用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 囡囡自己有壓力,無信心.... 唔知可以點
go

囡囡自己有壓力,無信心.... 唔知可以點 [複製鏈接]

囡囡今年中六, 成績一般般啦...時好時差..好飄忽..
佢想讀ACCOUNTANCY, 想入科大....
但老師以校內成績估計佢DSE 成績為 :

英文(4與5之間),
數學(5-5*之間),
中文(3),
通識(4與5之間),
物理(4),
BAFS (5)

以科大收生formula 計算,得分是34, 但科大上年收生中位數是38
(4+5)*2 + 3+4+4+5 = 34

咁仲應唔應該照報BAND A 呢?
咁BAND A 另外兩個係未應該要保守D?

我仲有個細女今年小六, 都要報中學,兩個囡囡一齊來... 我有點吃不消.....

1    0    0    0

celiamum 發表於 17-11-3 13:13
但老師以校內成績估 ...

BAND A 第一志願一般就會進取D,讀大學一定興趣行先,成績為次,科大唔得咪其他大學囉。

Band A 放晒放榜前要面試的课程。

暫時 Band A 放 d 要 Interview 嘅課程,可以積累一下面試經驗,難得有機會「黎真」。DSE 放榜之後,可以再排。我有 6-7 同學都係入 UST Account。想辦法提升一下英文同 BAFS,英文奪 5 唔難攞。入到 UST Account,Year 1 基本上可以走堂,因為 BAFS 已經教曬。我明白物理同中文係相對難提升。

基本上大果个無得理~主力理細果个!

其實估算LEVEL又不是差, 為何這麼擔心呢??    最壞打算, 1次唔得咪下次.  反而臨場表現最重要.

其實有咩壓力?
考高分就入U S T,唔夠分仲有其他U既 accountancy選擇,只有接受現實

細女升中都考了2次呈分,如成績穩定,大局已定,只要作好選校策略,一切都可處之泰然,不到你擔心

我仔校CAREER老師十分有經驗.
先是草擬JUPAS科目排位, CAREER老師再每同學約見及予意見.
不論太離地或尋求策略性的調整, 老師都會賦予意見.
老師會估算同學成績及優勢科目的.
如太沒可能的選科組合, 老師會明言的.
所以家長對仔女有任何這方面的疑慮, 不妨叫囡詢問下老師.
因我見我仔校由中五, 已有一連串的講解.  至中六填表前, 更有貼身約見的.
始終是學生人生大事, 學校都想同學有好的前景.  一間向心出發的學校, 是賦予學生最實在的意見的.
其實DSE的同學, 普遍性最大壓力是家人.......  所以, 見很多同學都隱瞞或沒詳道自己的學業情況予家長.
樓主知道這麼多囡囡學業事情, 已很好了.

唉....
囡囡終於抵不住壓力, 爆煲了...
唔想返學, 怕咗考試....
上星期三見咗學校社工,再轉介睇精神科醫生...
接受治療中....

celiamum 發表於 18-1-23 12:31
唉....
囡囡終於抵不住壓力, 爆煲了...
唔想返學, 怕咗考試....
考試真係只係人生既-部份……

除左科大, 仲有浸大, 城大, 理大.....  
朋友副學士都係咁上回大學.  咁年青, 想讀書, 大把機會啊.
又唔係鬥快, 鬥面子........ 大把青春.  身體緊要.  
其實都開始放study leave, 休息吓.  調節吓心理質素, dse按是平時exam考啦.  
仲有s.5-6睇精神科巧平常.  聽唔少.  藥物幫助一半, 自己調息一半. 就會好.
add oil.  

精神科藥物是可以幫助, 但家人如何面對情緒病的病人都很重要. 切勿完全改變自己去刻意遷就, 一齊要如常但要慢, 凡事處之泰然. 有需要可一齊見埋clinical psychologist, 心理治療師會用方法去幫助當事人及家人解決特定精神紊亂相關的問題, 可以幫助當事人發現和練習有效的機制來達到確定的目標(例如先考左DSE試)

加油!!!!!!

唔好再同女提有關考試及DSE所有野,冇野重要過仔女健康。

kwunpa    發表於 18-1-23 23:28
‹ 上一主題|下一主題