用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院(東九龍)課堂體驗
樓主: elbar
go

匯基書院(東九龍)課堂體驗  

回覆 小時了了 的帖子

噢! 學下衣D基本技能都好,可惜!記得以前上家政堂覺得好開心

sinbb 發表於 18-1-15 12:08
剛星期六都帶了阿女去參觀簡介會及開放日,校長開宗明義講到以基督教的理念去教育小朋友,而且著重全人教育,雖然家住得遠,學校對於我地係好吊腳,聽完之後(加上阿女聽到有得住宿舍),我同阿女都好鍾意。
點知咁啱同舊學食飯時傾開依間學校,佢就分享她認識兩個朋友的女兒不好的經歷。女兒A入讀中一後由乖乖女變得很頑劣,而女兒B就被同學欺凌變得好怕返學。
我不知這兩小朋友的情況會不會純粹因為學校而導致,可能亦只是個別事件或其他因素,但聽落就令人有點卻步。阿女下年先報學校,但都想從這學校學生及家長中多了解學校想問此學校校風如何? 學生的品行如何?會否給學生太大自由度而令學生沒有紀律,喜歡挑戰老師?
謝謝!

嗯!我成日都用呢個例子 --------黃之鋒係阿女呢間學校嘅學兄!道聽塗說,當年黃之鋒攪"國民教育"時組織咗"學民思潮" (2011年5月29日,黃之鋒與同校同學林朗彥成立學生組織學民思潮) (香港眾志前身) 都係佢係匯基讀書時攪的。點止挑戰老師,更令到香港翻天覆地呢!

黃之鋒父憶子中學時 已在校內抗議 「他不易妥協」: "過往黃之鋒在晚上會和父母一起「食宵夜」,談到生活種種,其中一次最深刻印象,是黃之鋒中學時期和他分享因學校飯堂「太難食」,設立Facebook專頁抗議,最後要見校長,可說是兒子「第一次關注公共事務」。"

......咁!依家您會點諗間學校......

P.S. 當時校長雖然不是現任校長, 但當年好多老師仍然係度教。

回覆 sinbb 的帖子

我大囡五年前在Band 1 津校讀, 細囡今年在匯基(東九龍)讀中一。她們一樣有受欺凌,性情變得頑劣,沒有小學那麼聽話。欺凌-試過想插手處理,但都被她們拒絕,最後她們都自己處理了,並且當中找到志同道合的朋友。上星期細囡告訴我之前排擠並欺負她的兩個同學都變成了她的好友,她還分析了同學性格和過程給我聼。

至於性情變得頑劣,經過大囡的經驗後,我知道這是多數初中生必須經過的過程,只是父母懂不懂得和他們一起渡過。其實只要多些和她傾計,不要一味只叫她讀書,投訴她唔做功課練琴,多些認同諒解便會好些。

校風-都是一個社會的縮影,相信身體的傷害就不會有,但言語間的傷害是避免不了的。
品行-看上去多是醒目仔醒目女,知道喺學校有咩做得有咩唔做得。
自由度-唔覺得好自由,一返到學就收手機,住宿舍時都不可以用手機,全校都要留校食午餐。

Dfamily 發表於 18-1-19 12:05
我大囡五年前在Band 1 津校讀, 細囡今年在匯基(東九龍)讀中一。她們一樣有受欺凌,性情變得頑劣,沒有小學那麼聽話。欺凌-試過想插手處理,但都被她們拒絕,最後她們都自己處理了,並且當中找到志同道合的朋友。上星期細囡告訴我之前排擠並欺負她的兩個同學都變成了她的好友,她還分析了同學性格和過程給我聼。
至於性情變得頑劣,經過大囡的經驗後,我知道這是多數初中生必須經過的過程,只是父母懂不懂得和他們一起渡過。其實只要多些和她傾計,不要一味只叫她讀書,投訴她唔做功課練琴,多些認同諒解便會好些。
校風-都是一個社會的縮影,相信身體的傷害就不會有,但言語間的傷害是避免不了的。
品行-看上去多是醒目仔醒目女,知道喺學校有咩做得有咩唔做得。
自由度-唔覺得好自由,一返到學就收手機,住宿舍時都不可以用手機,全校都要留校食午餐。
JM & 囡囡可以從多方面去了解及排解, 唔容易啊  !

中學生, 青春期及反叛期, 暴風少年期, JM 同年輕人一齊係暴風中一起同行, 一齊經歷, 真心講唔容易.

