用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小有語境,但課程唔太谷?
樓主: wcyjessica
go

邊間私小有語境,但課程唔太谷?  

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-11-7 23:00
回覆 virgokaren 的帖子

我定義嘅「谷」係本身學生程度未必夠班,而學校又教得非常快,測驗功課非常多而深 ...
同2線小學只差1年程度?你未免太睇小dgjs班妹妹啦

回覆 bobbob 的帖子

我漏左「至少」
既然拔萃自己揀卒,個個都有返咁上下,就無謂教咁淺。

Duffy727 發表於 17-11-4 05:59
你講的語境即是全英語?只是英文普通話不講廣東話?

是英語及普通話,希望老師都只會用這2種語言同學生溝通

momama 發表於 17-11-4 08:31
其實語境有幾重要?

我覺得好重要

....

Joannemami 發表於 17-11-6 22:58
我對聖瑪加利呢個學校好有興趣。可以分享多點嗎?例如老師質數,教學理念。我個女好怕羞,我擔心interview ...

我都想知。

1998Ruby1998 發表於 17-11-6 08:09
回覆 retriever 的帖子

相比起某些私小,女拔課程真係唔谷,不過入到先算。 ...

wcyjessica 發表於 17-11-8 19:08
是英語及普通話,希望老師都只會用這2種語言同學生溝通

咁你可以去看看 YMCA Christian school,佢的語境只有英語及普通話。

1998Ruby1998 發表於 17-11-7 23:00
回覆 virgokaren 的帖子

我定義嘅「谷」係本身學生程度未必夠班,而學校又教得非常快,測驗功課非常多而深 ...

好有興趣知,除左你教過果位補習妹妹外,你何以得知女拔小生位位都有超2年程度,面對課程輕鬆學習呢?而可以完全否定左‘谷’並不存在~~~

蔡繼有

virgokaren 發表於 17-11-9 09:07

咁你可以去看看 YMCA Christian school,佢的語境只有英 ...
想確認一下, YMCA係咪無呈分既呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-9 11:21

請問一般升乜中學?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 17-11-9 12:20
請問一般升乜中學?
呢間都未有小六畢業生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

因為我唔止認識我果位補習妹妹,佢地都應付得唔錯,考全級中下游近尾果個都明顯叻過我其他二線頭小二小三嘅小朋友,班二線小朋友有幾個考頭全級幾名。仲有一兩個高小 DG,同我自己母校同齡比,完全係唔同層次。
我上面都冇講「位位」有二年級程度,不過學校自己親自揀卒,學習能力同程度唔會差太遠。既然大部份同學都已經有二年級嘅能力,再教一二年級嘅課程都冇意思。DG 英文課程進度係同外面二線學校嘅三年級近似(Reading 另計),其他科都係跟大隊,係得數學係稍稍教快 d。或許你定義嘅「谷」與我唔一樣。

1998Ruby1998 發表於 17-11-9 12:39

因為我唔止認識我果位補習妹妹,佢地都應付得唔錯,考全級中下游近尾果個都明顯叻過我 ...

咁又有D奇,話當年,我地讀所謂學券幼稚園,考入DGJS果位不旦無超前2年,依佢地程度又好happy,真係唔覺當年已超前2年,反為,我小朋友2年都係傑出學生,除非我小朋友都係超前2年。

話事話,你係咪講緊DGJS ? ~~~

mcl203 發表於 17-11-9 12:45
咁又有D奇,話當年,我地讀所謂學券幼稚園,考入DGJS果位不旦無超前2年,依佢地程度又好happy,真係唔覺當 ...

可能唔係程度超兩年,係副偈超兩年。

retriever 發表於 17-11-9 12:52
可能唔係程度超兩年,係副偈超兩年。

佢都未答我超前2年有乜用,學校反正都唔考,除非超前2年可以爆分去到150分啦,超前又唔一定考卷岩晒。

話事話,DGJS都有D普通偈,又點去同D高2級既超級跑車同場競技,唔谷盡見唔到尾燈,咪又係靠谷~~~

當年係幾耐之前?我個當年同依家小朋友比,最叻果個都唔及依家同齡考中上。¯\_(ツ)_/¯

1998Ruby1998 發表於 17-11-9 12:59

當年係幾耐之前?我個當年同依家小朋友比,最叻果個都唔及依家同齡考中上。¯\_(ツ)_/ ...

E, 又識多D,何以見得今年勝舊年,分享多D~~~

hkpapa852 發表於 17-11-9 11:21

係,主要佢只得中文和數是跟香港課程。
其他跟英國的。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]