用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有富養子女嗎?
樓主: asweetmom
go

大家有富養子女嗎?  

little_yolky 發表於 17-11-3 18:19
我細個家好窮, 果個年代好多都係咁, 仔女多, 但我覺得阿爸好富養我, 我要乜, 阿爸都會買俾我。但我知屋企唔 ...

咁你已經係被富養。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 little_yolky 的帖子

阿媽有時候鬧阿爸「你前世欠左個女架咩!嘥錢買咁多野畀佢。」阿爸都係笑而不語,呵返阿媽就算。我唔期望有我親戚咁豪華嘅享受,但係希望唔好連去個生日會都因為會洗多左錢而唔畀我去。初中時候個筆袋爛左,阿媽直接畀個街市膠帶畀我用住先,第二日返學畀同學話我係山區兒童,連一個筆袋都買唔起,笑左我成個月。(真係好樣衰!2010 年代,筆袋都冇。)後來阿爸話「人靠衣裳」,唔好咁樣衰,帶我佢買平平地買左個筆袋(用到依家),返屋企畀阿媽鬧阿爸話做咩要嘥錢買,如果嫌膠帶簡單得制咪自己畫 d 圖案上去。

所以我依家有咩,都會 WhatsApp 阿爸,煮咩都影畀佢(阿媽知道左之後嬲到爆,話要米飯班主不要娘)。

Bobo1210    發表於 17-11-3 19:20

santakit 發表於 17-11-3 17:47
原來你囡囡噤大架啦! 我以為仲係小學生。:D
EK老餅了……

1998Ruby1998 發表於 17-11-3 18:34

阿媽有時候鬧阿爸「你前世欠左個女架咩!嘥錢買咁多野畀佢。」阿爸都係笑而不語 ...

哗……粵語場片馮宝宝年代咩?2010年仲有呢d膠袋做筆袋?真夠極品了~文具店網袋好平之嘛~

回覆 1998Ruby1998 的帖子

2010年,比個街市膠袋一個學生做筆袋?查實去10元店都可以買到筆袋,唔係咩大消費。你話家庭收入好過亲戚,咁一係你媽好憎你,唔係佢可能有d深層次問題。

回覆 Yanamami 的帖子

有時候唔明阿媽到底諗緊咩。我小學用果隻係$10 透明裝支票袋,放左鉛筆、橡皮、間尺就已經飽和,連支圓珠筆都冇。上左高小因為學校要求用藍筆,我阿媽就畀派街邊嘅藍筆我用。阿爸睇唔過眼,覺得太樣衰,畀左佢果幾支筆我用。
之後見阿爸買左個藍色$20 大筆袋,阿媽攞左個街派嘅裝 M 巾袋畀我(好明顯地睇得出係用黎裝 M 巾),話用呢 d 咪得囉,唔洗錢又有圖案。我死都唔肯用。

你呢d係富養,簡直係亞爸心頭肉,睇你寫都令人羡慕。
對小朋友來說,愛係緊要過錢。日日錦衣美食,但隨意打駡,完全唔關心,無尊重,咁都唔會開心。

回覆 Jane1983 的帖子

佢話積少成多,反正屋企多膠袋,日日唔同顏色都得,自己鍾意畫咩圖案都得

Jane1983    發表於 17-11-3 20:06

Jane1983 發表於 17-11-3 18:46
回覆 1998Ruby1998 的帖子

2010年,比個街市膠袋一個學生做筆袋?查實去10元店都可以買到筆袋, ...

咁唔一定。佢自己都可能慳開,用背心膠袋去飲。

Jane1983    發表於 17-11-3 19:30
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-11-3 18:55
回覆 Jane1983 的帖子

佢話積少成多,反正屋企多膠袋,日日唔同顏色都得,自己鍾意畫咩圖案都得  ...

睇完你既故事,搞到我想資助你

回覆 littlecath 的帖子

我依家感恩,有家長資助我(補習人工)
可能因為阿媽依家環境真係好窮好窮,佢自己慳開,就繼續咁。佢話自己以前小學膠袋做書包,有火車錢都唔搭,早 2 個鐘起身行返學。(佢本來都叫我早 d 起身行返學,我死都唔肯)

回覆樓主

Every daughter owns a permanent soft spot in daddy’s heart.

回覆 IloveJJ 的帖子

自己用H,就唔係省果隻啦。

Jane1983 發表於 17-11-3 19:29
回覆 IloveJJ 的帖子

自己用H,就唔係省果隻啦。

Ruby's case 真係阿媽自己好慳。

回覆 shadeslayer 的帖子

, 好消息係,佢媽唔係憎佢,特登糟質佢

1998Ruby1998 發表於 17-11-3 19:15
回覆 littlecath 的帖子

我依家感恩,有家長資助我(補習人工)

你似我以前中学,選学校行路,最遠是f67. 行45 min 上些半山,巴士15 min 可以但省錢行路,中午帶飯,不過文具衫一樣不缺,從冇名牌但平有平選,直到出来做嘢同名牌有關,但看得多華麗背後反而對名牌淡然.現回望,無福氣被富养,但亦冇太大不满足。

回覆 HaYi 的帖子

所以阿媽有時候好開心養到我對名牌、明星等奢靡生活免疫,有時候又話我唔夠少女,對呢 d 少少觸覺都冇。

1998Ruby1998 發表於 17-11-3 20:28
回覆 HaYi 的帖子

所以阿媽有時候好開心養到我對名牌、明星等奢靡生活免疫,有時候又話我唔夠少女,對呢 d ...
名牌似乎場合, 番大公司一定要有些彈藥, 識用唔同的名牌, 合乎身份地位的都是社交禮儀, 你哩D未來海龜一定唔會同唔好唔識啦 .