用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 暫時一個offer都沒有, 我是否真的教得不好? ...
樓主: Franceschingyi
go

暫時一個offer都沒有, 我是否真的教得不好?   [複製鏈接]

ok3 發表於 17-11-2 15:26
俾唔俾得起都好, 我諗冇人鍾意俾錢啩!? 但除非你真係好冇所謂或好有冒險精神, 否則手執一個可接受嘅offer ( ...

可以接受到乙二入到既學校就得

PCMW 發表於 17-11-1 18:30
我小朋友極守規矩,慢熱加觀察穩陣型,我都覺得好蝕底。
但佢校內外都有攞獎,校內的更是學術獎。 ...
其實呢類小朋友好多都好聰明. 只係喺呢個要表現自己嘅面試遊戲裡面, 就真係比較輸蝕!

adriantai 發表於 17-11-2 15:31
可以接受到乙二入到既學校就得
好多人乙二已經要放"不想入, 但勉強可接受" 的了

ok3 發表於 17-11-2 15:39

要求吾好咁高就吾會咁失望. 學懂欣賞二線

ok3 發表於 17-11-2 15:39

又不能隨便搬屋,自己區內小學又非心儀,中學網又唔靚,揀乜都唔靈,連統一部份都冇心機排。

Mrs.Luckycat 發表於 17-11-2 12:23
數據分析.....好啱我這些懶人包
話時話,如果個個都咁獨立思考,咁有主見,冼乜上來EK開post 問? ...
數據可以參考 (我自己都會睇), 但辦學始終唔係一盤生意, 唔可以只係睇一堆冷冰冰嘅數字. 否則以後大家都只係楝學店, 而唔係楝學校. 況且小學升中派位, 邊間中學係B1, 邊間係B2, 亦冇一定標準. 唔同區嘅小學, 其實可以比較嘅亦唔多 (例如: 有D區嘅英中學位多, 小學除除便便都有>50%學生升英中. 相反, 有D區嘅小學, 可能出盡9牛2虎之力都冇呢個數). 就算你睇中學發放DSE成績, 好多都係隱惡揚善, 講啲唔講啲. 加上亦冇統一嘅標準, 變成你講緊三圍數字, 佢講緊身高體重. 硬要比較, 就只能靠閣下嘅無限想像力!

lui 發表於 17-11-2 08:55
上來EK呻下。幾千人考收個幾百,1千。仲有二三千冇著落。唔得係正常。我識好多考不到直私入津校都讀得好, ...

謝謝! 雖然已預知個遊戲有一定壓力和失望,但每收一個reject都難免感到傷心。只好叫自己哭過後再重新振作,和孩子一起再努力

woyj 發表於 17-11-2 08:54
如果大抽獎抽到寶,梗有人話:話左你㗎啦!今年咁大競爭,做乜吾考多幾間?要去叩門?
勸你吾好理人咁多, ...

謝謝! 失望難過之餘又得不到安慰實在難受。

ok3 發表於 17-11-2 16:18
數據可以參考 (我自己都會睇), 但辦學始終唔係一盤生意, 唔可以只係睇一堆冷冰冰嘅數字. 否則以後 ...

你又啱,數據只是其中一個參考指標,讓我們多一個角度去瞭解學校。
所以呢⋯⋯其實我唔係好明,何解某些家長對別人分析的數據如此介懷.........

天助自助者,  別再怨天尤人

Franceschingyi 發表於 17-11-1 16:14
繼續失望中, 雖然仍會努力, 但已不禁懷疑, 是不是我自己教得不好, 所以孩子連一個offer都沒有?
孩子平日有 ...

今年報小學已變買6合彩,概率問題。

回覆樓主:

其實教得好吾好家長自己心中有數, 有無offer吾代表係成績......

選校要睇數據,也要配合小朋友性格和需要.

考小一,盡力而為.

Felix223    發表於 17-11-3 10:33
LittleButter    發表於 17-11-3 09:12

回覆樓主

過來人..........只係開始,有更好的在你前面等緊你!真的!時時作好準備,有機會時好好把握!

我2位小朋友,都考唔到私小、直資,但而家2位讀緊名中。

我的舖排係:
在小學裝備小朋友,有機會安排插班(好校網)。
插唔到的就比心機讀書,睇下有冇乜課外活動可以為自己考中學増值。

考小學只係其中一項小型project, 後面仲有大把機會。

當然!過程一d都唔容易,不過你要對自己同小朋友有信心,加油媽媽!

LittleButter    發表於 17-11-3 18:11
小貓1124    發表於 17-11-3 15:38
halvard    發表於 17-11-3 15:26
darichie    發表於 17-11-3 11:27
PCMW    發表於 17-11-3 11:25

回覆 austism 的帖子

Many thanks for sharing!

austism 發表於 17-11-3 09:18
過來人..........只係開始,有更好的在你前面等緊你!真的!時時作好準備,有機會時好好把握!

我2位小朋 ...
多謝你,心地好,安慰了傷心的人。祝福你一家!

考唔到小學就迷失了,是家長問題大於小孩問題。

你左看右看,你眼前一個5歲小孩真的有什麼不好嗎? 不好的是教育制度! 奇奇怪怪地要5歲細路要去識7歲嘅嘢!這麼容易就迷失了,小孩的學習生涯很長啊,加油。

calam888    發表於 17-11-3 14:56
2jkidsfather    發表於 17-11-3 13:35
hkpapa852    發表於 17-11-3 13:14

或許樓主人生比較順風順水,比較少經歷被拒絕... 很多大學生找工作,可能寄幾十封信先找到一份未必係自己最合意的工作.... 有些人可能食左很多檸檬先開始拍拖...  被拒絕是生命中常遇到,不只是小學階段...

Franceschingyi 發表於 17-11-1 16:14
繼續失望中, 雖然仍會努力, 但已不禁懷疑, 是不是我自己教得不好, 所以孩子連一個offer都沒有?
孩子平日有 ...
我小朋友都係慢熱型,以前考女拔名落孫山,結果入咗津校,一直讀書都唔使我哋太擔心,宜家已在美國長春藤聯盟某大學深造。
我想講嘅係,慢熱絕對唔係問題,只係小朋友天生唔適合香港呢種倒模式面試模式,但唔緊要,只要你去栽培去欣賞同發掘小朋友嘅長處,等佢建立信心,就自然會茁壯成長。我從來冇因為阿女入唔到女拔而唔開心,反而會為其他學校唔識去判斷同鑒別一個慢熱小朋友而感到遺憾。

有我陪你。唔緊要,天父自由安排。唔好放棄。唔係我地小朋友差,而係好多人從一開始就已經訓練強人而已

letterland 發表於 17-11-1 16:20
間間都幾千人考
你小朋友都係中上
大把小朋友比你小朋友勁
認同
‹ 上一主題|下一主題