用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學各級名列第一的學生中,有4人來自附小 ...
樓主: Arabellahk
go

協恩中學各級名列第一的學生中,有4人來自附小  

cloudcloudrobot 發表於 17-11-14 08:51
人地中學部已經講到明唔會再預留學位比小學部,講到咁白,點解仲會有人存有幻想?🤔 ...
雖然不會預留學位,但不代表不會錄取小學部學生,我估計頭50名學生要考返入協中應該唔係難事,小學部始終有少少天時地利人和。

lovekitty2004 發表於 17-11-14 10:59
雖然不會預留學位,但不代表不會錄取小學部學生,我估計頭50名學生要考返入協中應該唔係難事,小學部始終有 ...

估計冇收咁多頭50名學生,之前有家長分析收頭20名到

lovekitty2004 發表於 17-11-14 10:59
雖然不會預留學位,但不代表不會錄取小學部學生,我估計頭50名學生要考返入協中應該唔係難事,小學部始終有 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3544312&pid=45311008&fromuid=458214

回覆 HM168 的帖子

同意!協小六全级才9x人,以往要收8x也嫌多!如果只是再要少3x,那不用轉直資,仲要捱七年過渡期啦!
我估計係,頭10較安全!20-30以成績加技能考慮即等同收其他強校街外生差不多

mother904    發表於 17-11-14 12:58

回覆 Yanamami 的帖子

Yes! 人家2nd 後一樣快速通知結果!乾淨俐落

alanchan11 發表於 17-11-13 22:12
我估計斷龍只是想篩走邊緣人,唔會完全嫌棄自己女。
睇到咁復雜做乜,收好既學生嚟出好成績. 人之常情.

知道出面大把好嘢慕名而嚟, 但因種種原因要先收啲唔夠班既, 學校其實真係好無奈.

50太樂觀啦,如果協中收其他學校是級10以內,估計協小也差不多,加埋人情分,俾到30名好盡了。

mother904 發表於 17-11-14 13:02
50太樂觀啦,如果協中收其他學校是級10以內,估計協小也差不多,加埋人情分,俾到30名好盡了。

...
但其他學校級10未必適應到協中教法:唔好旨意老師好仔細咁教書, 好多老師上堂只係提綱挈領咁講書, 有啲甚至只係照讀一次.
協中功課算好少, 要成績中游或以上, 一係學生本身緊張學業, 會自己諗辦法讀好書, 例如自動温習甚至自學; 一係家長好緊張子女學業, 好似小五小六嗰陣咁谷個女而個女又肯配合,

(利申:小女讀緊中二, 協小嗰陣係C GRADE (約40-60名), 中一大約都係中游 (80-100之間), 可能因為協小都已經係採用類似教法, 從來讀書都係靠自己.  佢話有唔少外來生喺小學級10內, 中一,二要上enhancement; 亦有部份只係科英文好, 中文唔合格, 其他科都不怎麼樣.)

YolandaTam 發表於 17-11-14 13:31
但其他學校級10未必適應到協中教法:唔好旨意老師好仔細咁教書, 好多老師上堂只係提綱挈領咁講書, 有啲甚至 ...

咁都要同學入左去先知岩唔岩自己,而且很多中學的老師都是這樣授課的,所以這未必會打擊其他同學入讀協中的意慾。
學校如果一早明白協小的好處,就唔駛搞咁多野脫龍。

協中行得呢一步,應該係想同神校爭學生,至於爭唔爭到,睇佢點做啦
我自己睇法,是協中近年DSE成績都唔錯,呢班學生都係未轉直資前由小學部升上去,協中其實如果可以著力栽培自己班女更好

bettyay 發表於 17-11-14 11:58
回覆 HM168 的帖子

同意!協小六全级才9x人,以往要收8x也嫌多!如果只是再要少3x,那不用轉直資,仲要捱 ...

如果真係只收30幾個協小學生,甘仲咩仲要班協小去中學到interview?吾洗in啦

但其他學校級10未必適應到協中教法:唔好旨意老師好仔細咁教書, 好多老師上堂只係提綱挈領咁講書, 有啲甚至 ...

今年C Grade妹妹,九成九都入唔返中學部,真替她們擔心

醒目開學勳章

其實好多中學的老師都是這樣授課。阿女的小學同學升讀其他中學,都是功課不多,學校主張自主學習 ,想成績好,好多野都要自學/揾方法去溫書

回覆 kimberlybaby 的帖子

因為要一視同仁!協中已說學額全開放!即要公平地對街外生和協小生!就算協小級一要報協中,我估仍然要跟程序interview!
但其實有無已經onlist 「收硬」!外人當然無法得知

亦因為協中是全in! 無論你band 幾都可入表,街外人得,自然協小也可以!但最後能否入2nd interview, 可能又係一早預算了

enhancement應該有分拔尖/補底。精英班的同學都有上enhancement

bettyay 發表於 17-11-14 14:55
回覆 kimberlybaby 的帖子

因為要一視同仁!協中已說學額全開放!即要公平地對街外生和協小生!就算協小級 ...

如果由考小學開始到今時今日要升都未明白, 考直資/私立中學, 學校收唔收你其實都只係黑箱作業

仲好天真以為點點點一定入到呢....... 只能送兩個字: Good luck!

bettyay    發表於 17-11-14 15:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tonyip 發表於 17-11-14 15:12
enhancement應該有分拔尖/補底。精英班的同學都有上enhancement

嗰啲同學嗰科排名 D, 小女唔識上拔尖嘅同學。而佢哋上嘅係暑期 enhancement, 校方話係 for less able students.

回覆 hkpapa852 的帖子

我好明白喎

hkpapa852    發表於 17-11-14 17:13

hkpapa852 發表於 17-11-14 15:14
如果由考小學開始到今時今日要升都未明白, 考直資/私立中學, 學校收唔收你其實都只係黑箱作業

仲好天真以 ...

我成日同啲朋友講:所謂開放學額,協小嗰屆勁嘅,收晒100%又何妨,嗰屆差嘅,1個都唔收都唔奇。

bettyay    發表於 17-11-14 15:49

YolandaTam 發表於 17-11-14 15:19

嗰啲同學嗰科排名 D, 小女唔識上拔尖嘅同學。而佢哋上 ...
佢地唔係暑假上堂,而係平時放學後上 enhancement

YolandaTam 發表於 17-11-14 15:44
我成日同啲朋友講:所謂開放學額,協小嗰屆勁嘅,收晒100%又何妨,嗰屆差嘅,1個都唔收都唔奇。
...
你最睇得透