用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院(東九龍)課堂體驗
樓主: elbar
go

匯基書院(東九龍)課堂體驗  

ka_ka 發表於 19-2-16 20:34
我係最早9點嗰場,我仔都以為係人人唔收,佢前後小朋友都無收。所以我上嚟問吓。
我仔最想入呢間架 ,所以 ...

請問有問到點解唔收証書嗎?

ddcat 發表於 19-2-18 14:27

校長之前講過現在證書有好多, 佢地通常睇學界果d, 二仟幾人只睇成績再睇面試評價已夠累了! 所以如果你個證書好勁咪補番, 如果係其他就算吧啦!

小時了了 發表於 19-2-17 23:07
好奇一問。聽小女講(佢昨日有返學校禮堂幫手),係禮堂校長見家長提問環節時,有幾位家長係拔萃小學家長,是 ...
我去聽個時段都有位男拔生。。

ddcat 發表於 19-2-18 14:27

今朝打去問,佢話可寄返去補交文件或親自攞過去。
我都諗我嗰d唔係d咩勁嘅證書,有d成績表內已有註明,所以都猶豫緊攞唔攞過去。但阿仔又想我交,因為佢d同學個個都有收(係全部證書都收,唔係勁獎唔係學界),咁如果佢無交唔知會唔會影響到結果。雖然未必關事,但都想盡力做到就做,因為佢真係好想入到呢間學校。
但真係唔明點解會有d收有d唔收

小時了了 發表於 19-2-17 23:07
好奇一問。聽小女講(佢昨日有返學校禮堂幫手),係禮堂校長見家長提問環節時,有幾位家長係拔萃小學家長,是 ...

喺禮堂發言嘅爸爸話,佢個仔讀宣小,宣小好多人來考,亦有德望

VVW 發表於 19-2-18 18:56
喺禮堂發言嘅爸爸話,佢個仔讀宣小,宣小好多人來考,亦有德望

"神彤"那一埸?

ka_ka 發表於 19-2-18 17:43
今朝打去問,佢話可寄返去補交文件或親自攞過去。
我都諗我嗰d唔係d咩勁嘅證書,有d成績表內已有註明,所 ...
我都唔係咩大獎, 如果校長睇成績表, 個度已經反應左出黎,  

所以最終選擇唔再補交了, 就等最終結果了

收唔收都好, 起碼小朋友覺得滿意自己的面試表現, 仲好開心同佢同學分享,

當日返到屋企就整理好整個過程, 再交俾老師參考

過左之後我都會係呢度分享返俾下年的家長參考

yuettoi 發表於 19-2-18 19:00
"神彤"那一埸?
1330個場.....

yuettoi 發表於 19-2-18 19:00
"神彤"那一埸?

我有去果場,隔離係兩位操國語大嬸話完全聽唔明

我真傻! 跟足面上指只帶了相表及作文去,咩原來可以交證書的嗎  !?

唔係咩勁揪獎項或證書,但為公平起見,校方無要提交就應一侓唔收啦!

在一D 收一D唔收,咪出有不公平的評!

sinbb 發表於 19-2-19 10:00
我真傻! 跟足面試上指示只帶了相關成績表及作文去,咩原來可以交證書的嗎  !?雖然唔係咩勁揪獎項 ...

其實簡介會時校長有講過可以交證書,佢話佢地咁遲先面試可以儲多啲先,我諗成績表同作文係一定要交所以特別係信上註明

吓! 我上年同今年都有聽簡介會都聽唔到校長話可以提交證書啊~

回覆 sinbb 的帖子

遞表時有列明可交推薦信和獎狀, 所以我小朋友面試時一齊交了.

我估名小學的同學未必唔讀, 主要同基督信仰有關.
因為很多傳道人, 信徒都以信仰為首, 我仔仔都是一條龍的一線小學, 之前四年級班主任講過呢間,
但係我果時唔知咩學校, 後來, 班主任話入左匯基的師兄原來也入到男拔, 係勁人, 但最後也選了匯基,
今次我同六年級班主任拿作文, 他仔仔五年級, 也是讀我們呢間小學, 佢話原來佢都想仔仔入匯基, 只係的人話佢點解會放棄自己學校, 呢間直資學校成績,名氣都差一皮(真係有人以為匯基好易入), 但他說因為係他們一家好重視信仰及兒子的個人成長(其實我們呢間一條龍學校都係基督教的), 而我教會的傳道人仔仔同樣是

好好成績, 佢話我自己做傳道人都編唔到呢個聖經課程比個囝, 我都未必可以有能力去堅固佢的信仰, 這樣的學校真的很難得。

的確如此

回覆 dollyyuki 的帖子

咁我又唔明,點解面時現場有D老師肯收,D老師唔肯收?

我真傻! 跟足面試上指示只帶了相關成績表及作文去,咩原來可以交證書的嗎  !?雖然唔係咩勁揪獎項 ...
我上年同前年都有聽簡介會,校長有提到面試才交證書,目的是储齊d,唔洗甘多後補文件。面試日亦有講,可補交文件。
雖然晤清楚點解有人收有人無收證書,但有得補交,問題不大。
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

tsangv 發表於 19-2-19 14:09
因為很多傳道人, 信徒都以信仰為首, 我仔仔都是一條龍的一 ...
的確係有同學是來自不同的名小學,每人選擇的重點不同。
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

我同你一模一樣,都好單純交成績表,同埋都覺得咁樣唔寫清楚,但又收又唔收唔係幾好咁,應該寫清楚,咁你有冇補交資料?

tsangv 發表於 19-2-19 14:09
因為很多傳道人, 信徒都以信仰為首, 我仔仔都是一條龍的一 ...

相對名小學考生,對學校又是吸引!匯基真的不容易考呀!

回覆樓主:

其實學校網頁列明 : 面試日遞交"其他有關文件,例如校長推薦信",無提正本定副本,但面試信同電郵就删咗哩句。
咁到底要定唔要呀?
本身係叫個仔帶同所有正本去每一間面試,今次都係攞穩陣印定副本。