我女同妳細女都係今年係匯基中一. 我女把口係小學時已經唔係省油燈 (駁嘴駁舌, 本性好公義成日幫同學出頭, 好多時佢會情不自禁代其他同學同老師理論). 因為呢把口, 佢高小時操行我真係擔心足3年好驚學校俾B-什或C, 咁咩野直資/自行唔洗報, 等大抽獎. 係小學, 因為佢把口佢受唔少苦頭, 成日俾老師罰抄罰企.....所以我當時搵直資係搵包容度大, 比較關愛嘅中學, 唔係只識用"罰"

阿女考入到匯基, 真係一山還有一山高.
1) 阿女平日同我傾偈時有講有同同學鬧架而佢竟然係處於下風嗰個.
2) 阿女又講同班同學有一個男仔係過度活躍要食藥的, 佢情緒控制唔到時會大發脾氣, 有次男同學攬住佢, 而另一位男同學攔開卻俾佢打咗一拳.
3) 阿女參加咗球隊校隊, 原本佢對其中一位 F3 師姐好似偶像咁崇拜佢, 而阿女好似小粉絲咁成日留意住師姐. 但阿女近排同我傾偈時講佢好崇拜嘅球隊師姐連同其他球隊高年班師姐杯葛佢 (唔知係咪師姐嫌阿女呢個小粉絲煩)
4) 阿女依家住緊宿舍, 佢4個同房同學都有好多爭執吵鬧, 其中一位同房同學最後阿爸阿媽同校長傾, 最後學校批准佢退宿. 佢間房同房氣氛及關係麻麻地, 唔和諧的

我好認同您 "校風-都是一個社會的縮影". 純個人意見, 邊度都有呢啲事, 只係我哋家長點樣同仔女去面對, 學校點處理.

我同女女同行及面對:
1) & 3)  阿女有同我講佢有唔開心, 我問佢有無好唔鍾意佢哋? 佢話咁又唔會, 咪同佢哋做 Hi 及 Bye 同學就算囉. 而阿女講呢堆唔啱玩咪同第二堆玩. 阿女依家同第二堆嘅球隊師姐勁 friend, 師姐又對阿女好好
4) 雖然阿女口口聲聲講同房相處麻麻地, 但每晚佢打電話返屋企時又聽到佢笑得好開心嘅喎. 每星期送佢去學校宿舍, 又見佢好開心咁同同學傾偈及玩喎.
2) 而 SEN 嘅同學仔, 我同佢講同學仔自己都唔想郁手郁腳, 佢控制唔到自己要食藥, 阿女要學包容, 就好似學校包容佢把口咁.

純我自己價值觀,睇法, 自己把尺量度及容忍度, 1) - 4) 我個人認為係年青人成長過程自己要去體驗, 面對及處理嘅成長歷程, 係生存技能, 係學人際關係, 唔覺係欺凌.

咁耐, 我係派成績表時見班主任及嗰次同校長早餐傾偈, 除此以外, 我無主動聯絡過班主任及校長傾有關阿女係學校嘅事情.

學校點處理:
對於中一新生家長, 匯基真係放咗好多關心及資源俾我哋.
1) 開學後有4次星期六嘅家長會, 分別詳細講解學校嘅 i) 教學; ii) 訓輔; iii) 課外活動; iv) 靈命成長/生命教育
2) 完咗4堂星期六家長會, 學校非常鼓勵家長報讀嘅 12堂 "家長學堂", 教家長如何與仔女去同行呢段暴風少年期 (如: 今個星期六呢堂係講 "性格如何影響管教/管教大不同"
3) 每隔 2至3 個月星期五晚有一次 Parent Teacher Happy Hour, 有校長分享最 update 學校資訊, 之後初中通常有正副班主任時間, 2位正副班主任會講吓班上同學嘅事情, 完後家長亦可同正副班主任傾自己仔女嘅事情.
4) 同校長有1次早餐傾計時間
5) 學校開學時, 有家長義工幫手聯繫, 每班都會有一個家長 whatsapp group, 大家係群組內互相吹水及支持
6) 當然有學校內嘅教會作為大家嘅支援.

所以, 青春期嘅少男少女, 無論家長及學校, 係要唔少心機, 耐性及愛心同佢哋同行.

Dfamily 發表於 18-1-19 12:05

我大囡五年前在Band 1 津校讀, 細囡今年在匯基(東九龍)讀中一。她們一樣有受欺凌,性 ...

請問匯基既老師係咪真係好關心學生?發生欺凌事件老師會點處理?

