用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學各級名列第一的學生中,有4人來自附小 ...
樓主: Arabellahk
go

協恩中學各級名列第一的學生中,有4人來自附小   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-11-13 09:31
當年同学仔派不到心儀中学(但已係好好1A校)去叩门我女果间,in完收左,夜晚去食飯慶祝之时收到叫第日去3rd  ...
坦白講,我個人唔係咁中意學校咁樣對學生,收就收,唔收就講清楚,成日當人地係大後備,十二歲小女生心理上未必識得面對

os_ecu 發表於 17-11-13 09:03
個人覺得叩門睇成績真係一個 "優點" , 去到尾都唔係跟成績去揀好既而去睇個學生之前有無 "誠意" ? 係自己搵 ...
是否hard sell見仁見智,我只係感覺到佢十分積極爭取優質學生,但對其他學生有時太殘忍,唧牙膏出offer,搞足人地大半年,個心七上八落

mother904 發表於 17-11-13 09:55
坦白講,我個人唔係咁中意學校咁樣對學生,收就收,唔收就講清楚,成日當人地係大後備,十二歲小女生心理上 ...

同意~收就收,唔收就拉倒~~唔好拉住人後腿……當然,总有人心儀到你开学call佢都会轉校~
HY無疑係好学校,学生質素高,不过呢个收生程序的確令我扣佢分……唔舒服~或者我係个性急人,潚潚洒洒慣,唔喜欢藕斷絲連。

bettyay    發表於 17-11-14 11:58

Arabellahk 發表於 17-11-3 17:33
協恩中學各級名列第一的學生中,有4人來自附小,是何原因?
會不會和招收的外校學生的生源有關
...
有四人來自附小有咩問題?

alanchan11 發表於 17-11-13 20:50
有四人來自附小有咩問題?
意思係……中-至中六六个級-中有四个來自協小,禁做乜協中禁偏心街外精英,而嫌棄自己女~

Yanamami 發表於 17-11-13 10:07
同意~收就收,唔收就拉倒~~唔好拉住人後腿……當然,总有人心儀到你开学call佢都会轉校~
HY無疑係好学校, ...

去年已經改善了很多。

Yanamami 發表於 17-11-13 07:24
HY請人去2nd in既方式(以前)係挤牙膏式,叫左-批,如有人晤去或take左其他offer, 就又係果list再揀人去… ...

我唔覺係咁喎,14/1 second in. 23/1就收電話有offer可以去交留位費。 交費時見書記手上個list最少5-60人。計埋聽聞之前已直入的運動精英15-20人,其實已差不多收了大部分。我睇已經冇3rd in. 牙膏主要是靠人放棄學位。
Second in 時,副校講得好清楚,400揀100, 1, 2 及4 月分批出結果。佢仲話以往 in 400人,當中200幾人係收得嘅,但要再計分考慮成績、1st in及rank order, 先至出結果。

Bluegene 發表於 17-11-13 21:49
我唔覺係咁喎,14/1 second in. 23/1就收電話有offer可以去交留位費。 交費時見書記手上個list最少5-60人 ...

禁上年一定係改善左~Good! 前年家長仲係好忐忑……
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3211173&extra=&ordertype=2

Yanamami 發表於 17-11-13 21:58
禁上年一定係改善左~Good! 前年家長仲係好忐忑……
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthrea ...
可能HY就係睇完你個post,之後決定改革面試收生程序

Yanamami 發表於 17-11-13 21:16
意思係……中-至中六六个級-中有四个來自協小,禁做乜協中禁偏心街外精英,而嫌棄自己女~ ...
我估計斷龍只是想篩走邊緣人,唔會完全嫌棄自己女。

Bluegene 發表於 17-11-13 22:11
可能HY就係睇完你個post,之後決定改革面試收生程序

禁我講左五年先改……其实果不入圍200人係收到reject letter定waiting呢?
好多时考直资就係希望早有著落,安心d唔洗受等既煎熬。否則要4月尾都未落定塵埃,同等多两个月放榜真係分别不大~死好多腦細胞~

Yanamami 發表於 17-11-13 22:14
禁我講左五年先改……其实果不入圍200人係收到reject letter定waiting呢? ...

