用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 暫時一個offer都沒有, 我是否真的教得不好? ...
樓主: Franceschingyi
go

暫時一個offer都沒有, 我是否真的教得不好?  

回覆樓主:

一間唔得就考多幾間囉,考得多自然就機會大。有等於你有luck,但唔買六合彩都唔會有機會中架喎。其實你心儀一津小,意思是直私係考黎做後備是嗎?可能因為你考的學校並非心儀所以欠缺動力。你有冇寫信比校長或者同該校師兄師姐了解面試要求?

ruthyyhung 發表於 17-11-2 00:06
如果问题是:“是不是我自己教得不好”,根据你表述的教育方向,绝对不是!您说孩子“有禮貌、有愛心、守規 ...

謝謝您的分享!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

突然咁有深度
我同意你呢句:要有氣量去接受。正如我之前講,小朋友做足晒但衰在「拎糖無問阿媽」。每個assessor都有自己喜好,唔得未必100%關自己事。
數據嘅野,有一定意思,亦唔係100%決定性。選校樣樣都要睇,包括直接比較到嘅,如數據,亦包括唔可以直接比較嘅,如關顧、拔尖補底安排、校風、自由度。係無完美架!搵間我鍾意佢、佢又鍾意我囉

littlefaith    發表於 17-11-2 13:33
ppmmbb    發表於 17-11-2 11:11

ar_mak 發表於 17-11-2 10:38
數據,某程度上可以參考,但唔係全部。特別係教育,唔好用數據去孤注一擲。

較早之前一位網友引用紮鐵去年 ...
數據是否重要,都好睇家長要求。
有一種家長,勁buy happy school,唔可以谷,中寶就最好,升中入band 3都冇所謂。數據對佢地來說,根本就沒有意義

另一種家長,好喜歡研究數據,目的係為小朋友選學術程度合適的小學。他們認為升中都十分重要,拒絕中寶

要評估學校表現,都要有客觀指標。坦白說,除左升band 1中學比率可以量化外,我都唔知有乜其他performance indicator可以評估小學做得好唔好

HAPPYT 發表於 17-11-2 10:03
回覆 woyj 的帖子

YES, 其實總有口痕友係附近。

係呀……最緊要自己知道自己要咩……
我朋友曾經非常雀躍,因她女兒幸運地抽入名龍女津,細女亦跟家姐入讀。不到2年,朋友已呻功課、測考多到得了,程度深,同輩很強,但這些情況申請時已知道 。這幾年我在EK 得悉她這間學校功課量已不屬於最多的級別,課程也不是最谷。 每次見面,她訴苦時我也绝口不提 在EK 看到的資料。我見她女兒也讀得辛苦,性格也變了,只感可惜。

cloudcloudrobot 發表於 17-11-2 11:02
數據是否重要,都好睇家長要求。
有一種家長,勁buy happy school,唔可以谷,中寶就最好,升中入band 3都 ...

學校谷唔谷(行為)都係數據一種!

Felix223 發表於 17-11-2 09:50
有人肯花時間比數據造福大家都有問題咩?我未上岸喎,都是今年考小一,真的唔覺有問題⋯⋯
...

有人肯花時間比數據造福大家都有問題咩?無問題,仲好多謝添,不過不是永遠是對的,看不到自己的錯。

Felix223 發表於 17-11-2 09:50
有人肯花時間比數據造福大家都有問題咩?我未上岸喎,都是今年考小一,真的唔覺有問題⋯⋯
...

有時呢, 數據太傷人了.......

有D數據, 唔攞出嚟俾太家睇, 大家可以當見唔到唔當係事實
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ppmmbb 發表於 17-11-2 11:26
有人肯花時間比數據造福大家都有問題咩?無問題,仲好多謝添,不過「不是永遠是對的」,看不到自己的錯。
...

