用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 26個月仔仔唔太講野係咪需要去評估呢
go

26個月仔仔唔太講野係咪需要去評估呢 [複製鏈接]

我細仔26個月大,由歲半開始都會講單字但好少,指令聽得明,脾氣比較大,2歲再返健康院都係唔得講野就轉介政府排期,期已排,但最少要排1年,而家我仔都仲係講得好少野,佢有時會講到3個字,邊到有?姐走左,但佢之前識講果啲單字都唔願再講,基本上仲係講bb話多,佢想要嘅野我要求佢講我先比但對峙左10分鐘都唔肯講會用第二個字代替,我唔知佢係咪發唔到果個音定點?識講嘅單字有爸,媽,謝,該(唔該)車,樹,奶,姐,褲,鞋,屎,冇,bye,red, blue, yellow, pink, green,goodnight, 咁算唔算講得少?加上佢脾氣比較大,怕生保地方,係只係室內,公園果啲佢又唔會咁架?一到啲陌生嘅室內環境佢唔肯入去,唔肯落地,同佢會行慣左1條路,唔行佢會唔肯行?佢會企定係到喊住指住要行嘅路,佢呢啲咁嘅行為會唔會係有啲咩徵狀呢?我係咪需要帶佢去做評估呢,但協康全面性評估要$5xxx我真係負擔唔到,如只做言語或兒童綜合能力測驗會唔會有幫助呢?如以我仔嘅情況我應做邊個評估好啲呀?
   3    0    0    0

wai0824 發表於 17-11-1 13:48
我細仔26個月大,由歲半開始都會講單字但好少,指令聽得明,脾氣比較大,2歲再返健康院都係唔得講野就轉介 ...

似係自閉,要做咗評估先,再跟評估結果去做訓練。唔想等政府期就唯有去私人機構做,但都要幾千。

MiraLeung 發表於 17-11-1 22:30
似係自閉,要做咗評估先,再跟評估結果去做訓練。唔想等政府期就唯有去私人機構做,但都要幾千。
...

咁我仔應做邊一方便評估先岩?因全面性真係太貴,已排政府但要1年後怕太遲

回覆 wai0824 的帖子

盡快評估,可以快D幫到小朋友。協康會申請青蔥計劃,如收入符合條件可以減75%。

回覆樓主:

做5千幾個隻,因為可以轉介去社署,要有心理學家/精神科醫生評估嗰d,打去協康問咗先,因為都要排ga

回覆樓主:

打去 CAC 問吓,話冇錢做私人評估,問可唔可以俾個快期呀。同埋,問吓社工電話,睇吓社工識唔識咩方法幫你。

Gary_family 發表於 17-11-5 15:36
我兒子也是2.5 歲才懂說話,無乜問題喎!26 個月啫,男孩子係慢啲! 等一等啦!
...

呢個就好似一場賭博,有人既小朋友遲,係後尾可以追返,但萬一真係有語言或發展障礙,遲一年半載可以影響好大,咁細既小朋友發展得好快,越早發現,越早治療,對將來影響越細。好多人就係因為咁諗,一路拖,好容易錯過咗治療既黃金時間,我認為點都博唔過,如果好彩check到冇事,咪當求個安心

建議樓主盡量買D情景圖卡, 日日對住小朋友講, 就算評估了語言有問題, 去到睇言語治療師都係會派D圖卡比你返去TRAIN佢.
你可以去書局搵, 因為我妹兩個仔都係遲講野. 佢地都係咁樣訓練小朋友, 到3歲應該可以跟得返.

roybird 發表於 17-11-10 02:53
呢個就好似一場賭博,有人既小朋友遲,係後尾可以追返,但萬一真係有語言或發展障礙,遲一年半載可以影響 ...

agree

回覆樓主

建議做5千幾嗰個,因為可以轉介排政府治療,早少少有訓練
‹ 上一主題|下一主題