400揀100,有300人冇入圍,我唔知300人會收乜。仲有其他千幾人係咪收reject。

alanchan11 發表於 17-11-13 22:12
我估計斷龍只是想篩走邊緣人,唔會完全嫌棄自己女。
人地中學部已經講到明唔會再預留學位比小學部,講到咁白,點解仲會有人存有幻想?🤔

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

首先只係部份人係咁諗,不代表全部.....

而且協中策略實在用心良苦,表面上是「脫龍」實則上是協助「協小學生成長」,

試想一下容易得來的東西多會不珍惜,

如此安排應該令到有能力的同學更上一層樓,

能力稍遜而明白其理者則會發奮努力, 爭取一席位

當學位得來不易, 明白一分耕耘, 一分收穫,

所以就算最後入不到協中, 去到那裡讀書也不忘這成長經歷,

得益的其實只是協小的同學們吧 !

nobody2018 發表於 17-11-14 09:17

嘩! 你呢番說話呢.... 令我諗起大台劇集既情節:

話說男演員A同女演員B原為情侶, 有一日男演員A同女演員B講: 我地分手啦! 分手其實係為咗妳好, 等妳搵一個更懂得珍惜妳, 更值得妳愛既人.

斷龍之後, 中小學一齊高歌, 只係曲目不同:

小學部: 你還愛我嗎?
中學部: 分手要狠!

Felix223    發表於 17-11-14 16:59
b3410    發表於 17-11-14 11:04
mother904    發表於 17-11-14 09:50
bettyay    發表於 17-11-14 09:37
cloudcloudrobot    發表於 17-11-14 09:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Bluegene 的帖子

我覺得還是換湯不換藥,擠牙膏式出offer, 其實沒變過!上年2nd in 說明只有兩段時間call人interview, 好似好DD咁!但今年又變回像以往由一月至三月隨時call!真的難為家長那段時間全天侯看住個電話同電郵

坦白講,入協小唔係睇住個協中位,入來做乜?34網講谷講出路好的小學,大把選擇。我唔係協小用家,唔知協小谷唔谷,你有冇補充?
或者你講得啱,協中同協小分手,對協小可能係好事。但事實係,八成幾協小妹妹上協中的情況,已成歷史,可見將來亦唔會再發生

協小妹妹,加油呀!雖然大多數小學部妹妹上唔返中學部(冇直上呢個安排小一入學時一早已知),但KLN3大把好中學。家長亦要面對現實,不要存有任何幻想,務實面對,一味唱好絕對冇用

協小生係由同一辦學團體自P1培育的,成才與否,真係完全可以係路人甲式路過而已?~

bettyay 發表於 17-11-14 09:25
回覆 Bluegene 的帖子

我覺得還是換湯不換藥,擠牙膏式出offer, 其實沒變過!上年2nd in 說明只有兩段時間 ...
係~~我睇另一间全in既SPCS, 係特定某日公佈2nd in名单,你唔好理个list係咪校方早已心裏有数,但公佈左就-目了然,有得2nd in就有,無就係rejected. 唔洗再call学校、唔洗再心存希望,乾淨俐落。

由衷之言, 人之常情, 日有所思,夜有所夢,  起床白天可再繼續造白日夢。
若小孩在造白日夢還沒有機會認識到自己為何會在「此」而不在「彼」,

一些大人製造讓小孩成長的機會

然而另一些大人卻否定這種機會又認為前者做法反會傷害小孩

這種惡性循環就不斷重演

小孩最終是「大人」, 所以是教育小孩面對現實和真相?

還是教育「怨懟」或投訴呢?
‹ 上一主題|下一主題