用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 私補費用
go

私補費用 [複製鏈接]

請問各位下列情況的收費是什麼樣?
條件是一科,同級和一齊教。

一位學生,假設一小時(單对單)收$150。
二位学生,一小時,又收多少才對?

謝謝。
   1    0    0    0

PandaVV 發表於 17-11-2 12:40

150×2 total$300

茄茄媽媽 發表於 17-11-2 15:04
150×2 total$300

一齊教同一樣野,都收每人一樣$/小時間?
4人同時一齊上堂,導師收$600/小時?

$220

$150/小時係按人頭計算吧!所以導師應該係收$300。出面 d 中心都係咁處理。

1998Ruby1998 發表於 17-11-2 17:15
$150/小時係按人頭計算吧!所以導師應該係收$300。出面 d 中心都係咁處理。 ...
緊唔係, 出面中心係小組價, 話明私補, 一個150, 兩個300, 咁佢咪好著數, 佢係咪孫悟空可以劈開兩半同時教先。不過如果我係樓主, 有錢就1:1, 唔好1:2, 始終差D。

回覆 little_yolky 的帖子

唔係吖,我講緊果 d 係 Personal Lesson(因為時間夾唔到而需要另外擇日),網站寫明 $XXX/ per hour per student,小組定私人都要按人頭收。
不過我做補習如果係兩個一齊上,都係畀兩個人價錢,我 d 同學都係咁做。既然想兩個都補到好成績,不如分開上,畢竟$150 /小時係預留畀一個小朋友嘅資源。

1998Ruby1998 發表於 17-11-2 18:15
回覆 little_yolky 的帖子

唔係吖,我講緊果 d 係 Personal Lesson(因為時間夾唔到而需要另外擇日),網 ...
所以, 如果唔係唔夠錢想share, 每人平D, 點解要咁笨俾$150但兩個人上。

1998Ruby1998 發表於 17-11-2 17:15
$150/小時係按人頭計算吧!所以導師應該係收$300。出面 d 中心都係咁處理。 ...

我覺得不公平。咁佢地用一個導師教12个學生,咁咪每个学生教10分鐘(單對單平均時間),但收我地家長$150/小時。有12个学生,收$150 * 12?

因為我認識另一家長,她女兒跟其他同學一起上English Drama 一小時,但導師只收固定一小時收費(例如: $300/小時),不是按人頭收$。

問良心應該係要平d,但平幾多就好睇個老師點定,可能打個8折

二人一齊補都有佢既好,如果唔計專注問題,想練oral時,可以兩個小朋友互相對答/玩遊戲

qesjcccc 發表於 17-11-2 19:24
問良心應該係要平d,但平幾多就好睇個老師點定,可能打個8折

两个一齊補中文,主要係閲讀理解和修詞。
已跟導師商讨$,有平左。如果真係每位都收$150/小时,但一齊上,又教同一內容,我又何必一对二呢。

回覆 PandaVV 的帖子

如果有咁多學生,導師可能會考慮打折,不過未必係一定。兩個學生的話,做法都係畀兩個人價錢,或者每個人半小時。我提及嘅果 d 中心按人頭收,係因為學生額外要求老師騰空一段時間上,佢冇預料要兼顧咁多個學生(又或者因為你太多人,要求分批上)。既然係一齊上用同一個資源,就會好似出面補習社/學校咁,老師講完一大論,學生就做練習,就唔會話係一個學生每人得幾分鐘。
如果真係覺得個導師貴,想 share,就上半個鐘,總好過兩個學生同時上。一來資質進度唔同,二來老師好難平均分配時間資源,難免會稍稍忽略其中一個學生。我有家長同我講,果幾堂時間緊迫,本來各上一小時,變成兩個人一齊上。錢照樣畀兩份,但係真係好辛苦,搞得呢個,另外一個就因為做完練習發呆,兩個人就算同樣教材,但係資質速度唔同,好難去兼顧兩個,最後我都放棄提議每個人單獨半小時算。相信你請得一對一,都係想每個小朋友都接收到 100% 嘅 attention。

little_yolky 發表於 17-11-2 18:23
所以, 如果唔係唔夠錢想share, 每人平D, 點解要咁笨俾$150但兩個人上。

這点我認同。

2個一齊補我覺得$220-240都ok

little_yolky 發表於 17-11-2 17:49
緊唔係, 出面中心係小組價, 話明私補, 一個150, 兩個300, 咁佢咪好著數, 佢係咪孫悟空可以劈開兩半同時教先 ...

正解。

但兩個一齊上,為公平起見,應該係妁量加收。。。

出面中心係咁計
私補係唔會咁收,按個別的,最好問你自己果位

如果補學術性的科目,最多兩個一齊就夠。如果興趣班,就4個都可以。

收費就好睇小朋友的年級同導師的背景,平時我如果2個一齊補,會收平小小,但時間都會長返少少。

little_yolky 發表於 17-11-2 17:49
緊唔係, 出面中心係小組價, 話明私補, 一個150, 兩個300, 咁佢咪好著數, 佢係咪孫悟空可以劈開兩半同時教先 ...

公道D 計,兩個打孖。個價應係單價至雙價之間。

回覆樓主

我試過,上門私補普通話:
1對1: $180/hr
1對2: @$120/hr 兩人共收$240/hr

我覺得合理。
‹ 上一主題|下一主題