有錯咪只會話"e+包生仔嗎?"就草草了事呢!!!好懷念"憫父"的""數據分析"",中肯不主觀地分享已存在的數據,所謂"數據分析"是响到造福緊人群吖?!還是响度支持緊自己的""主觀睇法""呢?!以前好鍾意EK的數據分析,學到好多嘢!現在,好似响到睇緊D分析員拆解緊D"校務報告"內存的""偽術"",這兩隻字响EK嘅出現率可能是最多,但問題係分析完校務報告後又响EK出現另一份"""偽述分析""報告呢!!!

ppmmbb    發表於 17-11-2 11:57

回覆樓主:

ar_mak 發表於 17-11-2 10:38
數據,某程度上可以參考,但唔係全部。特別係教育,唔好用數據去孤注一擲。

較早之前一位網友引用紮鐵去年 ...

ppmmbb 發表於 17-11-2 11:26
有人肯花時間比數據造福大家都有問題咩?無問題,仲好多謝添,不過「不是永遠是對的」,看不到自己的錯。
...

有數據當然好過無,揀小學,數據係其中一個「客觀的角度」可去看清楚一間學校的學術成績,加上校風、口碑、其他種種因素去了解不同的小學教學作風,究竟是否自己想小朋友去就讀。
只是每個人都有自己的看法,比多個角度去睇,又何必咁敏感?

Felix223 發表於 17-11-2 12:01
有數據當然好過無,揀小學,數據係其中一個「客觀的角度」可去看清楚一間學校的學術成績,加上校風、口碑 ...

強加角度 vs. 比多個角度

問下當事人都好

waiwaileung1    發表於 17-11-2 12:38

hkpapa852 發表於 17-11-2 11:44
有時呢, 數據太傷人了.......

有D數據, 唔攞出嚟俾太家睇, 大家可以當見唔到唔當係事實
這個正正係對事同對人處理手法的分別.

Felix223 發表於 17-11-2 12:07
這個正正係對事同對人處理手法的分別.

數據分析.....好啱我這些懶人包
話時話,如果個個都咁獨立思考,咁有主見,冼乜上來EK開post 問?
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主

冇offer不是小朋友問題,而是家長去晒考神校,放棄報二三缐學校。競爭一定大要求一定高。加上E家d虎媽非人導谷小朋友又㧵本乜都補。讀普通學券學校〇外補小朋友點爭。真係慘,等派位。E d都係社會同家長做成

YmOra 發表於 17-11-2 11:50
有錯咪只會話"e+包生仔嗎?"就草草了事呢!!!好懷念"憫父"的""數據分析"",中肯不主觀地分享已存在 ...

我的小朋友龍細B,性格文靜 慢熱
無參加任何面試班,無補習中英數,不是名幼,是普通國際幼稚園,幼稚園老師也沒有訓練小朋友參加直資或私校面試,當然每天也有英和普。

我每天也和孩子閱讀,ORT 只到STAGE 4-5(我知道唔算係咩),週末親子活動,放風箏、公園、爬樹、迪迪尼.....無證書..無課外活動...

岩岩開始對選擇那間學校也茫無頭緒,只知道龍年兢爭大,我幫女兒報了多間學校,發現收阿女的,入得SECOND - IN, 都是與自己教育小朋友待人處事的方向相同的,適合女兒的性格和特質的學校。

其實遊戲還沒有完,請相信自己小朋友的能力,最適合的黎緊,唔適合既失去都唔可惜...

加油!

adriantai 發表於 17-11-1 17:49
大把人(包括我)陪你, 放心!
俾錢ㄧ定好D? 我反而吾喜歡俾錢(emoji)
俾唔俾得起都好, 我諗冇人鍾意俾錢啩!? 但除非你真係好冇所謂或好有冒險精神, 否則手執一個可接受嘅offer (前提當然係你考到又有錢交學費先), 同你坐喺度望天打掛, 唔知大抽獎會唔會派咗一間你自己好唔鍾意嘅學校俾你?! 咁你會點揀?

ppmmbb    發表於 17-11-2 15:34