用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院(東九龍)課堂體驗
樓主: elbar
go

匯基書院(東九龍)課堂體驗  

The school has provided semi-boarding experience for all S.1 students since September, 2009. Boarders leave the dorm on Friday after school and return on Sunday or the last day of holiday.

If there are vacancies, S.2 – S.6 students could also apply to live in the dormitory.

即s2開始可以申請寄宿????

subb 發表於 17-11-6 14:57
即係寄宿 ???  全校學生也要??? ...去搵下details 先....

全部中一生必須要寄宿, 唔係同一時間一齊, 係分3批.

例如:
2017年10月    至11月    (2個月): 1_班
2017年12月    至  3月中(3個月): 1_& 1_班
2018年  3月中至  5月中(3個月): 1_& 1_班

小時了了 發表於 17-11-6 12:51
真嘅, 中一開學時要 C6 係咁開支票買呢樣嗰樣令到 C6 有少少脾氣 (利申: 我哋係草根階層, 並唔係中產人士, ...
都.......真係唔少錢喎..........

little_yolky 發表於 17-11-6 16:32
都.......真係唔少錢喎..........

因為中一新生, 要買新校服 (夏季, 冬季, 運動服, 褸...), 中學新書包, 返學鞋, 返學運動鞋..呢啲又係$$. 恆常嘅書簿費又幾千..... 中一生開學好似倒水咁倒

小時了了 發表於 17-11-6 15:21
全部中一生必須要寄宿, 唔係同一時間一齊, 係分3批.
THX!

小時了了 發表於 17-11-6 16:47
因為中一新生, 要買新校服 (夏季, 冬季, 運動服, 褸...), 中學新書包, 返學鞋, 返學運動鞋..呢啲又係$$.  ...
其實小一都已經倒過一次水喇唔知入大學如何

小時了了    發表於 17-11-7 14:02

小時了了 發表於 17-11-6 16:47
因為中一新生, 要買新校服 (夏季, 冬季, 運動服, 褸...), 中學新書包, 返學鞋, 返學運動鞋..呢啲又係$$.  ...
點解.....規定人家要學小提琴..............

little_yolky 發表於 17-11-6 17:23
點解.....規定人家要學小提琴..............
好似, St Mary, GH 都話一定要學一種樂器....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-6 17:26
好似, St Mary, GH 都話一定要學一種樂器....
學樂器我哋有丫, 但點解一定要學小提琴..........

可惜太遠,坐巴士要45分鐘,再轉小巴或行上去。
仲 要規定學樂器,可剔除了

little_yolky 發表於 17-11-6 17:40
學樂器我哋有丫, 但點解一定要學小提琴..........

我講得唔清楚,中一至中三音樂堂上面,學生係呢3年會學一種樂器---1)小提琴 或 2)中提琴 或 3)大提琴 或 4)低音大提琴
我原本幫阿女選小提琴,開學後上第一堂音樂堂時老師話太多同學選小提琴,希望原本選小提琴嘅同學有人自願拉其他,我女自願轉去拉中提琴

小時了了 發表於 17-11-6 20:02
我講得唔清楚,中一至中三音樂堂上面,學生係呢3年會學一種樂器---1)小提琴 或 2)中提琴 或 3)大提琴 或 4 ...

請問音樂堂要學1-4其中一項, 咁要唔要額外收費?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-11-6 20:14
請問音樂堂要學1-4其中一項, 咁要唔要額外收費?

不用,音樂老師教

補充少少,如果同學最後被安排拉小提琴或中提琴,呢兩樣樂器要自己買及帶返學上音樂堂。大提琴及低音大提琴學校提供學生唔洗買

小時了了 發表於 17-11-6 20:51
不用,音樂老師教
補充少少,如果同學最後被安排拉小提琴或中提琴,呢兩樣樂器要自己買及帶返學上音樂堂。 ...

謝謝解答
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實我唔介意學校規定要學一種樂器, 但規定一定係係弦樂就好似唔係咁好, 點解只可以係弦樂, 點解唔可以係管樂?

醒目開學勳章

chanwendy 發表於 17-11-7 10:15
其實我唔介意學校規定要學一種樂器, 但規定一定係係弦樂就好似唔係咁好, 點解只可以係弦樂, 點解唔可以係管 ...

我個女唔鐘意樂器,所以都係睇來無胃要去報此間

chanwendy 發表於 17-11-7 10:15
其實我唔介意學校規定要學一種樂器, 但規定一定係係弦樂就好似唔係咁好, 點解只可以係弦樂, 點解唔可以係管 ...

嘻!嘻! 點解只可以係弦樂, 點解唔可以係管樂 / 管弦樂 / 中樂 ...

當有管樂時, 點解無弦樂, 點解無管弦樂.....

當有管弦樂時, 點解唔可以唔學......

當無野學時, 又可能問俾咗學費點解咩野都無得學......

家長無需太介懷學校嘅選擇安排. 如果接受到嘅即管報考下, 若然未能接受仲有好多好官/津/直資/私校呢! 梗有一間最啱家長及小朋友學習及成長. 加油啊家長!

seavl 發表於 17-11-7 10:34
我個女唔鐘意樂器,所以都係睇來無胃要去報此間
呢間唔啱, 梗有一間合適您女女嘅學校. 加油啊家長, 慢慢搵, 搵到最啱您女女成長嘅學校

小時了了 發表於 17-11-7 10:55
嘻!嘻! 點解只可以係弦樂, 點解唔可以係管樂 / 管弦樂 / 中樂 ...

當有管樂時, 點解無弦樂, 點解無管弦樂 ...
是音樂常規課程? 定係課外活動?

celiamum 發表於 17-11-6 12:34
想請問匯基除了學費, 還有其他哪些費用?
因為昨日去簡介會, 有個中一學生同我地講, 小組做PROJECT 要學生自 ...

仲有一樣野, 因為要住宿, 家長要自備床單, 枕頭單, 被單, 被丶枕頭等.冬天, 聽其他家長講學校係山冬天好凍, 自備羽絨被係基本. 我自己因為阿女住Dorm, 9月淡季及大減時買咗新嘅羽絨被, 床單, 枕頭單等, 又唔見

P.S. 我問過讀赤柱聖士提反嘅教友, 赤柱聖士提反住宿學校有晒床單, 枕頭單, 被, 枕頭,...唔洗家長自備, 但冬天家長都係要加被自己帶入Dorm, 赤柱冬天都凍