用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有富養子女嗎?
樓主: asweetmom
go

大家有富養子女嗎?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-11-3 08:49
回覆 IloveJJ 的帖子

簡單講,窮養仔,磨練砥礪佢;富養女,等佢感受過愛護和見識過場面,咪第日有男人講 ...

其實這些理由用在仔或女也一樣。女不要磨練嗎?仔不用見識愛護嗎?

asweetmom 發表於 17-11-3 07:54
還有大家富養的定義是甚麼?謝分享。

How about:

1. Suppose we can get the % of disposable income of all HK families spent on a child.

2. 富養 is any child who receives family’s disposable income percentage higher than the mean plus one standard deviation.

3. 窮養 is any child who receives family’s disposable income percentage lower than the mean minus one standard deviation.

Of course this is quite arbitrary but nevertheless has some merits.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

我解釋坊間的概念啫。我得個女,無仔細研究點教仔。不過應該仔女都需要呢d,尤其而家男女的界綫模糊。

Jane1983 發表於 17-11-3 13:48

我解釋坊間的概念啫。我得個女,無仔細研究點教仔。不過應該仔女都需要呢d,尤其 ...

I heard my daughter said it many times:  Gender is a social construct.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

而家唔同啦,花一樣的男生越來越多,好耐無見過猛男。

b3410    發表於 17-11-3 14:05

Jane1983 發表於 17-11-3 13:57

而家唔同啦,花一樣的男生越來越多,好耐無見過猛男。 ...

比女仔更女仔,更斯文、溫柔、細緻、有氣質,唉!

Jane1983    發表於 17-11-3 14:06

醒目開學勳章 貢獻勳章

greentea000 發表於 17-11-3 12:23
另類"重男輕女" ?
哈哈~我家無女,得仔,所以無問題
恐龍家

shadeslayer 發表於 17-11-3 13:33

其實這些理由用在仔或女也一樣。女不要磨練嗎?仔不用 ...

我媽連女都打到飛起,果然打者愛也。呢點係我極少數對佢欣賞既地方,絕對無重男輕女,公平過公平。

shadeslayer 發表於 17-11-3 13:48
How about:

1. Suppose we can get the % of disposable income of all HK families spent on a child.  ...

我内心都係用此

Or 物質化D,
返学波鞋,nixe addx正常ok. 限量或時裝版就"貴" . 白飯魚就""平" (以前番学必備),  時代吾同平貴吾同.

我同我個親戚係兩個好唔同嘅例子,大家年齡近似,家庭收入我父母會稍稍高 d。

我就係比較窮養,小學用透明卡片袋做文具袋(依家諗起都覺得好寒酸),所有野都用雜嘜牌,甚至連牌都冇。細個見到同學搞生日會,但係阿媽唔畀去,因為要花錢買禮物同埋浪費時間。都唔會帶我去高級餐廳,因為貴。就算比較 close 嘅親戚有喜事,都唔會畀我去,因為我一去就要加人情。係一個好幾本嘅生活,完全冇多餘野,更加冇點見過世面。

我親戚就係富養,佢想要咩,佢肯開口就父母都一定畀佢。衣服、用品一定係有牌子。同一樣物品,會有好多款同重複。佢 d 高跟鞋多到開幾場時裝表演都綽綽有余。佢依家一星期 allowance 大約港幣二千!我得 400。佢行街睇野雖然會睇價錢,但係唔係特別介意,只要鍾意,貴都冇問題。佢同父母零隔膜,friend 過打 band,好醜都會同父母講。而我就比較收收埋埋,好少同父母講心聲。(有時候我覺得我地兩個嘅故事可以合併出書)

不過我知道我阿爸已經係好富養我。偷偷地暪住阿媽,佢會帶我去見識,食好野(食刨冰、Häagen-Dazs、正經西餐、日本餐...),PlayStation、NDS 都會買畀我(買左唔夠一個禮拜就畀阿媽揼曬)。本來阿媽都唔想我出國,佢都支持我去。佢話能夠同仔女相處嘅時間唔多,好彩就多十年,唔好彩,分分鐘 touch wood 明日就兩腳一伸。所以佢都會儘量畀最好嘅我,不論係教育、娛樂方面,佢都希望見到我開心同有見識,有段美好回憶,行街唔需要下下都成個師奶咁格價,寒寒酸酸身上冇樣物品見得人,唔想我見到其他人而自卑/畀人笑。

Yanamami 發表於 17-11-3 08:56
小学时对佢地好紧,会俾零用但-定係“最低工資”,唔会想要乜有乜。上到中学有左金錢概念,識悭識儲錢識点 ...

原來你囡囡噤大架啦! 我以為仲係小學生。:D

回覆 santakit 的帖子

冇記錯的話,佢女女應該考完 DSE

shadeslayer 發表於 17-11-3 13:52
I heard my daughter said it many times:  Gender is a social construct.
唔好信佢。

1998Ruby1998 發表於 17-11-3 17:08
我同我個親戚係兩個好唔同嘅例子,大家年齡近似,家庭收入我父母會稍稍高 d。

我就係比較窮養,小學用透明 ...

其實你對你父母的養法,和你親戚的養法咁唔同,又有不用效果,有乜分析,有乜建議?

即富養和窮養和個人理才皙學掛鈎?

little_yolky 發表於 17-11-3 18:09
唔好信佢。

What should I tell her.

1998Ruby1998 發表於 17-11-3 17:08

我就係比較窮養,小學用透明 ...
我細個家好窮, 果個年代好多都係咁, 仔女多, 但我覺得阿爸好富養我, 我要乜, 阿爸都會買俾我。但我知屋企唔係咁多錢, 人多食飯丫嘛, 所以我初小就唔會同阿爸阿媽講鐘意乜嘢, 想要乜嘢, 因為唔想爸爸嘥錢。後來高小媽媽死咗, 屋企就更窮。到初中有一次, 响電台聽到陳百強隻新碟, 好好聽, 唔小心(我真係唔小心)同阿爸講好好聽, 第二日就見到屋企有隻碟, 所以, 以後我講嘢更小心。屋企窮我有唔開心架, 不過, 我已經覺得阿爸將最好既嘢俾晒我了。

shadeslayer 發表於 17-11-3 18:12
What should I tell her.
no need to tell her anything. 各人有各人既信念, 不需要改變她或他, 因為他們已經長大了。只要聽, 不要問, 不要說。

IloveJJ 發表於 17-11-3 14:15
估唔到你係咁喎!你唔係好樸素嗎?
我兩公婆係好樸素既。

little_yolky 發表於 17-11-3 18:20
no need to tell her anything. 各人有各人既信念, 不需要改變她或他, 因為他們已經長大了。只要聽, 不要問 ...

其實係 why should I listen to you instead of my daughter.
‹ 上一主題|下一主題