用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院(東九龍)課堂體驗
樓主: elbar
go

匯基書院(東九龍)課堂體驗  

回覆 s583057a 的帖子

我覺得只要你不大抗拒別人向你傳福音就可以了,我兒子仍有同學未信主,但依然讀得很開心,

回覆樓主:

多謝你地比我嘅意見,我諗要再諗下先。

hkpapa852 發表於 17-11-7 12:47
其實匯基東九係咪女生多過男生呢? 我見佢既文科成績普遍好過理科..... 理科成績, 部份4+連全港平均都不如.. ...

哈!哈! 前日星期六匯基 Open Day 及簡介會自己同C6 都有返學校支持吓及幫好友交申請表, 係下午嗰簡介會度校長講, 今年截當日簡介會開始前破歷史新高超過1,500份申請表, 但最後截止日期係明天(2018年1月16日星期二), 咁即係申請人數仲會有增加, 今年係第二年學童上升, 競爭真係相當大.

係下午簡介會, 有人真係問校長2017年DSE 理科 Phy, Chem...L4 / L5 低過全港 average. 嘻! 校長亦相當坦白承認呢點, 佢解釋點解. 佢當時係簡介會講因為匯基嘅學生語文係比較好, 佢又講到有學術研究證明語文好係文科比較好啲, 理科弱啲.

UCCKE 2017 DSE Results: http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2017/07/UCCKE2017DSE_Results.pdf
P.S.最後有19xxS1申請

加力e媽媽 發表於 17-11-9 18:55
回覆 s583057a 的帖子

我覺得只要你不大抗拒別人向你傳福音就可以了,我兒子仍有同學未信主,但依然讀得很開 ...
我上咗十幾年聖經堂, 唔好話聖經, 我當年中六都要上體育, 我同阿女最曾體育堂, 但都一定要上到中六, 我哋咪仲無奈, 無得drop的。

yyyyan 發表於 17-11-7 11:56
請問
1.學校的宗教是必修科目嗎?如是的話,需要考試/計考試分嗎?
2.音樂科的弦樂器也是要考試/計分的嗎?如果孩子在音樂上無天份,是否「拉牛上樹」了呢?
望在讀家長幫手解答一下以上問題,謝謝!

"2.音樂科的弦樂器也是要考試/計分的嗎?如果孩子在音樂上無天份,是否「拉牛上樹」了呢?"

補充少少, 我女體育強, 音樂天份麻麻地, 拉中提琴都係考入到匯基先至人生第一次開始學, 第一學期音樂唔合格呢!阿女派成績表後講因為第一學期有一份音樂功課無交所以唔合格. (我另加小女拉琴係屋企從無練習, 音樂唔合格都預咗了)如您擔心小朋友音樂「拉牛上樹」, 唔怕, 有我女同您小朋友"同行"

小時了了 發表於 18-1-15 09:21
"2.音樂科的弦樂器也是要考試/計分的嗎?如果孩子在音樂上無天份,是否「拉牛上樹」了呢?"

補充少少,  ...

多謝你的分享呀我星期六早上聽了簡介會,十分欣賞校長的誠懇和幽默。對於學校的教學理念貫徹始終,俗d講「明買明賣」,多次聲明叫家長考慮清楚送仔女入此學會被傳教,所以選得此校的家長應該認同/明白學校的立場。

剛星期六都帶了阿女去參觀簡介會及開放日,校長開宗明義講到以基督教的理念去教育小朋友,而且著重全人教育,雖然家住得遠,學校對於我地係好吊腳,聽完之後(加上阿女聽到有得住宿舍),我同阿女都好鍾意。
點知咁啱同舊學食飯時傾開依間學校,佢就分享她認識兩個朋友的女兒不好的經歷。女兒A入讀中一後由乖乖女變得很頑劣,而女兒B就被同學欺凌變得好怕返學。
我不知這兩小朋友的情況會不會純粹因為學校而導致,可能亦只是個別事件或其他因素,但聽落就令人有點卻步。阿女下年先報學校,但都想從這學校學生及家長中多了解學校
想問此學校校風如何? 學生的品行如何?
會否給學生太大自由度而令學生沒有紀律,喜歡挑戰老師?
謝謝!

回覆 sinbb 的帖子

你好, 唔好意思,btw 問下,咁請問最後你兩個朋友女兒情況點樣?學校點樣協助校園欺凌事件?有冇轉校?因我女兒都有報呢間, 13日開放日我們都有去,實在太多人,冇乜詳細觀察到。

只知她朋友為女兒A安排轉校,而女兒B無轉校繼續讀,但詳情不太清楚

sinbb 發表於 18-1-15 16:29
只知她朋友為女兒A安排轉校,而女兒B無轉校繼續讀,但詳情不太清楚
Thx!

想問一問匯基係咪冇家政堂?

sinbb 發表於 18-1-15 12:08
剛星期六都帶了阿女去參觀簡介會及開放日,校長開宗明義講到以基督教的理念去教育小朋友,而且著重全人教育 ...

我小朋友今年在滙基讀中一,分享下這幾個月的感受,剛開始小兒未能適應新校的學習還有一班新同學,放學回家總會有些 埋怨學校和同學,但我會話佢知中學跟小學完全不同,需要時間去適應,家人會在背后支持你,其實要小朋友去上學還要佢自己去學習抗逆力,反事有順境和逆境他們都要面對,不用過分保護,第一學期小兒成績極差,老師说這樣要留班的,之后我們一家人檢討問題出在哪裡,找出來一同解決,現在小兒開始慢慢適應,其望第二學期有好表現,這校絕對有愛心,我會支持學校。

tracy1972    發表於 18-1-16 17:00
小時了了    發表於 18-1-16 11:20

回覆 homan911 的帖子

你的分享! 希望你仔仔盡快適應過來

想問, 整乖及純?嚴謹還是好 free hand 給小朋友自由發揮?

小兒目前讀中一。學校校長老師都好好。我和仔仔分享如果有不開心的事。他會找誰。他說會找學校牧師還有副班主任。可談心事。學生也純樸。校長有和家長早餐時間。有任何問題可在那時提出。另外有和老師hapoy hour.和老師交流

小時了了    發表於 18-1-16 11:32

學校的牧師好好。在青春期如小朋友遇到問題會找他們。我很放心

tracy1972 發表於 18-1-16 11:08
小兒目前讀中一。學校校長老師都好好。我和仔仔分享如果有不開心的事。他會找誰。他說會找學校牧師還有副班主任。可談心事。學生也純樸。校長有和家長早餐時間。有任何問題可在那時提出。另外有和老師hapoy hour.和老師交流
如我無記錯, tracy1972 舊年 SSC 同匯基都收咗您仔仔, 最後您選了匯基. 真心替您開心見您分享仔仔係學校生活咁正面

是呀!小時了了好記性

回覆 tracy1972 的帖子

ssc同匯基如1c學生考入機會大不大?

chanwendy 發表於 18-1-15 18:22
想問一問匯基係咪冇家政堂?
冇家政堂

sinbb 發表於 18-1-16 10:30
回覆 homan911 的帖子

跟學校老師溝通過出席過幾次活動, 覺得老師處理各方面事情比較靈活,不太黑板,不太過都有些自由道,我唔敢講所有同學仔都好好,但校內氣氛算融洽。