小時了了 發表於 18-1-19 14:51
JM & 囡囡可以從多方面去了解及排解, 唔容易啊  !

中學生, 青春期及反叛期, 暴風少年期, JM 同年輕 ...

請問你個女果班SEN既學生老師會點處理佢同同學相處架?

laiyuen 發表於 18-1-19 18:02
請問你個女果班SEN既學生老師會點處理佢同同學相處架?

唔好意思我唔係好知, 我無問過我女及班主任啊, 阿女又無咩點講, 只係閒談傾偈時講過一次呢個 case 咋喎

看到大家的分享對匯基有更多的了解非常感謝,阿仔今年收到面試信很想了解面試的內容是否可以再分享一些。謝謝各位

上星期匯基開始出第一輪 offer, 都想有多少少資料提供俾有興趣家長了解:

1) 學校有3個學期, 考3次試, 無測驗週, 全部測驗係平日上堂測 (即係學生平日係要溫習, 平日學習都唔會太hea)

2) 初中理科: Phy, Chem, Bio;  文科: History, 地理, 中史 ---- 老師專科專教, 理科& 文科分3個學期上堂分科教, 唔會初中時一次過讀十幾科咁辛苦
例如1A班
第一學期:  讀Bio + History;
第二學期:  讀Phy + 地理;
第三學期:  讀Chem + 中史

但隔離班1B班可能係
第一學期: 讀Chem + 中史;  
第二學期: 讀Bio + History ;
第三學期: 讀Phy + 地理

回覆 小時了了 的帖子

小時了了, 你永遠係一個好好嘅分享者, 你無私嘅分享, 令到我地哩班新用家更加了解學校嘅安排, 真的要非常感謝你~

小時了了    發表於 18-3-13 10:45
庭謙仔仔看世界 * 記住睇完我個板板,留個言俾我庭謙仔仔wor!:lalala:

回覆樓主:

好認同Teresa,真的多謝小時了了,讓我從家長角度認識學校,再次感激你無私嘅分享!

小時了了    發表於 18-3-13 15:52

回覆 s583057a 的帖子

又唔係呀,我小孩六年來都冇正識入教,依然讀得好開心,雖然小孩已經畢業了,但我比這間學校有85分!利申,我全家都不是基督徒

小時了了 發表於 18-3-13 09:22
上星期匯基開始出第一輪 offer, 都想有多少少資料提供俾有興趣家長了解:

1) 學校有3個學期, 考3次試, 無測 ...

咁分開讀又幾好

回覆 小時了了 的帖子

補充多一句,老師可專科專教,即主修化學教化學那部份。

小時了了    發表於 18-3-15 10:07

請問,知唔知校車由荃灣去學校車程大概多久?

請問校車有咩路線?已知荃灣/香港區應有校車, 不知道將軍澳區有沒有呢?謝謝

tung0409 發表於 18-4-9 14:44
請問校車有咩路線?已知荃灣/香港區應有校車, 不知道將軍澳區有沒有呢?謝謝 ...
將軍澳有架九巴290A 係學校巴士站落, 好方便的. (將軍澳印象中好似係無校巴)

小時了了 發表於 18-4-9 14:56
將軍澳有架九巴290A 係學校巴士站落, 好方便的. (將軍澳印象中好似係無校巴)
...

小時了了,

謝謝你這麼快回覆, 290A 是由調景嶺開出, 兜哂將軍澳坑口寶琳先出觀塘, 我親自坐過去匯基, 行車時間星期日是45分鐘, 不敢相像平日返學繁忙時間要坐幾耐, 所以暫時考慮坐mtr去觀塘再轉巴士, 我都試過, 應該快些, 半小時至40mins能到。

真不好意思, 我只是小五家長, 仲未有offer, 暫時最心宜都係匯基, 只是交通有點不方便

講開又講, 小道消息學校 GCE AL 已批開辦, 今個星期五晚第二次Non-local curriculum 家長會 , 到時應該詳細公佈了. 小道消息最快今年9月開, 最遲下年9月, 依家學校調配緊人手及其他事情

P.S. 印象中第一次 Non-local curriculum 家長會時講過, 如果批准開辦 GCE AL 開始時只係開理科科目, 好似係, 除非唔係.

ivyxo 發表於 18-3-14 12:15
回覆 s583057a 的帖子

又唔係呀,我小孩六年來都冇正識入教,依然讀得好開心,雖然小孩已經畢業了,但我比 ...

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