到IB學校再想。其實全IB嘅唔多,即係有唔少只係尾2年IBDP。你想平d嘅可研究真道蔡繼有啟思。或者直接ESF上 (中文差)。不過K1小朋友太細,未必一定要而家決定讀IB學校,你可以研究下直資學校中無咁傳統嘅學校先。在這裡爬下文先吧。

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先搞清你要IB定上到高中有IB揀嘅學校

因為小學都行IB得啓思同國際學校
而高中有IB嘅選擇相對平好多!
e.g. DB, logos, CKY,
或者會唔會考慮DSE成績唔錯又活動d嘅港大同?

其實醒嘅又活潑嘅男孩好多,佢地無去哂讀IB,都生存到
恐龍家

ellishoyc 發表於 17-11-5 00:18
IB係外國學制, 如果讀IB多數都係去外國讀啦, 考返本地大學唔係唔得, 不過係難過讀本地學制好多, 一來函接難 ...

考 IB 的不是大部份去外國升學,而且經 Non JUPUS 入本地三大亦不難。以我所知,SPCC 及DBS 有 DSE 及 IB,對打算本地升大學的學生,IB 都是更受歡迎。

RunningPig 發表於 17-11-5 09:42
考 IB 的不是大部份去外國升學,而且經 Non JUPUS 入本地三大亦不難。以我所知,SPCC 及DBS 有 DSE 及 IB ...
認同。近年我聽講,本地大學都要睇IB,我唔知道係咪妳講既呢個意思。因為我小朋友經歷梗考小一,真係霖唔到太多。要等距定佐邊間小學再睇距是否適合先知道要點做。

回覆樓主:

不過近年越來越多non jupas入本地大學,競爭也越來越大

cwmmike 發表於 17-11-5 00:36
升本地大學唔係大問題,NON-JAPUS位少D,但亦少人爭,係米難入左都好難講。
問題係讀IB既學校都唔平,少量 ...

點会自卑,IB成績好才有機會入本地大學,特別入三大

RunningPig 發表於 17-11-5 09:42
考 IB 的不是大部份去外國升學,而且經 Non JUPUS 入本地三大亦不難。以我所知,SPCC 及DBS 有 DSE 及 IB ...

其實係咪可以咁早定讀IB?

你講果幾間學校,第一佢哋D 學生多數有條件去國外,第二平均分40以上。 當然NJ 入本地大學唔係問題。

但而家考小就決定一條一去難返既路,實在有D 冒險。

honick 發表於 17-11-4 23:52
小兒(K1)非常活潑、坐唔定,但醒目!傳統教育我怕唔太啱佢,想考慮IB 學校,但我地只是普通小小中產,有沒 ...

幾錢算平民。

最平IB SCHOOL 應係 LOGOS

retriever 發表於 17-11-5 15:13

你講果幾間學校,第一佢哋D 學生多數有條件去國外,第二平均分40以上。 當然NJ ...

我對IB唔了解。但IB來到香港,給我的感覺是,儘管學校唔填鴨,用IB課程,但去到最終,學生仍然都係要鬥高分。其實這是否IB的原意?

retriever 發表於 17-11-5 15:13

你講果幾間學校,第一佢哋D 學生多數有條件去國外,第二平均分40以上。 當然NJ ...

我贊成升小就唸 IB 有D早,我只是澄清一些不了解 IB 的人對 IB 的誤解。

tkinwong 發表於 17-11-5 15:59
我對IB唔了解。但IB來到香港,給我的感覺是,儘管學校唔填鴨,用IB課程,但去到最終,學生仍然都係要鬥高 ...

全球的所有的公開試,我唸唔到邊個唔係鬥高分。

RunningPig 發表於 17-11-5 16:45

我諗有若干家長㨂IB, 可能覺得IB無DSE咁大讀書壓力。

tkinwong 發表於 17-11-5 17:44
我諗有若干家長㨂IB, 可能覺得IB無DSE咁大讀書壓力。

所有公開試都会有压力,我自己選IB因認同它理念,個人認為IB 以探索為本,原則上適合所有孩子,那個孩子無好奇心? 但不一定每個讀得好,公開考試取高分,任何平台也有這情況,但相信孩子若認真學習,所得skills日後定可用得着

poonseelai 發表於 17-11-5 17:54
所有公開試都会有压力,我自己選IB因認同它理念,個人認為IB 以探索為本,原則上適合所有孩子,那個孩子無 ...
如果唔瞭解 IB 課程而盲目去讀, 後結果可能係適得其反.

現實中, 讀 IB 考IBDP 既家長, 大部份目標都係非本地大學.

願意花至少 1X萬 讀兩年 IBDP既家長, 大部份目光亦不只會係入讀本地大學咁簡單 (如果係本地大學, 基本上目標係3大既頂級科目)

如一心只想入讀本地大學, 其實最簡單直接, 始炵係考DSE

IBDP雖然國際試, 但如要入英美既大學, 仍有其他學制係當地認可性更高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

RunningPig 發表於 17-11-5 16:45

全球既考試都係鬥高分,係香港讀IB,最終唔高分既仍然係要放洋~~~

回覆樓主

若果我仔keep 住咁活潑好動(已經有老師投訴)、咁活動教學或行IB 既學校是否會比傳統學校更啱佢?有冇過來人家長比些意見?thx

回覆 honick 的帖子

自己係老師投訴常客,讀咁多年學校就畀人投訴咁多年。
行 IB 學校未必代表接受「曳」學生程度高,讀傳統學校的話,的確需要訓練仔仔自控能力/家長容忍投訴程度高(仔仔成績好,你又唔太介意老師偶爾投訴的話,傳統學校其實都 OK)。學校冇 IB 都未必代表間學校唔適合你,好似港同咁,我知道呢間學校對活躍好動學生都幾包容扶持,行 DSE 制度得黎成績都唔錯。依家先 K1,都未算定性,仲有好多變數,又或者讀讀下發現 IB 其實未必適合仔仔。IB 未必比 DSE 容易/壓力少/易高分/易入本地大學(兩者各有利弊),而且要有心理準備條數目唔少野,需要家庭有信心負擔得起,能力足夠供仔仔去外國讀大學。
‹ 上一主題|下一主題