用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同3rd in本書的作用
樓主: LLKK
go

港同3rd in本書的作用  

9204mrs 發表於 17-11-8 17:53
我地見黃副校比較嚴肅, 感覺不輕鬆
我仔話唔鍾意佢

回覆 LinusYip 的帖子

Same here, 平日咀jei jei, 今次竟然好驚又怕羞, 唉....

回覆 kwai5 的帖子

冇接觸過校長同另一位副校,不過我覺得黃副校都有笑容,最後有請食糖。問d野係冇乜特別,真係傾下計。

Luktaitai 發表於 17-11-9 10:35
回覆 LinusYip 的帖子

Same here, 平日咀jei jei, 今次竟然好驚又怕羞, 唉....

唔使驚,我諗大部份小朋友都係咁。應該無乜邊個有校長同父母係隔離六隻眼望住仲可以咀jei jei

回覆樓主

見左黃副校長,佢係有鼓勵孩子,但氣氛好有壓力,佢問家長問題都係啲要思考既題,可能見家長答得麻麻,問左2題就去問孩子;孩子也很害羞及講説話細聲。

大家見黃副校長時,他開始有冇講經過第一二輪面試,覺得孩子好適合學校,所以今次約埋家長見面想再瞭解多啲家長同孩子。

Cajes 發表於 17-11-9 10:55
唔使驚,我諗大部份小朋友都係咁。應該無乜邊個有校長同父母係隔離六隻眼望住仲可以咀jei jei
...

絕對同意呀

回覆 drexler22 的帖子

yes..開始有講->"經過第一二輪面試,覺得孩子好適合學校,所以今次再瞭解多啲家長同孩子"

issacblog2 發表於 17-11-9 11:49

yes..一開始有講->"經過第一二輪面試,覺得孩子好適合學校,所以今次再瞭解多啲家 ...
無咁同我地講,亦無請食糖 > <

佢一開始就問小朋友->你好緊張啊?

回覆 issacblog2 的帖子

佢冇請我女食糖喎。。。。
IN完只話今日完。。。冇講其他

回覆 hkvdak 的帖子

我見出來的小朋友拿住糖
我同你可能不同日期時段in,見的地方可能唔同,只係枱上有一小碟糖
粒糖絶對冇其他意思,好似睇醫生俾糖小朋友咁

回覆 noviasobb 的帖子

我是16/11 in的,2nd in都比較尾,平常心

JJmama1234 發表於 17-11-9 12:39
回覆 noviasobb 的帖子

我是16/11 in的,2nd in都比較尾,平常心

我地見校長,阿仔in 得還可以,比較擔心自己表現會影響佢

issacblog2 發表於 17-11-9 12:12
回覆 hkvdak 的帖子

我見出來的小朋友拿住糖
黃副校長有俾糖我個女,然後仲係哩個過程有再問佢/同佢開玩笑。我地同學仔仲可愛,主動問攞糖,搞到佢媽咪好緊張(不過其實我地兩個都有一間我覺得都幾好既私小offer係手,放輕鬆D心情吧。當然,港同有港同好,仲要平一半都唔止,又有好中學,真係好吸引

回覆 issacblog2 的帖子

我見有糖呀.....唉都係唔好再諗

9204mrs 發表於 17-11-8 17:53
我地見黃副校比較嚴肅, 感覺不輕鬆

係, 直情係有D黑面,我問其他家長都係咁講。但以前有家長話佢係非常nice嘅,唔知係咪特登呢...

issacblog2 發表於 17-11-9 11:57

佢一開始就問小朋友->你好緊張啊?

Yes

一開始問佢係咪好緊張呀

吳副校對小朋友好nice,一開始就講:而家考吓家長好無?你去隔離睇書先。我小朋友即刻笑住點頭。

回覆樓主

120人係咪60 60 男女比例?
我見我in嗰段(係外邊等in時 同走時見到)都真係一半半

onema 發表於 17-11-9 14:16
吳副校對小朋友好nice,一開始就講:而家考吓家長好無?你去隔離睇書先。我小朋友即刻笑住點頭。 ...

其實黃副校也很nice , 只是家長同孩子太緊張