用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 暫時一個offer都沒有, 我是否真的教得不好? ...
go

暫時一個offer都沒有, 我是否真的教得不好?  

繼續失望中, 雖然仍會努力, 但已不禁懷疑, 是不是我自己教得不好, 所以孩子連一個offer都沒有?
孩子平日有禮貌、有愛心、守規矩、 會照顧其他小朋友、願意跟其他小朋友分享, 喜歡閱讀, 在幼稚園成績中上, 在校內有拿過獎。

缺點是屬於慢熱型, 近年已逐步改善了, 我也特別在面試前帶他去學校參觀, 或者上網播一些關於學校既片段給他看。

是否真的因為沒有報面試班, 所以一個offer都沒有?我當初沒有參加面試班是否做錯了決定?
還是直資私小的老師都不喜歡這些慢熱乖乖型既小朋友? 這樣的孩子只適合去津校?

千萬個問號???????唉!

hppa    發表於 17-11-1 17:54
hppa    發表於 17-11-1 17:53

回覆樓主:

間間都幾千人考
你小朋友都係中上
大把小朋友比你小朋友勁
喜歡閱讀唔代表閱讀能力超班

只可以話其他小朋友真係好早開始all round prepared. 現實係殘酷.

繼續努力吧.

回覆 Franceschingyi 的帖子

唔好咁快doubt自己.我女細龍b, 冇上面試班, 亦怕羞慢熱, 冇校內獎, 現有1offer 1second in, 亦有5個reject.
有時可能面試時同組小朋友臨場表現更突出,
我最心儀的亦收reject
調整一下心態再出發
加油!

回覆樓主

放心,有我陪你。

回覆樓主:

慢熱蝕底。

我小朋友都係慢熱.......十分認同慢熱係呢個面試遊戲係好蝕底, 但老師亦只可於這短時間了解小朋友, 小朋友唔表現又好難比分, 但唔代表小朋友唔叻, 只可以說唔適合呢個遊戲. 條條大路通羅馬, 信任我們眼前的小朋友.

Franceschingyi 發表於 17-11-1 16:14
繼續失望中, 雖然仍會努力, 但已不禁懷疑, 是不是我自己教得不好, 所以孩子連一個offer都沒有?
孩子平日有 ...
似乎你重直資/私立小學, 輕視官津小學

坦白說, 不要太理想化/神化直資/私立小學, 官津學校仍然有不少是優秀的.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 PURINHO 的帖子

好同意!我小朋友都係慢熱型,之前連續收左6個reject嘅時候,都會有樓主嘅疑惑,係咪自己唔夠谷所以累左個小朋友?但係就算到左今日我只係得一個waiting, 我就從來無doubt過小朋友嘅能力。

其實大部份直資/私小考小一嘅模式都係1st round考social skill,就算小朋友academic再勁,如果唔夠outgoing一定蝕底。當然做父母可以輔助小朋友,但始終性格係天生嘅,迫唔嚟。我唔想亦唔會為左考小一而催谷小朋友,因為個人而言親子關係比任何野都重要。講到呢度我知會有D家長唔認同我嘅睇法,所以我強調"個人而言"。

小朋友係你自己嘅,無人比你更清楚佢嘅能力。要相信自己相信小朋友,唔好氣餒更加唔好自責。

互勉之!

Franceschingyi 發表於 17-11-1 16:14
孩子平日有 ...

今年多了很多人去考私資,競爭十分激烈,大家盡了力就好了。

孩子平日有 ...

千其唔好懷疑自已小朋友, 反而要好好讚下自已小朋友呀

今年出生率咁高.... 間間都幾千人考, 位就得個百二個...

考到係神童.

我亦都識人直私衰晒, 但六月叩門成績好好..

加油呀

得閒拎返mandy校長封信黎同自已打打氣呀

孩子平日有 ...

朋友个女是慢热,但都有offer 及second in.佢上过面試班老師曾説他不会有second in 机会,之后佢冇再上。所以,其实慢熱也不差

hkpapa852 發表於 17-11-1 16:58

坦白說, 不要太理想化/神化直資/私立小學, 官津學校仍然有不少是優 ...
樓主有褒直私貶官津嗎?你解錯題目?

如抽不到「不少優秀官津」而派咗去「少數不優秀官津」,你有乜建議比樓主?

唔該,唔好一見人考直私,就話太理想化/神化直資/私立小學啦!各人需要不同,我都想住九龍塘、灣仔

juliakmy    發表於 17-11-2 12:41
waiwaileung1    發表於 17-11-1 19:24

ppmmbb 發表於 17-11-1 17:41
樓主有褒直私貶官津嗎?你解錯題目?

如抽不到「不少優秀官津」而派咗去「少數不優秀官津」,你有乜建議比 ...
樓主是否重直資/私立學校, 我諗就憑呢一句說話就可以知道了:

這樣的孩子只適合去津校?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

孩子平日有 ...

唔好懷疑自己既教育。 當然每個方法, 都可以有更完善既地方, 但又係咪家長同小朋友可承受的呢?
你小朋友係性格慢熱,面試班都不能改變性格。 倒是父母在家可以做多一點。 仲有學校未in完, 加油啊。

我女都係慢熱, 觀察形。 我會分析俾佢知點解佢㑹驚。 佢地需要信心, 無其他人比父母更能俾信心小朋友

hkpapa852 發表於 17-11-1 16:58

坦白說, 不要太理想化/神化直資/私立小學, 官津學校仍然有不少是優 ...
完全同意
但現實係:如果冇1個半個offer渣手,點敢搏地區一線?

hkpapa852 發表於 17-11-1 17:42
樓主是否重直資/私立學校, 我諗就憑呢一句說話就可以知道了:

這樣的孩子只適合去津校? ...

高手!直都變曲。

waiwaileung1    發表於 17-11-1 19:24

回覆樓主:

大把人(包括我)陪你, 放心!
俾錢ㄧ定好D? 我反而吾喜歡俾錢(emoji)

hkpapa852 發表於 17-11-1 17:42

這樣的孩子只適合去津校? ...

抱歉讓你誤會了。我有一間極心儀的津小,不是大熱但也不差,如果抽到,我不會選直資私小。只是抽津小純靠運氣,去年好多朋友只抽到寶校,所以為了孩子,希望能最少找到一間直資或私立作後備。只是沒想到孩子慢熱,真的一間都無。

Franceschingyi 發表於 17-11-1 17:51
抱歉讓你誤會了。我有一間極心儀的津小,不是大熱但也不差,如果抽到,我不會選直資私小。只是抽津小純靠 ...

樓主加油,原諒他吧!

ppmmbb 發表於 17-11-1 17:58
樓主加油,原諒他吧!

其實好多間都未出offer, 只是2 in and 3 in階段,未有offer 唔奇