用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有富養子女嗎?
樓主: asweetmom
go

大家有富養子女嗎?  

retriever 發表於 17-11-4 09:18
我諗最重要係唔ALIGNED。你呀爸應該暗牙底同呀媽講掂數買個$15。講唔掂寧願唔買。好過擺明兩套標準。
...

唔傾掂就唔買,咁只係事事聽媽媽罷了,爸爸以後不用比意見。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 asweetmom 的帖子

阿媽前日先講「有男仔肯接受你先算啦!你咁矮咁肥咁醜樣,有男仔肯要你,𦧲 飯應都黎唔切!」
我冇咩選擇朋友要求,因為我由細到大都好少朋友,有人肯接近我已經好好。不過我只要求佢地冇不良嗜好,正正常常一個人就得。男朋友的話同樣,有份正當職業,為人老實,對身邊人好就 OK。

sumchanma 發表於 17-11-4 09:28
富養原意唔係我指物質,係指心靈,要女孩自小覺得自己矜貴,高尚,不會為物質出賣自己,不是指要買名牌!
...

男孩可以覺得自己低賤?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

asweetmom 發表於 17-11-4 09:39
我不知道最初的富養是甚麼標準,但現在一說起富養通常都強調是精神上/內在美。比起我自己完全沒有藝術方面 ...

「出賣」不一定身體。年輕人為3百元走私毒品也有。就算男仔也可以出賣身體。不明為何男孩可以覺得自已低賤,女孩不可。

1998Ruby1998 發表於 17-11-4 09:54
回覆 retriever 的帖子

我一向都唔太攀比。但係我成間學校都係女人,少少野都白鴿眼,背後閒言閒語,我同 ...

我能理解,但不能諒解女生圈狀況。

其實你果間已經係出哂名低調,壓抑做淑女既學校,點解都咁離譜?

你果間我唔識人,但有位同事正係同系灣仔學校既出品,係非常低調好人乖女果隻,樣貌可以但明顯唔愛(識)扮靚,但見佢應係好宗教,同修女好熟,個位放哂聖母相果隻,佢D 朋友亦似同類。

是否始終是圈子問題?

retriever 發表於 17-11-4 10:08
我能理解,但不能諒女生圈狀況。

其實你果間已經係出哂名低調,壓抑做淑女既學校,點解都咁離譜?

壓抑的教導方法,孩子頂多表面順從,心底裏愈壓便愈反弹大,愈向反面走。

IloveJJ 發表於 17-11-4 10:08
你唔好睇少女人,h既價值除了難買之外,也有佢真正既價值,如咩皮咩手工架!
...

有幾個講出呢D 先?

有個例子既好笑,我成日同人講起研究。。。

話說有天去獅子銀行開戶,位年青女客戶經理,見我哋兩公婆,就話介紹D 基金我買。跟手佢低頭打機,講左隻基金名。我問:呢隻基金有咩好? 女經理答: 呢隻呢排好紅,好多人買!

我幾乎笑左出來。。。。

我諗起某天兩公婆入去莎莎,個SALES 叫賣: “MISS,要唔要試下呢隻韓國最新既潤膚霜?”

“有咩好?”

“呢隻呢排好紅,好多人買!”

shadeslayer 發表於 17-11-4 10:16
壓抑的教導方法,孩子頂多表面順從,心底裏愈壓便愈反弹大,愈向反面走。
...

唔只壓抑。

可以成功既例子,係修女教佢哋學聖母。。。

有講道理架。

回覆樓主:

香港讀書壓力大要求高,孩子成绩差,唯有D錢用於留學,慳著使,大仔一罐细罐頭+陽春麵食7歺,亞细無缐耳筒本地買要一千,淘寶88人仔也有。。。

IloveJJ 發表於 17-11-4 10:05
我有,我其中一個朋友係,就係父母有幾層樓和車位的,但兩個女兒著舊衫,用環保物資,出街的鞋是黑了的白 ...

其實窮養,是相對的。如果同學個個家底厚,大屋波子三角琴,一兩萬元一隻耳機,年年用最新 iPhone, 個個錢包隨時有幾千元,咁如果呢班人中有同學搭的士,用幾百元耳機放書包底,用小米電話,食大家X呀,穿減價舊款 Nike ,己經係非常窮養。

brother4 發表於 17-11-4 10:19
香港讀書壓力大要求高,孩子成绩差,唯有D錢用於留學,慳著使,大仔一罐细罐頭+陽春麵食7歺,亞细無缐耳 ...

慳乜也不慳健康,營養幅射电池着火等等唔講得笑。

retriever 發表於 17-11-4 10:18
唔只壓抑。

可以成功既例子,係修女教佢哋學聖母。。。

總有孩子本性係淑女。或例外可被壓抑加道理改變,但以為大部份孩子可以被改變,是一相情願 。

IloveJJ 發表於 17-11-4 10:05
我有,我其中一個朋友係,就係父母有幾層樓和車位的,但兩個女兒著舊衫,用環保物資,出街的鞋是黑了的白 ...

其實除咗子女基本教育,唔應該出手闊佬。

以上亦係城中某胡姓富豪佢老豆當年既家訓,話教育以外唔會俾錢子女。

胡姓富豪出名串咀。兄弟在專業領域各善勝場。佢引以自豪既一項(亦為佢老豆自豪),係家族(兄弟間)無出現任何爭產事件! 實屬難得。

shadeslayer 發表於 17-11-4 10:26
慳乜也不慳健康,營養幅射电池着火等等唔講得笑。

thx,佢太慳真係不健康

shadeslayer 發表於 17-11-4 10:24

其實窮養,是相對的。如果同學個個家底厚,大屋波子三 ...

如果窮養係相對於他人既家庭背景,根本難有可操作性。

retriever 發表於 17-11-4 10:33
如果窮養係相對於他人既家庭背景,根本難有可操作性。

有,在那環境中相對窮定富,也可以操作,自己選擇買最新近2千元 Adidas 波鞋,定光顧 outlet 買兩年前舊款 Nike ,還要等幾個月拿額外7折,埋單三百。

對基層來說,穿開白飯魚的有三百元 Nike 穿,己經是富養,但同一對波鞋,在富貴學校裏唔比人笑也好彩。

好在似乎真係富貴的學校,同學白鴿眼的問題反而較少。

sumchanma 發表於 17-11-4 09:28
富養原意唔係我指物質,係指心靈,要女孩自小覺得自己矜貴,高尚,不會為物質出賣自己,不是指要買名牌!
...

對。

心靈矜貴係道德價值,唔明點解要同物質拉上關係。

某教會正係相信“神貧”, 在缺乏中見到神,見到道德既高貴。