用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 私補費用
樓主: PandaVV
go

私補費用

lambeanmama 發表於 17-12-30 21:09
我試過,上門私補普通話:
1對1: $180/hr
1對2: @$120/hr 兩人共收$240/hr
請問這個價錢,補習老師水準如何?大學生還是老師?

b3410 發表於 17-12-30 21:40
請問這個價錢,補習老師水準如何?大學生還是老師?

國內人,有國家普通話證書認可資格;是全職補習的老師。

b3410    發表於 17-12-31 08:23

簽名被屏蔽

1998Ruby1998 發表於 17-11-2 19:47
回覆 PandaVV 的帖子

如果有咁多學生,導師可能會考慮打折,不過未必係一定。兩個學生的話,做法都係畀兩 ...

其實你自己都講得出兩個學生一齊上會好影響學生吸引,咁點解你又會覺得兩個學生一齊都要俾正價,甚至俾正價但單人只學半小時呢?

不明白你的邏輯

babycatrina 發表於 17-12-30 23:37
其實你自己都講得出兩個學生一齊上會好影響學生吸引,咁點解你又會覺得兩個學生一齊都要俾正價,甚至俾正 ...

這種情況通常老師是佔主導權那一方

asweetmom 發表於 17-12-31 08:19
這種情況通常老師是佔主導權那一方

明白

只是不能理解那樣來的「理直氣壯」的語氣

babycatrina 發表於 17-12-31 18:33
明白

只是不能理解那樣來的「理直氣壯」的語氣

這種老師通常有些圈子内的名氣(只補某一兩個學校),能一定程度提高學生的成績,家長願意遷就也是因為老師的往績亮麗。老師有口碑,排隊的人多,自然有決定權。不止價錢,連時間、地點、方式這些家長都只能遷就,但求有一位置。

asweetmom 發表於 18-1-1 09:21
這種老師通常有些圈子内的名氣(只補某一兩個學校),能一定程度提高學生的成績,家長願意遷就也是因為老師 ...

如果真係做到野,我諗好多家長願意相就

但講緊係雙人俾原價同上一小時即係double 左學費(changed variable), 咁就唔係就時間、地點了(unchanged variables)

babycatrina 發表於 18-1-1 13:09
如果真係做到野,我諗好多家長願意相就

但講緊係雙人俾原價同上一小時即係double 左學費(changed variabl ...

其實想自己主導的話,找其他老師就可以了,不用心有不甘。

asweetmom 發表於 18-1-1 16:06
其實想自己主導的話,找其他老師就可以了,不用心有不甘。

不好意思,你誤會了

補習老師有業績,學費水漲船高乃是自然。補得唔好,免費的話都嘥我時間。

我奇怪的是那種不能自圓其說,但語氣卻像在說「太陽是從東邊升起」的定理般的語氣。

babycatrina 發表於 18-1-1 20:58
不好意思,你誤會了

補習老師有業績,學費水漲船高乃是自然。補得唔好,免費的話都嘥我時間。
簡單。因為老師有能力用半小時/學生, 都可以教到佢哋有進步, 所以家長至會俾錢。即係老師係了解過個別學生既能力, 因材施教, 這樣, 老師事前備課係會更吃力, 所以佢哋覺得係應該數雙份錢。最重要係, 學生一定係有成績見到, 否則, 家長一定唔會肯咁蝕底。

jli008 發表於 17-12-30 22:51
對,1對2或以上的永遠對吸收力強的孩子或差的孩子不公平,這樣教出來雙方孩子都不進反而會差!!若老師接受這 ...
對, 唔好話補習, 我兩個女學唱歌, 原本係1:2, 但無奈家姐好過阿妹太多, 搞到阿妹阻住家姐, 阿妹又無好咗。所以最後都忍唔住俾多一個鐘錢, 分開上。雖然家姐依家進步得好快, 同阿妹個水平仲更拉遠咗, 但起碼阿妹進步係明顯咗。

簽名被屏蔽

如不是為了省錢,不明白点解接受1:2

chocolatebean 發表於 18-1-2 22:44

睇價錢, 如程度相若都可以, 冇甘悶。

lambeanmama 發表於 17-12-30 21:09
我試過,上門私補普通話:
1對1: $180/hr
1對2: @$120/hr 兩人共收$240/hr

好合理價錢, $180 好平。

chocolatebean 發表於 18-1-2 22:44
因為老師太熱門, 無檔期。

簽名被屏蔽